Oslobođen aktivista grupe PRAVDA ZA DAVIDA

U obrazloženju svoje odluke, Gluhaković je navela da su saslušani svjedoci policajci izjavili da je „došlo do uznemirenosti građana“. Takve iskaze oni su potkrijepili tvrdnjama da su im prilazili pojedini prolaznici i pitali ih: „Šta se to dešava?“. Sudija Gluhaković je konstatovala da nijedan od svjedoka policajaca nije izjavio da su im se prolaznici obraćali zato što su se osjetili uznemirenim zbog ponašanja Ozrena Perduva

Republika Srpska 14.02.2020 | 21:11
Oslobođen aktivista grupe PRAVDA ZA DAVIDA

Sudija Osnovnog suda Banjaluka Dijana Gluhaković donijela je rješenje kojim se Ozren Perduv, aktivista neformalne grupe „Pravda za Davida“ oslobađa odgovornosti da je u večeri 22. maja prošle godine, ispred hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, narušio javni red i mir, jer je sa podignutom pesnicom uzvikivao – „Pravda za Davida“ i „Pravda“.

Policijska uprava Banjaluka i MUP RS teretili su Perduva, te još dvadesetak gradjana Banjaluke, da su to veče u crkvenom dvorištu uzvikujući i „galameći“ - „Pravda“ i „Pravda za Davida“, „izazvali negodovanje i uznemirenost prolaznika“?!! 

Policija je nasumično odabrala dvadesetak ljudi, protiv njih podnijela prekršajne naloge, a prvo ročište, u slučaju Ozrena Perduva održano je 11. februara.

KO JE BIO UZNEMIREN

Sudija Dijana Gluhaković je isti dan donijela rješenje kojim je Perduva oslobodila odgovornosti za narušavanje javnog reda i mira. 

U obrazloženju svoje odluke, Gluhaković je navela da su saslušani svjedoci policajci izjavili da je „došlo do uznemirenosti građana“. Takve iskaze oni su potkrijepili tvrdnjama da su im prilazili pojedini prolaznici i pitali ih: „Šta se to dešava?“. Sudija Gluhaković je konstatovala da nijedan od svjedoka policajaca nije izjavio da su im se prolaznici obraćali zato što su se osjetili uznemirenim zbog ponašanja Ozrena Perduva. 

„Osjećaj uzmenirenosti je subjektivan osjećaj, tako da sud ne može na iskazima policijskih službenika, bez saslušanja građana, utvrditi da li su građani bili uznemireni ili ne, a prekršajni postupak je postupak gdje sve činjenice od značaja za donošenje odluke kojom se okrivljeni oglašava odgovornim moraju biti utvrđene na jasan i nedvosmislen način, pa tako i činjenica da li su građani bili uznemireni mora biti dokazana, a ne da se ta tvrdnja predstavnika ovlaštenog izdavaoca prekršajnog naloga zasniva na pretpostavkama saslušanih svjedoka“, navodi se u obrazloženju sudskog rješenja. 

Sudija Gluhaković je u svom rješenju navela i ono što bi svaki policajac, koji drži do slova zakona, trebalo da zna.

Ona je navela da se Zakonom o javnom redu osjećaj uznemirenosti definiše kao „posljedicu prekršaja koji čini onaj ko grubim vrijeđanjem drugog lica na političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi, ili drugim bezobraznim ponašanjem, izazove osjećaj ugroženostiili uznemirenosti građana“. 

„Međutim, u ovom slučaju se ne može govoriti o grubom vrijeđanju drugog lica na političkoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi ili bezobraznom ponašanju koje izaziva osjećaj fizičke ugroženosti ili uznemirenosti građana“, konstatuje se u sudskom rješenju. 

Svaka drugačija sudska odluka, od one koja je donesena, bila bi katastrofalna, jer Policijska uprava Banjaluka nije imala nijedan razlog da podnosi prekršajne prijave, već da je to učinjeno po naređenju koje je stiglo iz vrha MUP RS. 

U prilog tome je i izjava policajca svjedoka Ranka Javorca na usmenom pretresu, koji je na pitanje advokata okrivljenog - 

da li je imao prijavu građana da su uznemireni zbog uzvika „Pravda i „Pravda za Davida“, lakonski odgovorio: „Nismo imali prijavu, ne trebaju nama građani da bih ja izdao prekršajni nalog.“ 

TROŠKOVE PODMIRUJU GRAĐANI

Nakon što je Ozren Perduv, kao prvi nizu okrivljenih, oslobođen krivice, logično je očekivati da pred sudom padnu i drugi prekršajni nalozi protiv građana koji su protestirali.

Nonsens je što su prekršajne naloge dobili i pojedinci koje policija nije legitimisala niti su se uopšte nalazili na mjestu i u vrijeme za koje ih se tereti. 

Nakon što je Perduv oslobođen odgovornosti, sasvim je logično da on, kao i svi ostali kada se završi sudski proces, mogu da pokrenu tužbe protiv policajaca koji su prekoračili svoja zakonska ovlaštenja.

Troškovi sudskog postupka u slučaju Perduv, ići će na teret budžeta RS. Vjerovatno i troškovi u ostalih devetnaest okrivljenih, od kojih neki imaju i po osam prekršajnih prijava. 

Narod će da plati smišljenu i jasnu namjeru vrha MUP RS da na sve moguće načine progoni ljude, koji od nadležnih institucija traže samo jedno - da se pronađu ubice Davida Dragičevića.   

(Žurnal.info) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Мрачајски прото

14.02.2020 20:33

Што каже власт, ту не треба свједок. Сада ће и Дијана бити смјењена, ко њена колигеница прије неколико дана.

ODGOVORITE
Name

Bože tuge

14.02.2020 22:03

Ova suđenja pokazuju bijedu društva u kojem živimo, gdje se kažnjavaju i nasiljem progone ljudi, koji podsjećaju institucije na njihov posao, koji traže istinu o svom drugu, o bratu, komšiji, dječaku,..., nehumano, monstruozno ubijenom u svom gradu. Ljudi se progone jer vape za javnom istinom i traže pravdu, što se podrazumijeva u svakom normalnim društvima.

Name

Лука

14.02.2020 20:47

Totalni teror rezima nad divnim, cestitim ljudima! Problem je sto ce oni i dalje nastaviti sa maltretiranjem gradjana, a da je pravne drzave svaki od ovih policajaca bi letio s posla. Ovako, oni terorisu narod i ne fali im dlaka s glave. Medjutim, osjeti se i jedna vrsta straha u njima, znaju i oni da se blizi kraj sili i nepravdi.

ODGOVORITE
Name

11903

15.02.2020 14:54

Pred raspad SFRJ desilo se da je setajuci ulicom u pripitom stanju gradjanin pjevusio ''kisa pada drzava propada'' Milicioner mu pridje s'ledja, uhvati za kragnu, stavi lisice i povede u stanicu. Iduci tako upita ga zasto to pjeva? Ovaj mu odgovori da je mislio na Bugarsku. To je razljutilo pajkana pa se uhvatio pendreka rekavsi mu ''ti ces meni da govoris, kao da ja neznam koja drzava propada'' Tako i ''nasi'' policajci progoneci grupu pravda za Davida pisajuci prekrsajne naloge se oslanjaju na licni utisak sto im cesto i nije jaca strana.

Name

Arhandjelo

14.02.2020 21:03

LUKACU KO JE UBIO DAVIDA LUKACU GRADJANI SU JOS UVIJEK UZNEMIRENI

ODGOVORITE
Name

mimi53

14.02.2020 21:06

Bravo za sutkinju ,a istine radi narod jeste bio uznemiren ,ali brutalnoscu policije ,i treba utvrditi ispravnost postupanja policije tokom navedenog dogadjaja.

ODGOVORITE
Name

Goran

14.02.2020 21:50

Treba traziti odgovornost policije

Name

NENA

14.02.2020 23:03

PRAVDAAAAAAAAA

ODGOVORITE
Name

Rocky

15.02.2020 05:08

Eto vam lukačeve policije,pola ih nepismeno ali su u policiji zato da ne rade ništa a da primaju platu.

ODGOVORITE
Name

Rale

15.02.2020 07:28

Bog pomogao ljude koji imaju karakter i osjecaj pravednosti, ali zato su ostavljeni na nizim nivoima, a prokletnik tegeltija iznad sviju.

ODGOVORITE