Босић предвиђа "дубоку" кризу до краја године

Босић предвиђа "дубоку" кризу до краја године, те је апеловао на доносиоце одлука да имају у виду евентуалне посљедице одлука и шта тиме желе да направе.

Босна и Херцеговина 14.02.2020 | 19:34
Босић предвиђа "дубоку" кризу до краја године

Младен Босић, делегат у Дому народа Парламента БиХ (СДС), данас није гласао за тачке дневног реда на сједници овог тијела.

Он је за Н1 казао да званични договор странака из Републике Српске да не учествују у доношењу одлука не постоји - али да би у понедјељак, 17. фебруара могло бити све јасније након сједнице НСРС.

"Нисам видио никакав договор, нема ништа на папиру. Постоје изјаве које је дала предсједница РС. Претпостављам да ће од понедјељка бити јаснији", рекао је.

СДС је био учесник састанка у Бањалуци - додавши да је ту договорен сценарио око неучествовања у доношењу одлука, након одлуке Уставног суда БиХ да члан 53. Закона о пољопривредном земљишту ентитета РС прогласи неуставним.

Босић данас није учествовао у гласању, док су чланови СНСД учествовали, упркос ранијој најави да српски представници неће учествовати у доношењу одлука.

Босић је казао да ко има капацитет да доноси одлуке - мора стајати иза њих у Републици Српској.

"Када је СДС био на власти, ми смо доносили одлуке да не излазимо из власти, јер је у интересу Републике Српске да се доносе одлуке у Сарајеву", рекао је.

Поновио је да ће многе ствари бити јасније након сједнице НСРС. Босић је појаснио како је он делегат у Дому народа Парламента БиХ, те је изабран из НСРС гласовима СДС-а у Дом народа. Тиме је и делегат у Клубу Срба и има обавезу према НСРС.

"Одлучио сам да због ове ситуације испоштујем заједничку изјаву из Бањалуке. Одлука Уставног суда је политичка одлука, која је донесена под свијешћу какву ће реакцију изазвати. Након одлуке славодобитна атмосфера код бошњачког политичког естабилишмента, да су успјели преко Уставног суда да дођу до одлуке да се имовина књижи на БиХ", изјавио је.

Према његовом мишљењу, Уставни суд је давно пољуљао свој ауторитет.

"Ја то мислим. Није ово једина земља у којој се расправља о одлукама уставних судова. То је нормална ствар. Одлуке се прихватају. Одлука постоји. Немате начин да кажете да не постоји. Нигдје нисам чуо да ми не прихватамо одлуку. Чуо сам захтјев да се промијени структура Уставног суда", рекао је.

Према његовом мишљењу - стране судије у Уставном суду БиХ нису потребне, те да стране могу да се договоре "избаце стране судије у парламенту."

Одлука Уставног суда око државне имовине према његовом мишљењу није утемељена.

"У Дејтону је написано да то припада ентитетима", рекао је.

"БиХ није направљена као унитарна држава и која доноси одлуке у свим сегметима. Али је држава. Не знам да се у Уставу спомиње имовина БиХ. Има имовину јер је држава која је састављена на начин на који је састављена", рекао је.

За нову политичку кризу рекао је да има осјећај како је више пута преживио на идентичан начин.

"Ствара се криза из ведра неба, није најављена криза. Настала је тако што је Уставни суд донио неку одлуку. Исто јер било пред локалне изборе 2016. године, када доносе одлуку о укидању Дана РС. Ствара се криза у БиХ, Додик расписује референдум и добија изборе", рекао је.

"Ми ту ништа не можемо. Уставни суд доноси одлуке политичке намјене које некој политици одговарају. СДС и све странке не могу а да се не укључе у ово. Криза је вјештачки направљена, непотребна и мислио сам да је манипулација која ништа не значи.

Слушао сам бошњачке политичаре, Изетбеговића, који је рекао да 'промијенимо судије уколико укинемо ентитетско гласање у РС. Срби имају кроз заштиту интереса неки механизам остваривања својих циљева. Наш механизам је Уставни суд. Ми смо спремни да трампимо наш мехаизам за ваш механизам ентиетског гласања'. Није ли јасно да његова струја контролише Уставни суд", навео је Босић за Н1.

Предвидио је дубоку кризу до краја године, те је апеловао на доносиоце одлука да имају у виду евентуалне посљедице одлука и шта тиме желе да направе.

Рекао је да стране судије нису потребне, наводећи да се налазимо у "врзином колу из којег нема излаза".  

(БН/Н1) 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Сократ

14.02.2020 19:28

Кризе треба посматрати и као велике сансе за нови поцетак. Након свих ових година се видјело ста је БиХ пројекат и сада је прилика да се зрело размисли о раздрзузивању сауцесника - оних истих који су у рату били противници, а сада поуцени искуством ти исти треба да се раздвоје мирним путем! И то би био велики напредак ако би свим странама донио добитак. Овако тапкамо из кризе у кризу без икаквих резултата..

ОДГОВОРИТЕ
Name

@сократ

14.02.2020 20:52

А сто нисте о паметном и мирном раздрузивању говорили кад се СФРЈ распадала.

Name

Мика

14.02.2020 20:02

Јел ико у РС размишљао шта ће се десити због бојкота. Баја збија редове и добија хиљаде послушни гласача а РС тоне. Нема будјета, кредита, нема инвестиција нема отцјепљења и много штошта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЕДЛОГ

14.02.2020 20:38

Предложите да НС Српске донесе одлуку којом се обавезују сви органи и грађани Српске да не прихваћају и не проводе одлуку Уставног суда у Српској. И ћераћемо се....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОДСТАНАР

14.02.2020 21:31

Како је теско бити подстанар. Ако прескоцис 5-ти дан у месецу и неплатис, мозес лако бити делозиран ццц. Ма лепе Дедиње, тамо далеко, далеко од мора тамо је земља моја, тамо је Србија... тамо треба ици и никада се вратити у стан на дан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

14.02.2020 22:52

Ма ако је Босиц предвидио то мора да је тацно. Па цовјек до сад ста год је рекао било је супротно.. Дајте људи неког нормалног госта.. Засто не угостите једног од амбасадора квинте и питате њих засто странци не оду из Уставног суда? Засто се константно ради на русењу Републике Српске? Ви доведе Босица или Мектица пропале политицаре да прицају о политици.. засто не доведе некад неког Србина у емисију, који воли Републику Српску?

ОДГОВОРИТЕ