Договорили да се разговори наставе на експертском нивоу

"Договорено је да разговори буду настављени на експертском нивоу", саопштено је из Владе након састанка са представницима Митрополије

Регион 14.02.2020 | 18:47
Договорили да се разговори наставе на експертском нивоу

Црква остаје при свом ставу да се мора говорити о измјенама Закона о слободи вјероисповијести, а не о његовој примјени јер по мишљењу Цркве Закон није у складу са Уставом ни међународним стандардима.

То је саопштено из Владе након састанка представника извршне власти са представницима Митрополије црногорско приморске.

"Влада сматра да се кроз дијалог и изградњу међусобног повјерења, као и кроз давање додатних и одговарајућих гаранција овај Закон може примјењивати као модеран и усаглашен са Уставом и европским стандардима", саопштено је из Владе.

На позив предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића у Вили Горица данас је обављен вишечасовни разговор о Закону о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница између Владе Црне Горе и Митрополије црногорско-приморске и осталих епархија Српске православне цркве у Црној Гори.

"Данашњи састанак окончан је у духу међусобног уважавања уз оцјену обију страна да је протекао у конструктивној и отвореној атмосфери", саопштено је из Владе.

Представници Епископског савјета СПЦ у Црној Гори, на челу са митрополитом Амфилохијем, предали су Влади предлог који подразумијева измјене одредаба које Црква види као спорне. 

"Влада је примила к знању ову иницијативу оцијенивши да је за одговор на то питање потребно свеобухватно сагледавање не само овог Закона него и других могућности које нуди правни систем. Договорено је да разговори буду настављени на експертском нивоу", наводи се у саопштењу Владе.

Састанак у Вили Горица почео је у 11 часова и трајао је готово пет сати.

Закон о слободи вјероиспоивијести усвојен је крајем децембра прошле године, а његово повлачење тражи Митрополија црногорско-приморска. 

(Вијести.ме) 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јаффа

14.02.2020 18:10

А Марковић се планирао уплусати продајом црквене земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2020 20:07

Ајд не лупетај.

Name

Као у Сарајеву

14.02.2020 21:02

Отимацина.

Name

Нострадамус

15.02.2020 11:42

А Додик вец са Бакиром договорио да преузму дрзавно земљисте сада се о Анп и Натоу не прица .А када удјемо у Нато онда це нас Миле да преузме и СПЦ тако це да скрене пазњу са уласка у Нато.Наравно сваким даном омаловазава НС Републике Српске као сто сам давно говорио да Додик зели да оде у Сарајево и да укине Републику Српску.То вец ради уз помоц опозиције које нема.

Name

марк

14.02.2020 18:55

Зваће се на крају...СПЦГЦ...ил ко зна како ал остаје у ЦГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2020 20:22

СПЦ је у Србији укњижена на државу ! Даље нећу да пишем ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач БиХ

14.02.2020 22:29

Мислим да никад више нигдје неће успјети направити оно што направише у БиХ. Није прошло у ХР, на Косову не иде, а нити ће проћи, у ЦГ не иде и не иде, а у Словени већ по мало закухавају, "150.000 их је", са Македонијом нису у добрим односима, "издајице отишле у НАТО". ДАЛИ ЈЕ МОГУЋЕ ДА НИКО У КОМШИЛУКУ НЕ ВАЉА. Код нас селу кад не говориш са 5-6 комшија, НЕ ВАЉАШ ТИ, А НЕ СЕЛО

Name

Поаматрај из

15.02.2020 09:59

Правог угла.