Dogovorili da se razgovori nastave na ekspertskom nivou

"Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou", saopšteno je iz Vlade nakon sastanka sa predstavnicima Mitropolije

Region 14.02.2020 | 18:47
Dogovorili da se razgovori nastave na ekspertskom nivou

Crkva ostaje pri svom stavu da se mora govoriti o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a ne o njegovoj primjeni jer po mišljenju Crkve Zakon nije u skladu sa Ustavom ni međunarodnim standardima.

To je saopšteno iz Vlade nakon sastanka predstavnika izvršne vlasti sa predstavnicima Mitropolije crnogorsko primorske.

"Vlada smatra da se kroz dijalog i izgradnju međusobnog povjerenja, kao i kroz davanje dodatnih i odgovarajućih garancija ovaj Zakon može primjenjivati kao moderan i usaglašen sa Ustavom i evropskim standardima", saopšteno je iz Vlade.

Na poziv predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića u Vili Gorica danas je obavljen višečasovni razgovor o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica između Vlade Crne Gore i Mitropolije crnogorsko-primorske i ostalih eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

"Današnji sastanak okončan je u duhu međusobnog uvažavanja uz ocjenu obiju strana da je protekao u konstruktivnoj i otvorenoj atmosferi", saopšteno je iz Vlade.

Predstavnici Episkopskog savjeta SPC u Crnoj Gori, na čelu sa mitropolitom Amfilohijem, predali su Vladi predlog koji podrazumijeva izmjene odredaba koje Crkva vidi kao sporne. 

"Vlada je primila k znanju ovu inicijativu ocijenivši da je za odgovor na to pitanje potrebno sveobuhvatno sagledavanje ne samo ovog Zakona nego i drugih mogućnosti koje nudi pravni sistem. Dogovoreno je da razgovori budu nastavljeni na ekspertskom nivou", navodi se u saopštenju Vlade.

Sastanak u Vili Gorica počeo je u 11 časova i trajao je gotovo pet sati.

Zakon o slobodi vjeroispoivijesti usvojen je krajem decembra prošle godine, a njegovo povlačenje traži Mitropolija crnogorsko-primorska. 

(Vijesti.me) 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Jaffa

14.02.2020 18:10

A Marković se planirao uplusati prodajom crkvene zemlje.

ODGOVORITE
Name

Re

14.02.2020 20:07

Ajd ne lupetaj.

Name

Kao u Sarajevu

14.02.2020 21:02

Otimacina.

Name

Nostradamus

15.02.2020 11:42

A Dodik vec sa Bakirom dogovorio da preuzmu drzavno zemljiste sada se o Anp i Natou ne prica .A kada udjemo u Nato onda ce nas Mile da preuzme i SPC tako ce da skrene paznju sa ulaska u Nato.Naravno svakim danom omalovazava NS Republike Srpske kao sto sam davno govorio da Dodik zeli da ode u Sarajevo i da ukine Republiku Srpsku.To vec radi uz pomoc opozicije koje nema.

Name

mark

14.02.2020 18:55

Zvaće se na kraju...SPCGC...il ko zna kako al ostaje u CG

ODGOVORITE
Name

Re

14.02.2020 20:22

SPC je u Srbiji uknjižena na državu ! Dalje neću da pišem ..

ODGOVORITE
Name

Posmatrač BiH

14.02.2020 22:29

Mislim da nikad više nigdje neće uspjeti napraviti ono što napraviše u BiH. Nije prošlo u HR, na Kosovu ne ide, a niti će proći, u CG ne ide i ne ide, a u Sloveni već po malo zakuhavaju, "150.000 ih je", sa Makedonijom nisu u dobrim odnosima, "izdajice otišle u NATO". DALI JE MOGUĆE DA NIKO U KOMŠILUKU NE VALJA. Kod nas selu kad ne govoriš sa 5-6 komšija, NE VALJAŠ TI, A NE SELO

Name

Poamatraj iz

15.02.2020 09:59

Pravog ugla.