Стварали Републику Српску, а сада тешко живе у њој

„Република Српска је највећа тековина српског народа у његовој новијој историји али њеним ставароцима и данас  власти треба да  посвете  више пажње, „ основна је порука са централне манифестације обиљежавања  216 годишњице Првог српског устанка и Дана Бораца Републике Срспке која је одржана у Добруну и Вишеграду.

Република Српска 14.02.2020 | 16:46
Стварали Републику Српску, а сада тешко живе у њој

Након парастоса свим изгинулим српским јунацима и устаницима у манастиру добрунском положени су вијенци и цвијеће испред споменика Вожду Карађорђу, као и на споменик Браниоцима Републике Српске на градском тргу у Вишеграду.

„Овај датум ћемо обиљежавати да не заборавимо своје погинуле  а и да не заборавимо оне који су нас нападали од 1941.до 1945. Године и њихове потомке који су то чинили уу протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, „ рекао је министар за рад и борачка питања Душко Милуновић.

Представник министарства за борачка питања Србије Ненад Берић је рекао да је ово значајан датум за Републику Српску и Србију и за један наод који се сад налази у двије државе.

„Нажалост и толико година послије рата нисмо задовољни запошњавањем демобилисаних бораца и овогодишњим повећањима накнада борачким категоријама а посебно што се ова популација често заборавља и кад власт „пригледа“ друге категорије грађана,“ рекао је предсјендик Борачке организације РС генерал Миломир Савичић

„Поготову је то било изражено на један начин врло непопуларан и непримјерен прошле године пред изборе. Тада су пензионери добијали једногкратну помоћ од 100 КМ а борце су изоставили поготову оне, а њих је око 10 хиљада а то су незапослени. И тих стотину конвертибилних марака би значило борцу да није заборављен", додао је Савчић.

Драго Глоговац, демобилисани борац каже да је та категорија тотално запостављена и заборављена.

„Посебно они који имају више од 50 година и нису стигги за пензије . Неки се запошљавају страначки  са партијским књижицама а власти су пуна уста борачких категорија“, додаје Глоговац.

У Спомен - соби палим борцима одбрамбено отаџбинског рата у Вишеграду, гдје је исписано више од 400 имена, дјечак Павле Марковић, коме су у рату погинули прадјед и два дједа, открио је слику патијарха Павла рад вишеградског сликара Ненада Деспића.

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Гаврило

14.02.2020 16:15

Савцицу ипак срам те било, колико сте понизили рви и борце сто вам створисе РС, да је пљацкате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАСНО

14.02.2020 17:53

Мени ово јадно и цемерно. Засто су се борили да доxекају старост у затворима и да их етикетирају као убице и злоцинце а други да до десетог кољена узивају на њиховим мукама

Name

Јесте,страсно

14.02.2020 20:47

Као да су се борили да унесреце своје породице, своју дјецу и не само своју него и будуца покољења, горе него сто би их било ко унесрецио....Нисте је требали ни прихватити, када сте упола стали и понистили својом наивносцу сву своју борбу за слободу и правду....

Name

Република папака

14.02.2020 16:16

Па ваљда је то нека врста награде за допринос стварању рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

За овакве су ратовали

14.02.2020 17:30

Борис Слина Спасојевиц, до рата низеразредни љевцански наставнициц географије. Током рата, као окорели дезертер скрива се успјесно цитав рат од мобилизације. Послије рата постаје директор О.С. у Александровцу (то је она сто је опремљена новцем грцког гранта који је требао бити употребљен за изградњу болнице). У медјувремену муфте заврсава факултет. Да би му касније и магистарски и докторски рад написали асистенти Горана Поповица - то је она исти Поповиц који је прогласен 1993. године уз М. Додика и јос неколико Срба као једини позељни за останак у БиХ, а за кога је Додик када је 2000. отисао у опозицију говорио да је највеци бандит и лопов у Српској и да це на дозивотну робију када он поново додје на власт. Поповиц је тада био директор царина и добро се нахапао у милионима - па је то мозда било и једини пут у зивоту када је М.Д. говорио истину. Данас Борис Слина Спасојевиц има 6 званицних радних мјеста - Директор поменуте Угоститељске сколе у Б.Л., директор и сувласник елитног бањалуцког ресторана "Монограм" у Б.Л., предсједник Скупстине опстине Лактаси, предсједник К.К. "Игокеа", предсједник Косаркаског савеза Р.С., високи функционер у Косаркаском савезу БиХ, и јос много тога... А сви се питају, засто сколовани млади људи одлазе, и засто борци гладују!?

Name

Директ

14.02.2020 16:41

То је нама наса борба дала или боље рецено цутање, док лопови који нам кроје капу, краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

14.02.2020 16:54

Борци су кукавице,боје се дезертера

ОДГОВОРИТЕ
Name

/

14.02.2020 16:58

дивно рецено.пласе се кукавица.у праву си борац

Name

Т

14.02.2020 17:06

Никад ни нису били борци

Name

Локи

14.02.2020 18:14

Борили се да створе Републику Србску,створили Републику лопова и лажова Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

14.02.2020 20:27

Био сам на ратишту, из Србије сам, огорчен сам кад слушам шта се дешава са часним борцима, а и овај што је радио слику Патријарха Павла, да ли има образованих академских сликара у РС, мислим да има и сликар који је радио мурал Андрића и мост, оно је ремек дело, зашто тај славни једини академски сликар у Вишеграду, није радио слику Патријарха Павла?Доћи ћу ако Бог да у Вишеград, да напишем ово и у књигу утисака у галерији.

Name

Р Р

16.02.2020 13:07

Хајде борац не се.и,официри и команданти неки су продали борце,увалили се ,на функције добили од политичара и није их било брига за борце.Ста це борци, ништа да је стао и један прави официр и рекао стоп и повео борце ,борци би га подржали,а ти видио борца ниси,цим тако коментаришеш

Name

Зика

14.02.2020 19:31

Ето Ста је рат учинио.Мислило се да ће тећи мед и млијеко и на крају само биједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

14.02.2020 19:32

Све док су на челу републичке и општинских борачких организација љубитељи разних јела и још разноврснијих пића прави борци ће бити гладни и без посла. Пензионисани официри раде, а они који су били у рововима чекају фамозни борачки додатак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

14.02.2020 19:58

Све док су на челу републичке и општинских борачких организација љубитељи разних јела и још разноврснијих пића прави борци ће бити гладни и без посла. Пензионисани официри раде, а они који су били у рововима чекају фамозни борачки додатак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви

14.02.2020 20:38

Овој власти уопсте нетребате. Мозда гласови али и то могу покрасти,као и све друго. Увјерили сте се,на залост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

. Чајниче

14.02.2020 21:40

Господе Боже помози нам, овако се вше не може живети, да немамо БН тв, и наше Ствараоце РС, где би били, ПОБЈЕДА СДС У СВИМ ГРАДОВИМА И ОПШТИНАМА РС.

Name

Ооо

14.02.2020 21:21

Српски БН право објективна телевизија, народна српска. Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадАндСамоРад

14.02.2020 21:50

Једини начин да се боље живи је да се више и боље ради. Извините али на Балкану царује нерад на свим нивоима, то треба разматрати.

ОДГОВОРИТЕ