Stvarali Republiku Srpsku, a sada teško žive u njoj

„Republika Srpska je najveća tekovina srpskog naroda u njegovoj novijoj istoriji ali njenim stavarocima i danas  vlasti treba da  posvete  više pažnje, „ osnovna je poruka sa centralne manifestacije obilježavanja  216 godišnjice Prvog srpskog ustanka i Dana Boraca Republike Srspke koja je održana u Dobrunu i Višegradu.

Republika Srpska 14.02.2020 | 16:46
Stvarali Republiku Srpsku, a sada teško žive u njoj

Nakon parastosa svim izginulim srpskim junacima i ustanicima u manastiru dobrunskom položeni su vijenci i cvijeće ispred spomenika Voždu Кarađorđu, kao i na spomenik Braniocima Republike Srpske na gradskom trgu u Višegradu.

„Ovaj datum ćemo obilježavati da ne zaboravimo svoje poginule  a i da ne zaboravimo one koji su nas napadali od 1941.do 1945. Godine i njihove potomke koji su to činili uu proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, „ rekao je ministar za rad i boračka pitanja Duško Milunović.

Predstavnik ministarstva za boračka pitanja Srbije Nenad Berić je rekao da je ovo značajan datum za Republiku Srpsku i Srbiju i za jedan naod koji se sad nalazi u dvije države.

„Nažalost i toliko godina poslije rata nismo zadovoljni zapošnjavanjem demobilisanih boraca i ovogodišnjim povećanjima naknada boračkim kategorijama a posebno što se ova populacija često zaboravlja i kad vlast „prigleda“ druge kategorije građana,“ rekao je predsjendik Boračke organizacije RS general Milomir Savičić

„Pogotovu je to bilo izraženo na jedan način vrlo nepopularan i neprimjeren prošle godine pred izbore. Tada su penzioneri dobijali jednogkratnu pomoć od 100 КM a borce su izostavili pogotovu one, a njih je oko 10 hiljada a to su nezaposleni. I tih stotinu konvertibilnih maraka bi značilo borcu da nije zaboravljen", dodao je Savčić.

Drago Glogovac, demobilisani borac kaže da je ta kategorija totalno zapostavljena i zaboravljena.

„Posebno oni koji imaju više od 50 godina i nisu stiggi za penzije . Neki se zapošljavaju stranački  sa partijskim knjižicama a vlasti su puna usta boračkih kategorija“, dodaje Glogovac.

U Spomen - sobi palim borcima odbrambeno otadžbinskog rata u Višegradu, gdje je ispisano više od 400 imena, dječak Pavle Marković, kome su u ratu poginuli pradjed i dva djeda, otkrio je sliku patijarha Pavla rad višegradskog slikara Nenada Despića.

BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Gavrilo

14.02.2020 16:15

Savcicu ipak sram te bilo, koliko ste ponizili rvi i borce sto vam stvorise RS, da je pljackate.

ODGOVORITE
Name

STRASNO

14.02.2020 17:53

Meni ovo jadno i cemerno. Zasto su se borili da doxekaju starost u zatvorima i da ih etiketiraju kao ubice i zlocince a drugi da do desetog koljena uzivaju na njihovim mukama

Name

Jeste,strasno

14.02.2020 20:47

Kao da su se borili da unesrece svoje porodice, svoju djecu i ne samo svoju nego i buduca pokoljenja, gore nego sto bi ih bilo ko unesrecio....Niste je trebali ni prihvatiti, kada ste upola stali i ponistili svojom naivnoscu svu svoju borbu za slobodu i pravdu....

Name

Republika papaka

14.02.2020 16:16

Pa valjda je to neka vrsta nagrade za doprinos stvaranju rs

ODGOVORITE
Name

Za ovakve su ratovali

14.02.2020 17:30

Boris Slina Spasojevic, do rata nizerazredni ljevcanski nastavnicic geografije. Tokom rata, kao okoreli dezerter skriva se uspjesno citav rat od mobilizacije. Poslije rata postaje direktor O.S. u Aleksandrovcu (to je ona sto je opremljena novcem grckog granta koji je trebao biti upotrebljen za izgradnju bolnice). U medjuvremenu mufte zavrsava fakultet. Da bi mu kasnije i magistarski i doktorski rad napisali asistenti Gorana Popovica - to je ona isti Popovic koji je proglasen 1993. godine uz M. Dodika i jos nekoliko Srba kao jedini pozeljni za ostanak u BiH, a za koga je Dodik kada je 2000. otisao u opoziciju govorio da je najveci bandit i lopov u Srpskoj i da ce na dozivotnu robiju kada on ponovo dodje na vlast. Popovic je tada bio direktor carina i dobro se nahapao u milionima - pa je to mozda bilo i jedini put u zivotu kada je M.D. govorio istinu. Danas Boris Slina Spasojevic ima 6 zvanicnih radnih mjesta - Direktor pomenute Ugostiteljske skole u B.L., direktor i suvlasnik elitnog banjaluckog restorana "Monogram" u B.L., predsjednik Skupstine opstine Laktasi, predsjednik K.K. "Igokea", predsjednik Kosarkaskog saveza R.S., visoki funkcioner u Kosarkaskom savezu BiH, i jos mnogo toga... A svi se pitaju, zasto skolovani mladi ljudi odlaze, i zasto borci gladuju!?

Name

Direkt

14.02.2020 16:41

To je nama nasa borba dala ili bolje receno cutanje, dok lopovi koji nam kroje kapu, kradu.

ODGOVORITE
Name

Borac

14.02.2020 16:54

Borci su kukavice,boje se dezertera

ODGOVORITE
Name

/

14.02.2020 16:58

divno receno.plase se kukavica.u pravu si borac

Name

T

14.02.2020 17:06

Nikad ni nisu bili borci

Name

Loki

14.02.2020 18:14

Borili se da stvore Republiku Srbsku,stvorili Republiku lopova i lažova Dodika.

ODGOVORITE
Name

Немања

14.02.2020 20:27

Био сам на ратишту, из Србије сам, огорчен сам кад слушам шта се дешава са часним борцима, а и овај што је радио слику Патријарха Павла, да ли има образованих академских сликара у РС, мислим да има и сликар који је радио мурал Андрића и мост, оно је ремек дело, зашто тај славни једини академски сликар у Вишеграду, није радио слику Патријарха Павла?Доћи ћу ако Бог да у Вишеград, да напишем ово и у књигу утисака у галерији.

Name

R R

16.02.2020 13:07

Hajde borac ne se.i,oficiri i komandanti neki su prodali borce,uvalili se ,na funkcije dobili od političara i nije ih bilo briga za borce.Sta ce borci, ništa da je stao i jedan pravi oficir i rekao stop i poveo borce ,borci bi ga podržali,a ti vidio borca nisi,cim tako komentarišeš

Name

Zika

14.02.2020 19:31

Eto Sta je rat učinio.Mislilo se da će teći med i mlijeko i na kraju samo bijeda

ODGOVORITE
Name

VRS

14.02.2020 19:32

Sve dok su na čelu republičke i opštinskih boračkih organizacija ljubitelji raznih jela i još raznovrsnijih pića pravi borci će biti gladni i bez posla. Penzionisani oficiri rade, a oni koji su bili u rovovima čekaju famozni borački dodatak.

ODGOVORITE
Name

VRS

14.02.2020 19:58

Sve dok su na čelu republičke i opštinskih boračkih organizacija ljubitelji raznih jela i još raznovrsnijih pića pravi borci će biti gladni i bez posla. Penzionisani oficiri rade, a oni koji su bili u rovovima čekaju famozni borački dodatak.

ODGOVORITE
Name

Vi

14.02.2020 20:38

Ovoj vlasti uopste netrebate. Mozda glasovi ali i to mogu pokrasti,kao i sve drugo. Uvjerili ste se,na zalost.

ODGOVORITE
Name

. Čajniče

14.02.2020 21:40

Gospode Bože pomozi nam, ovako se vše ne može živeti, da nemamo BN tv, i naše Stvaraoce RS, gde bi bili, POBJEDA SDS U SVIM GRADOVIMA I OPŠTINAMA RS.

Name

Ooo

14.02.2020 21:21

Srpski BN pravo objektivna televizija, narodna srpska. Bravo

ODGOVORITE
Name

RadAndSamoRad

14.02.2020 21:50

Jedini način da se bolje živi je da se više i bolje radi. Izvinite ali na Balkanu caruje nerad na svim nivoima, to treba razmatrati.

ODGOVORITE