Предавање ученицима о ризицима кориштења друштвених мрежа

У ОШ “Јован Дучић” у Бијељини, службеници Полицијске управе Бијељина су ученицима одржали предавање на тему “Едукација у безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа”. Предавање је одржано у оквиру превентивних активности поводом Међународног дана интернета.

Република Српска 14.02.2020 | 14:50
Предавање ученицима о ризицима кориштења друштвених мрежа

Едукативним предавањима о безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа, ученицима се жели скренути пажња на опасности које настају усљед неправилне употребе истих, и друге које их вребају на интернету, те да препознају елементе кривичних дјела,  поручили су учесници.

“Један од елемената који не смију да раде јесте да провоцирају на извршење кривичног дјела, постављају хејтерски материјал који може негативно да се одрази на њих, или са елементима кривичних дјела.

Као најчешћа посљедица ове негативности је кривично-правна, али ту су и оне личне посљедице које дјеца трпе, нпр. када се дијете из страха повуче у себе, када попусти у школи, избјегава школске обавезе, и све активности које је до тада редовно обављало”, каже Александра Марић, портпарол Полицијске управе Бијељина.

“Сарадња школе са МУП-ом је на врло високом нивоу и све случајеве пријаве злоупотребе друштвених мрежа до сада смо заједно успјешно ријешили”, каже директор ОШ “Јован Дучић”, Дејан Вуковић.

“Било је случајева да су ученици пријављивали одређене злоупотребе и то је брзо ријешено. Дјеца често из незнања ураде нешто што не треба, али ту смо ми и полиција да их упозоримо и објаснимо шта треба, а шта не, како би их заштитили,” истакао је Вуковић.

Ученици школе били су расположени да причају на ову тему.

“Јесте, неким мојим другарима се дешавало да су неки ученици правили лажне профиле на којима су објављивали слике, али мени се лично није дешавало..Касније смо то пријавили и ти профили су угашени, а ученици који су то радили су пронађени”, појашњава ученица 9. разреда .

“Ја немам профил ни на једној друштвеној мрежи, па је неко, не знам тачно ко, направио лажни профил. Никада нисам сазнала ко, јер је профил и повучен, а да се наставило ја бих пријавила то или наставницима или полицији”, био је један од коментара на ову тему.

“Јесте, дешавало се то, има много примјера у нашој школи али мени лично не, јер држим све то под контролом, а и родитељи прате. Дешавало се да неки људи злоупотребљавају слике ученица, постављајући их на непримјерене профиле. То се пријављивало наставницима, психологу и полицији”, рекла нам је ученица 8. разреда ОШ “Јован Дучић”.

Портпарол Полицијске управе Бијељина изнијела је и статистичке податке.

“Током 2019. године на нивоу ПУ Бијељина забиљежно је 5 пријава гдје су малољетници упућивали пријетње према малољетницима, а ове године евидентирана је једна пријетња у јануару.”

“Предавања ће се наставити и убудуће по школама”, нагласила је Марић и подсјетила да све злоупотребе на друштвеним мрежама могу да се пријаве на број 122. Позив је анониман и бесплатан.  

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар