Predavanje učenicima o rizicima korištenja društvenih mreža

U OŠ “Jovan Dučić” u Bijeljini, službenici Policijske uprave Bijeljina su učenicima održali predavanje na temu “Edukacija u bezbjednosnim rizicima korišćenja društvenih mreža”. Predavanje je održano u okviru preventivnih aktivnosti povodom Međunarodnog dana interneta.

Republika Srpska 14.02.2020 | 14:50
Predavanje učenicima o rizicima korištenja društvenih mreža

Edukativnim predavanjima o bezbjednosnim rizicima korišćenja društvenih mreža, učenicima se želi skrenuti pažnja na opasnosti koje nastaju usljed nepravilne upotrebe istih, i druge koje ih vrebaju na internetu, te da prepoznaju elemente krivičnih djela,  poručili su učesnici.

“Jedan od elemenata koji ne smiju da rade jeste da provociraju na izvršenje krivičnog djela, postavljaju hejterski materijal koji može negativno da se odrazi na njih, ili sa elementima krivičnih djela.

Kao najčešća posljedica ove negativnosti je krivično-pravna, ali tu su i one lične posljedice koje djeca trpe, npr. kada se dijete iz straha povuče u sebe, kada popusti u školi, izbjegava školske obaveze, i sve aktivnosti koje je do tada redovno obavljalo”, kaže Aleksandra Marić, portparol Policijske uprave Bijeljina.

“Saradnja škole sa MUP-om je na vrlo visokom nivou i sve slučajeve prijave zloupotrebe društvenih mreža do sada smo zajedno uspješno riješili”, kaže direktor OŠ “Jovan Dučić”, Dejan Vuković.

“Bilo je slučajeva da su učenici prijavljivali određene zloupotrebe i to je brzo riješeno. Djeca često iz neznanja urade nešto što ne treba, ali tu smo mi i policija da ih upozorimo i objasnimo šta treba, a šta ne, kako bi ih zaštitili,” istakao je Vuković.

Učenici škole bili su raspoloženi da pričaju na ovu temu.

“Jeste, nekim mojim drugarima se dešavalo da su neki učenici pravili lažne profile na kojima su objavljivali slike, ali meni se lično nije dešavalo..Kasnije smo to prijavili i ti profili su ugašeni, a učenici koji su to radili su pronađeni”, pojašnjava učenica 9. razreda .

“Ja nemam profil ni na jednoj društvenoj mreži, pa je neko, ne znam tačno ko, napravio lažni profil. Nikada nisam saznala ko, jer je profil i povučen, a da se nastavilo ja bih prijavila to ili nastavnicima ili policiji”, bio je jedan od komentara na ovu temu.

“Jeste, dešavalo se to, ima mnogo primjera u našoj školi ali meni lično ne, jer držim sve to pod kontrolom, a i roditelji prate. Dešavalo se da neki ljudi zloupotrebljavaju slike učenica, postavljajući ih na neprimjerene profile. To se prijavljivalo nastavnicima, psihologu i policiji”, rekla nam je učenica 8. razreda OŠ “Jovan Dučić”.

Portparol Policijske uprave Bijeljina iznijela je i statističke podatke.

“Tokom 2019. godine na nivou PU Bijeljina zabilježno je 5 prijava gdje su maloljetnici upućivali prijetnje prema maloljetnicima, a ove godine evidentirana je jedna prijetnja u januaru.”

“Predavanja će se nastaviti i ubuduće po školama”, naglasila je Marić i podsjetila da sve zloupotrebe na društvenim mrežama mogu da se prijave na broj 122. Poziv je anoniman i besplatan.  

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar