Да ли БиХ извози плаћене убице!?

У сукобима кланова који су протеклих година достигли усијање на нашим просторима, али и у региону, велике криминалне групе све чешће ангажују плаћенике из Босне и Херцеговине како би извршили ликвидације за њих. Разлог томе, тврде стручњаци, свакако је искуство стечено на ратишту, али и самачки начин живота које овакве особе воде.

Босна и Херцеговина 14.02.2020 | 07:00
Да ли БиХ извози плаћене убице!?

Овакав манир специфичан је посебно за црногорске кланове, кавачки и шкаљарски, чије ликвидације неколико година уназад односе на десетине живота. Томе у прилог говори и недавно хапшење у београдском хотелу “Краун плаза” (некадашњи “Интерконтинентал”), када су приведени Н. М. (35), М. М. (27) и Б. А. (35), сва тројица из Подгорице, као и Синиша К. (42) из Бањалуке.

Медији су пренијели да је ријеч о Немањи М. (35), Миљану М. (27) и Бојану А. (35), који су били у друштву са Синишом К. (42) из Бањалуке. Занимљиво је да су сви приведени одраније познати полицији у Србији и региону, те да је на крову хотела пронађен приштољ за који се сумња да припада њима.

Трагови пронађени приликом хапшења ових безбједносно интересантних особа указују на то да се у Београду припремала ликвидација, што засад није званично потврђено. Посебно је интересантна чињеница да је ухапшен и Бањалучанин, а од раније је познато да се кавчани и шкаљарци служе плаћеницима управо из Босне и Херцеговине, како би за њих одрадили прљав посао.

Интересантно је да Синиша К. није ни први држављанин Републике Српске, а ни први Бањалучанин који је ухапшен због сарадње са клановима из Котора. Наиме, аустријска полиција ухапсила је Бањалучанина Срђана Поповића због дроге, али је установљено да за њим трагају и Црногорци и то због убиства због сумње да је 27. октобра 2015. из снајпера у Будви убио Горана Ђуричковића, зета легендарног фудбалера Владимира Петровића Пижона.

Овог плаћеника су, како се вјерује, ангажовали “кавчани”, али су и њихови супарници користили услуге Саше Видовића, који је у Новом Саду, у јуну 2016. пуцао у Слободана Кашћелана. Вођу “кавчана” ранио је, а касније је ухапшен и осуђен због убиства Мирослава Лазаревића у Источном Сарајеву.

Он је касније у медијима карактерисан као главни пуцач шкаљарског клана.

С друге стране, годину дана раније у Аустрији је ухапшен Срђан Поповић из Бањалуке због дроге, али је утврђено да црногорска полиција за њим трага због сумње да је умијешан у убиство Горана Ђуричковића, зета легендарног фудбалера Владимира Петровића Пижона.

“Извоз” професионалаца из Републике Српске у Србију, Црну Гору или било коју другу државу до чијег подземља сежу краци утицаја шкаљарског и кавачког клана могао би се објаснити тиме да је ријеч о људима који су одрасли у ратом захваћеним подручијима, сматра криминолог Добривоје Радовановић.

– Многи људи знају да баратају оружјем, али ствар је у томе што су они научили да убијају. Међутим, за ове убити другог човјека није толико драматично као за некога ко то не ради. Они су у тим ратним условима завршили ту школу, односно тај унутрашњи конфликт који се јавља када одузмете човјеку живот, тако да то њима није тешко – објашњава Радовановић.

Осим искуства стеченог у рату криминалцима је код младића са тих простора интересантан и начин живота који воде овакви младићи. Они се не експонирају у јавности, нити се хвале оним што раде.

– То је њихова тајна коју чувају за себе и знају је само они који треба да знају, са којима сарађују. То не знају особе са којима су у свакодневном контакту… Ако су прави професионалци не иду по клубовима, живе повучено и не желе да се експонирају. Имају доста новца, али сигурно не спадају у класичне младе људе који се забављају и уживају у дружењу – каже Радовановић.

Социолог Зоран Стојић рекао је раније за Блиц да је већина данашњих егзекутора била у разним јединицама.

– Рутину су стекли на београдским улицама током деведесетих, за вријеме сукоба на Косову и Метохији, Босни и Херцеговини. Већина њих је била у специјалним јединицама, гдје су пролазили обуке и имали покриће униформом за своја криминална дјела – објаснио је он.

Тако је занат испекао и Сретко Калинић звани Звјер, главни егзекутор земунског клана и вјероватно један од најбруталнијих злочинци то не само због својих злодјела, већ и оног што је жртвама радио након што издахну. Звјер би их млео у машинама за месо, а једном приликом је од своје жртве направио гулаш.

(Српскаинфо)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Непред БејХа!

14.02.2020 06:45

Да неце неко ово мало становника сто је преостало у БиХ појести за руцак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенберац

14.02.2020 07:41

народ навико или пуковник или покојник а орузја остало колико хоцес из прослог рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Социолог

14.02.2020 08:10

Недостатак радних мјеста и “борба”за егзистенцију рађа проституцију,нарко дилере а и плаћене убице!Безнађе у којем се налазимо отвара нова радна мјеста

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

14.02.2020 08:44

Нажалост,у сваком житу има кукоља.

ОДГОВОРИТЕ