Литије у неколико градова ЦГ: Не дамо светиње!

Вечерас се у неколико градова у Црној Гори одржавају молебани и литије у знак протеста против спорног Закона о слободи вероисповести.

Регион 13.02.2020 | 20:33
Литије у неколико градова ЦГ: Не дамо светиње!

У Храму Христовог васкрсења у Подгорици прво је одржан молебан, а затим је почела литија.

Литија је почела у 19 часова, а литија свештенства и верника носи омофор и крст Светог Василија Острошког.

Масовним присуством на молебану у Саборној цркви Светог Василија Острошког и литији, Никшиц́ани су још једном показали одлучност и истрајност у одбрани светиња, а окупљенима на тргу се обратио свештеник Мирчета Шљиванчанин.

У Пљевљима је још једном одржана литија. Они су последњих дана постали центар #тробојки“. Тамо се свакодневно фарбају зидови бојама заставе краљевине Црне Горе, пише Спутњик.

Српска православна црквена општина у Тивту вечерас је организовала молебан у храму Светог Саве и литију у знак протеста против усвајања Закона о слободи вероисповести. Молебан је служио парох тиватски, отац Петар Петровић, пренеле су Вијести.

У Плужинама је у цркви Светог Јована Крститеља служен молебан, а Пивљанима се обратио игуман манастира Заграђе Лазар. Након молебана градским улицама прошла је литија, коју су предводили игуман и плужински парох, јереј Мирослав Михаиловић.

И у Бијелом Пољу одржана је литиија верника до цркве у Никољцу. Грађани Берана су и овог четвртка послали поруку да се противе Закону о слободи вероисповести. Окупљање је почело у 16 часова у центру, испред зграде Општине, да би се литија потом кретала устаљеном путањом, поред храма Светог Симеона Мироточивог, до три километра удаљеног манастира Ђурђеви ступови.

Еписком Јоаникије је овом приликом још једном свим учесницима литија упутио апел да чувају мир и да, како је казао, не наседају на могуће инсцениране инциденте. Литија и молебан у порти манастира протекли су у миру и тишини, једино уз повике "Не дамо светиње".

(Агенције) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Момо

13.02.2020 20:18

Радите ли иста осим сто ходате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2020 03:52

Ако ти је криви, онда ходају и ти скоре!

Name

Владо Бања Лука

13.02.2020 20:47

Подршка вјерујућем народу и Српској православној цркви. Издржите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.02.2020 03:54

Подршка браћи Србима - издржите браћо!

Name

АР

13.02.2020 20:56

Растјерати багру

ОДГОВОРИТЕ