Litije u nekoliko gradova CG: Ne damo svetinje!

Večeras se u nekoliko gradova u Crnoj Gori održavaju molebani i litije u znak protesta protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Region 13.02.2020 | 20:33
Litije u nekoliko gradova CG: Ne damo svetinje!

U Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici prvo je održan moleban, a zatim je počela litija.

Litija je počela u 19 časova, a litija sveštenstva i vernika nosi omofor i krst Svetog Vasilija Ostroškog.

Masovnim prisustvom na molebanu u Sabornoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i litiji, Nikšićani su još jednom pokazali odlučnost i istrajnost u odbrani svetinja, a okupljenima na trgu se obratio sveštenik Mirčeta Šljivančanin.

U Pljevljima je još jednom održana litija. Oni su poslednjih dana postali centar #trobojki“. Tamo se svakodnevno farbaju zidovi bojama zastave kraljevine Crne Gore, piše Sputnjik.

Srpska pravoslavna crkvena opština u Tivtu večeras je organizovala moleban u hramu Svetog Save i litiju u znak protesta protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti. Moleban je služio paroh tivatski, otac Petar Petrović, prenele su Vijesti.

U Plužinama je u crkvi Svetog Jovana Krstitelja služen moleban, a Pivljanima se obratio iguman manastira Zagrađe Lazar. Nakon molebana gradskim ulicama prošla je litija, koju su predvodili iguman i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović.

I u Bijelom Polju održana je litiija vernika do crkve u Nikoljcu. Građani Berana su i ovog četvrtka poslali poruku da se protive Zakonu o slobodi veroispovesti. Okupljanje je počelo u 16 časova u centru, ispred zgrade Opštine, da bi se litija potom kretala ustaljenom putanjom, pored hrama Svetog Simeona Mirotočivog, do tri kilometra udaljenog manastira Đurđevi stupovi.

Episkom Joanikije je ovom prilikom još jednom svim učesnicima litija uputio apel da čuvaju mir i da, kako je kazao, ne nasedaju na moguće inscenirane incidente. Litija i moleban u porti manastira protekli su u miru i tišini, jedino uz povike "Ne damo svetinje".

(Agencije) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Momo

13.02.2020 20:18

Radite li ista osim sto hodate

ODGOVORITE
Name

Re

14.02.2020 03:52

Ako ti je krivi, onda hodaju i ti skore!

Name

Владо Бања Лука

13.02.2020 20:47

Подршка вјерујућем народу и Српској православној цркви. Издржите!

ODGOVORITE
Name

Re

14.02.2020 03:54

Podrška braći Srbima - izdržite braćo!

Name

AR

13.02.2020 20:56

Rastjerati bagru

ODGOVORITE