Арапи и Турци у трци око преузимања аеродрома у ЦГ

Црногорски аеродроми у Подгорици и Тивту у процесу су издавања под концесију, а једни од аспираната су компаније у арапском и турском власништву. Ова два аеродрома годишње имају око 2,5 милиона путника.

Регион 13.02.2020 | 08:51
Арапи и Турци у трци око преузимања аеродрома у ЦГ

Компанија Тхе Инвестмент Цорпоратион оф Дубаи (ИЦД), која је 2016. године преузела пројекат Порто Монтенегро, један је од акционара и главних партнера фирме Цорпоратион Америца Аирпортс (ЦАА) из Луксембурга, која је прошла предтендерски поступак за концесију за аеродроме у Подгорици и Тивту, пише Дан.

ИЦД је од половине 2017. године власник 25 посто акција фирме Цорпоратион Америца Италиа (ЦАИ), која управља и држи концесије над аеродромима у Фиренци и Пизи.

Ипак, највеће шансе за добијање концесије има турско-француски конзорцији који чине компанија ТАБ и Аéропортс де Парис (АдП). Медији су раније писали да су ТАБ и АдП ангажовали адвокатску канцеларију Ане Ђукановић за припрему тендерске документације у претквалификационом поступку.

Те двије фирме су заједно са јужнокорејском компанијом Инцхеон Интернатионал Аирпорт Цорпоратион и индијском ГМР Аирпортс Лимитед прошле претквалификациони тендер за аеродроме, на који се јавило седам понуђача.

Црногорски министар саобраћаја Осман Нурковић је прошлог мјесеца најавио да ће тендер за аеродроме бити у првој седмици фебруара, али се то није десило.

Два црногорска аеродрома важна су капија за долазак страних туриста у ову земљу. Подгорички је у прошлој години имао 1,21 милион путника, а онај у Тивту чак 1,25 милиона.

Процес издавања својих главних аеродрома под концесију већ су прошле Хрватска и Србија, а у Босни и Херцеговини он још увијек није нити у назнакама.

(Клиx)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ре

13.02.2020 08:07

Преузет ће они и РС. Само још мало..:

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.02.2020 08:18

Само ти србуј са празним амбаром. Црногорци су годинама испред и гледају просперитет а не крвна зрнца

Name

Ма цега

13.02.2020 08:38

Ма цега испред,доста обале су вец купили Турци,албанци и сиптари на вратима Будве,не зна Мило гдје је и ста ради,досла распродаја земље до задњег,продаје се све

Name

Алан Форд

13.02.2020 11:05

Чекајте само док Аеродром Требиње проради, затворицете ви и Тиват и Дубровник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.02.2020 11:59

Толико путника аеродром у Маховљанима за један дан има...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи

13.02.2020 17:45

Срби,у Јули сви на море у ЦГ. Непримамо динаре.

Name

нико никановиц

16.02.2020 11:52

Црна Гора независна, у цему? У голетима и планинама. Све остало је продато. Прво су продавали русима, онда им одузимали па продавали арапима, сада це и турцима? Зар немају других инвеститора или се нико не усудјује улагати у црну гору, тако вазну и тако поносну на своју независност. Неце Нијемци улагати, неце ни остали са запада, засто?

ОДГОВОРИТЕ