Arapi i Turci u trci oko preuzimanja aerodroma u CG

Crnogorski aerodromi u Podgorici i Tivtu u procesu su izdavanja pod koncesiju, a jedni od aspiranata su kompanije u arapskom i turskom vlasništvu. Ova dva aerodroma godišnje imaju oko 2,5 miliona putnika.

Region 13.02.2020 | 08:51
Arapi i Turci u trci oko preuzimanja aerodroma u CG

Kompanija The Investment Corporation of Dubai (ICD), koja je 2016. godine preuzela projekat Porto Montenegro, jedan je od akcionara i glavnih partnera firme Corporation America Airports (CAA) iz Luksemburga, koja je prošla predtenderski postupak za koncesiju za aerodrome u Podgorici i Tivtu, piše Dan.

ICD je od polovine 2017. godine vlasnik 25 posto akcija firme Corporation America Italia (CAI), koja upravlja i drži koncesije nad aerodromima u Firenci i Pizi.

Ipak, najveće šanse za dobijanje koncesije ima tursko-francuski konzorciji koji čine kompanija TAB i Aéroports de Paris (AdP). Mediji su ranije pisali da su TAB i AdP angažovali advokatsku kancelariju Ane Đukanović za pripremu tenderske dokumentacije u pretkvalifikacionom postupku.

Te dvije firme su zajedno sa južnokorejskom kompanijom Incheon International Airport Corporation i indijskom GMR Airports Limited prošle pretkvalifikacioni tender za aerodrome, na koji se javilo sedam ponuđača.

Crnogorski ministar saobraćaja Osman Nurković je prošlog mjeseca najavio da će tender za aerodrome biti u prvoj sedmici februara, ali se to nije desilo.

Dva crnogorska aerodroma važna su kapija za dolazak stranih turista u ovu zemlju. Podgorički je u prošloj godini imao 1,21 milion putnika, a onaj u Tivtu čak 1,25 miliona.

Proces izdavanja svojih glavnih aerodroma pod koncesiju već su prošle Hrvatska i Srbija, a u Bosni i Hercegovini on još uvijek nije niti u naznakama.

(Klix)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Re

13.02.2020 09:07

Preuzet će oni i RS. Samo još malo..:

ODGOVORITE
Name

Re

13.02.2020 09:18

Samo ti srbuj sa praznim ambarom. Crnogorci su godinama ispred i gledaju prosperitet a ne krvna zrnca

Name

Ma cega

13.02.2020 09:38

Ma cega ispred,dosta obale su vec kupili Turci,albanci i siptari na vratima Budve,ne zna Milo gdje je i sta radi,dosla rasprodaja zemlje do zadnjeg,prodaje se sve

Name

Alan Ford

13.02.2020 12:05

Čekajte samo dok Aerodrom Trebinje proradi, zatvoricete vi i Tivat i Dubrovnik

ODGOVORITE
Name

Pa

13.02.2020 12:59

Toliko putnika aerodrom u Mahovljanima za jedan dan ima...

ODGOVORITE
Name

Brzi

13.02.2020 18:45

Srbi,u Juli svi na more u CG. Neprimamo dinare.

Name

niko nikanovic

16.02.2020 12:52

Crna Gora nezavisna, u cemu? U goletima i planinama. Sve ostalo je prodato. Prvo su prodavali rusima, onda im oduzimali pa prodavali arapima, sada ce i turcima? Zar nemaju drugih investitora ili se niko ne usudjuje ulagati u crnu goru, tako vaznu i tako ponosnu na svoju nezavisnost. Nece Nijemci ulagati, nece ni ostali sa zapada, zasto?

ODGOVORITE