Јато сова нашло нови дом у кругу болнице у Санском Мосту

Пажњу особља и пацијената Опште болнице и Дома здравља у Санском Мосту већ неколико седмица привлачи јато сова „ушара“ и оне бораве у зимзеленим гранама високог бора који расте у кругу ових здравствених установа или на оближњим брезама.  

Република Српска 13.02.2020 | 07:34
Јато сова нашло нови дом у кругу болнице у Санском Мосту

Према ријечима очевидаца ради се о јату које броји око десетак сова, а неки од медицинских радника и старијих мјештана за БН телевизију кажу како су се већ навикли на присуство нових комшија.

Кажу како се ове необичне птице уопште не осврћу на присуство људи, док орнитолози истичу како ово није необична појава обзиром да се ова врста сова зими скупља у зимујућа јата.

О совама постоје различите предрасуде, па се у неким крајевима сматра да ће, ако сова хукне, неко брзо умријети.

 Неки мјештани Санског Моста нису баш одушевљени  присуством нових становника, јер знају да су сове још од средњег вијека  проглашене за вјеснике зла које се оглашавају продорно и то само ноћу.

У  митологији бројних других народа вјерује се да сова доноси срећу, богатство, здравље и љубав.

У многим земљама, сове су повезане са мудрошћу, магијом и појачаном чулношћу.

Различите боје ових птица често симболишу одређено значење,  па се тако бијеле сове сматрају симболом среће, жуте представљају мир, розе означавају љубав, златне богатство, док за зелене се вјерује да представљају  симбол за снове.

Иначе, сове ушаре спадају међу крупније птице и могу тежити и до 4 килограма.

Сове ушаре препознатљиве су по томе што на врху главе имају “ушке” – уздигнуто перје које подсјећа на уши, а по томе су и добиле назив.

Ипак, упркос свим вјеровањима, мјештани Санског Моста истичу да је ово за њих права атракција која траје година.

 

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сова

13.02.2020 07:01

Сове су корисне птице, јер уништавају глодаре и змије, док Сребренка Голић (личи на сову) уништава народе у РС, као дио режима.

ОДГОВОРИТЕ