Jato sova našlo novi dom u krugu bolnice u Sanskom Mostu

Pažnju osoblja i pacijenata Opšte bolnice i Doma zdravlja u Sanskom Mostu već nekoliko sedmica privlači jato sova „ušara“ i one borave u zimzelenim granama visokog bora koji raste u krugu ovih zdravstvenih ustanova ili na obližnjim brezama.  

Republika Srpska 13.02.2020 | 07:34
Jato sova našlo novi dom u krugu bolnice u Sanskom Mostu

Prema riječima očevidaca radi se o jatu koje broji oko desetak sova, a neki od medicinskih radnika i starijih mještana za BN televiziju kažu kako su se već navikli na prisustvo novih komšija.

Kažu kako se ove neobične ptice uopšte ne osvrću na prisustvo ljudi, dok ornitolozi ističu kako ovo nije neobična pojava obzirom da se ova vrsta sova zimi skuplja u zimujuća jata.

O sovama postoje različite predrasude, pa se u nekim krajevima smatra da će, ako sova hukne, neko brzo umrijeti.

 Neki mještani Sanskog Mosta nisu baš oduševljeni  prisustvom novih stanovnika, jer znaju da su sove još od srednjeg vijeka  proglašene za vjesnike zla koje se oglašavaju prodorno i to samo noću.

U  mitologiji brojnih drugih naroda vjeruje se da sova donosi sreću, bogatstvo, zdravlje i ljubav.

U mnogim zemljama, sove su povezane sa mudrošću, magijom i pojačanom čulnošću.

Različite boje ovih ptica često simbolišu određeno značenje,  pa se tako bijele sove smatraju simbolom sreće, žute predstavljaju mir, roze označavaju ljubav, zlatne bogatstvo, dok za zelene se vjeruje da predstavljaju  simbol za snove.

Inače, sove ušare spadaju među krupnije ptice i mogu težiti i do 4 kilograma.

Sove ušare prepoznatljive su po tome što na vrhu glave imaju “uške” – uzdignuto perje koje podsjeća na uši, a po tome su i dobile naziv.

Ipak, uprkos svim vjerovanjima, mještani Sanskog Mosta ističu da je ovo za njih prava atrakcija koja traje godina.

 

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Sova

13.02.2020 07:01

Sove su korisne ptice, jer uništavaju glodare i zmije, dok Srebrenka Golić (liči na sovu) uništava narode u RS, kao dio režima.

ODGOVORITE