Издата нова еколошка дозвола за ХЕ „Бук Бијела“

Након што је прошло љето поништена еколошка дозвола за хидроелектрану „Бук Бијела“, Министарство за просторно уређење грађевинарство и екологију издало је недавно нову дозволу која важи пет година.

Република Српска 12.02.2020 | 12:54
Издата нова еколошка дозвола за ХЕ „Бук Бијела“

Наиме, „Архус центар БиХ“ оспорио је пред Окружним судом Бањалука Рјешење о обновљеној еколошкој дозволи за ХЕ „Бук Бијела“, након чега је исто поништено.

У међувремену је престало да постоји предузеће „ХЕ Бук Бијела“, које је интегрисано у новоосновано предузеће „Хидроенергетски системи (ХЕС) Горња Дрина“, којој је сада Министарство издало нову еколошку дозволу.

„Даје се одговорном лицу „ХЕС Горња Дрина“ Фоча, еколошка дозвола за постројење ХЕ „Бук Бијела“ на ријеци Дрини, инсталисане снаге 93,52 МW. Погони и постројења за које се издаје еколошка дозвола су гравитациона бетонска брана, акумулација и машинска зграда“, наведено је у у Рјешењу донесеном крајем 2019. године.

У образложењу Рјешења, Министарство је подсјетило да је претходна еколошка дозвола за ХЕ „Бук Бијела“ стављена ван снаге те да су у августу затражили покретање поступка процјене утицаја на животну средину за ту хидроелектрану, јер је Министарство одрживог развоја и туризма Црне Горе 1. августа 2019. године исказало намјеру учешћа у поступку процјене утицаја на животну средину.

„ХЕ Бук Бијела“ је међутим доказала да је јавност у Црној Гори била обавјештена о поступку процјене утицаја на животну средину спроведеном у 2013. години, а Министарство заштите животне средине Србије изјаснило се да се поступак издавања нове еколошке дозволе може базирати на процјени утицаја на животну средину из 2013. године.

Тако је донесена одлука за издавање еколошке дозволе за ХЕ „Бук Бијела“, без спровођења новог поступка процјене утицаја на животну средину.

„Архус центар БиХ“ и овај пут је доставио примједбе које је истицао и раније, али су у Министарству истакли да је уочено да се већи дио коментара односи на Студију утицаја на животну средину, која је одобрена 2013. године и која није предмет овог поступка.

Подсјећамо, меморандум о изградњи ХЕ „Бук Бијела“ потписан је у јулу 2017. године с компанијом „Кинеска државна аеро-технолошка међународна инжењерска корпорација“ (АВИЦ-ЕНГ), очекујући да ће финансирање обезбиједити кинеске државне банке.

Међутим, прије годину дана долази до преокрета и након заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије речено да ће двије земље, поред заједничке градње хидроелектрана „Фоча“ и „Паунци“, градити и хидроелектрану „Бук Бијела“.

Концесија за изградњу и коришћење ХЕ “Бук Бијела” вриједности 382,4 милиона КМ додијељења је прије три године ЕРС-у и “ХЕ на Дрини”.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је крајем јануара да би са предсједником Србије Александром Вучићем ускоро требало у Фочи да озваничи почетак радова на изградњи ХЕ „Бук Бијела“.

(Цапитал)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вебер

12.02.2020 17:14

Наши хидропотенцијали, као и рудници не смију бити дати у раке странцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

12.02.2020 18:59

Па овде казе договор двије дрзаве Србија се помиње а нигдје оне друге дрзаве

ОДГОВОРИТЕ