Izdata nova ekološka dozvola za HE „Buk Bijela“

Nakon što je prošlo ljeto poništena ekološka dozvola za hidroelektranu „Buk Bijela“, Ministarstvo za prostorno uređenje građevinarstvo i ekologiju izdalo je nedavno novu dozvolu koja važi pet godina.

Republika Srpska 12.02.2020 | 12:54
Izdata nova ekološka dozvola za HE „Buk Bijela“

Naime, „Arhus centar BiH“ osporio je pred Okružnim sudom Banjaluka Rješenje o obnovljenoj ekološkoj dozvoli za HE „Buk Bijela“, nakon čega je isto poništeno.

U međuvremenu je prestalo da postoji preduzeće „HE Buk Bijela“, koje je integrisano u novoosnovano preduzeće „Hidroenergetski sistemi (HES) Gornja Drina“, kojoj je sada Ministarstvo izdalo novu ekološku dozvolu.

„Daje se odgovornom licu „HES Gornja Drina“ Foča, ekološka dozvola za postrojenje HE „Buk Bijela“ na rijeci Drini, instalisane snage 93,52 MW. Pogoni i postrojenja za koje se izdaje ekološka dozvola su gravitaciona betonska brana, akumulacija i mašinska zgrada“, navedeno je u u Rješenju donesenom krajem 2019. godine.

U obrazloženju Rješenja, Ministarstvo je podsjetilo da je prethodna ekološka dozvola za HE „Buk Bijela“ stavljena van snage te da su u avgustu zatražili pokretanje postupka procjene uticaja na životnu sredinu za tu hidroelektranu, jer je Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore 1. avgusta 2019. godine iskazalo namjeru učešća u postupku procjene uticaja na životnu sredinu.

„HE Buk Bijela“ je međutim dokazala da je javnost u Crnoj Gori bila obavještena o postupku procjene uticaja na životnu sredinu sprovedenom u 2013. godini, a Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije izjasnilo se da se postupak izdavanja nove ekološke dozvole može bazirati na procjeni uticaja na životnu sredinu iz 2013. godine.

Tako je donesena odluka za izdavanje ekološke dozvole za HE „Buk Bijela“, bez sprovođenja novog postupka procjene uticaja na životnu sredinu.

„Arhus centar BiH“ i ovaj put je dostavio primjedbe koje je isticao i ranije, ali su u Ministarstvu istakli da je uočeno da se veći dio komentara odnosi na Studiju uticaja na životnu sredinu, koja je odobrena 2013. godine i koja nije predmet ovog postupka.

Podsjećamo, memorandum o izgradnji HE „Buk Bijela“ potpisan je u julu 2017. godine s kompanijom „Kineska državna aero-tehnološka međunarodna inženjerska korporacija“ (AVIC-ENG), očekujući da će finansiranje obezbijediti kineske državne banke.

Međutim, prije godinu dana dolazi do preokreta i nakon zajedničke sjednice vlada Republike Srpske i Srbije rečeno da će dvije zemlje, pored zajedničke gradnje hidroelektrana „Foča“ i „Paunci“, graditi i hidroelektranu „Buk Bijela“.

Koncesija za izgradnju i korišćenje HE “Buk Bijela” vrijednosti 382,4 miliona KM dodijeljenja je prije tri godine ERS-u i “HE na Drini”.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je krajem januara da bi sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uskoro trebalo u Foči da ozvaniči početak radova na izgradnji HE „Buk Bijela“.

(Capital)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Veber

12.02.2020 17:14

Naši hidropotencijali, kao i rudnici ne smiju biti dati u rake strancima.

ODGOVORITE
Name

AR

12.02.2020 18:59

Pa ovde kaze dogovor dvije drzave Srbija se pominje a nigdje one druge drzave

ODGOVORITE