ЦИА и БНД шпијунирале земље преко фирме за кодирање

Америчке и њемачке тајне службе шпијунирале су годинама више од стотину земаља преко швајцарске фирме специјализоване за кодирање разговора, преносе медији те три земље.

Свијет 12.02.2020 | 09:04
ЦИА и БНД шпијунирале земље преко фирме за кодирање

Компанија "Крипто" (Црyпто АГ) постала је послије Другог свјетског рата лидер на тржишту опреме за кодирање и донедавно је продавала своју опрему у преко 120 земаља у вриједности од више милиона долара, наводи лист Вашингтон пост у истрази спроведеној заједно са њемачком телевизијом ЗДФ и швајцарском радио-телевизијом СРФ.

Међу клијентима компаније су били Иран, војне хунте Латинске Америке, Индија, Пакистан, па чак и Ватикан, наводи амерички дневник.

Главни противници САД за вријеме Хладног рата, Совјетски Савез и Кина никад нису били клијенти компаније "Крипто", наводе ти медији. Компанију "Крипто" је 1970. тајно купила америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА), у оквиру партнерства са њемачком обавештајном службом (БНД). Њемачка обавештајња служба је изашла из тог власништва почетком 1990-их, а ЦИА је продала "Крипто" 2018.

Двије контраобавјештајне агенције су намјестиле опрему те компаније тако да могу лако да пробију кодове, које земље (клијенти) користе за слање кодираних порука.

Они су тако пратили кризу са таоцима у америчкој амбасади у Техерану 1979, пружали податке о аргентинској војсци Великој Британији за вријеме Фокландског рата, пратили кампање убистава јужноамеричких диктатора, и изненадили либијске званичнике који су себи честитали послије напада на дискотеку у западном Берлину 1986, када су убијена два америчка војника, наводи Вашингтон пост.

Операција названа "Тезаурус" и затим "Рубикон", била је згодитак вијека по питању обавјештајних служби навела је ЦИА у једном извјештају из 2004. године, у који су имали увид аутори истраге. Они су имали и приступ документима које су њемачке обавјештајне службе прикупиле 2008. године.

Ни ЦИА ни БНД нису жељели да дају коментар о истрази, али нису негирали аутентичност докумената, према наводима "Вашингтон поста".

Бивши координатор њемачке обавјештајне службе Бернд Шимидбауер, је потврдио за ЗДФ постојање те операције, процјењујући да је операција "Рубикон" омогућила да "свијет постане мало безбједнији".

"Крипто", чији производи су и даље у употреби у више од десет земаља је угашен 2018. године. Двије компаније које су купиле већину имовине су навеле да немају везе са било каквим обавјештајним службама.

Шведска компанија Крипто интернешенел (Црyпто Интенатионал), једна од тих компанија, оцијенила је да је истрага врло алармантна наводећи да нема никакву везу са америчком ЦИА или њемачким БНД.

(Бета)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ја ста сте мислили

12.02.2020 10:44

Све се спијунира и од свакога,од како постоји свијет, само другације методе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

новост

12.02.2020 18:06

То је одувек било.

ОДГОВОРИТЕ