CIA i BND špijunirale zemlje preko firme za kodiranje

Američke i njemačke tajne službe špijunirale su godinama više od stotinu zemalja preko švajcarske firme specijalizovane za kodiranje razgovora, prenose mediji te tri zemlje.

Svijet 12.02.2020 | 09:04
CIA i BND špijunirale zemlje preko firme za kodiranje

Kompanija "Kripto" (Crypto AG) postala je poslije Drugog svjetskog rata lider na tržištu opreme za kodiranje i donedavno je prodavala svoju opremu u preko 120 zemalja u vrijednosti od više miliona dolara, navodi list Vašington post u istrazi sprovedenoj zajedno sa njemačkom televizijom ZDF i švajcarskom radio-televizijom SRF.

Među klijentima kompanije su bili Iran, vojne hunte Latinske Amerike, Indija, Pakistan, pa čak i Vatikan, navodi američki dnevnik.

Glavni protivnici SAD za vrijeme Hladnog rata, Sovjetski Savez i Kina nikad nisu bili klijenti kompanije "Kripto", navode ti mediji. Kompaniju "Kripto" je 1970. tajno kupila američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), u okviru partnerstva sa njemačkom obaveštajnom službom (BND). Njemačka obaveštajnja služba je izašla iz tog vlasništva početkom 1990-ih, a CIA je prodala "Kripto" 2018.

Dvije kontraobavještajne agencije su namjestile opremu te kompanije tako da mogu lako da probiju kodove, koje zemlje (klijenti) koriste za slanje kodiranih poruka.

Oni su tako pratili krizu sa taocima u američkoj ambasadi u Teheranu 1979, pružali podatke o argentinskoj vojsci Velikoj Britaniji za vrijeme Foklandskog rata, pratili kampanje ubistava južnoameričkih diktatora, i iznenadili libijske zvaničnike koji su sebi čestitali poslije napada na diskoteku u zapadnom Berlinu 1986, kada su ubijena dva američka vojnika, navodi Vašington post.

Operacija nazvana "Tezaurus" i zatim "Rubikon", bila je zgoditak vijeka po pitanju obavještajnih službi navela je CIA u jednom izvještaju iz 2004. godine, u koji su imali uvid autori istrage. Oni su imali i pristup dokumentima koje su njemačke obavještajne službe prikupile 2008. godine.

Ni CIA ni BND nisu željeli da daju komentar o istrazi, ali nisu negirali autentičnost dokumenata, prema navodima "Vašington posta".

Bivši koordinator njemačke obavještajne službe Bernd Šimidbauer, je potvrdio za ZDF postojanje te operacije, procjenjujući da je operacija "Rubikon" omogućila da "svijet postane malo bezbjedniji".

"Kripto", čiji proizvodi su i dalje u upotrebi u više od deset zemalja je ugašen 2018. godine. Dvije kompanije koje su kupile većinu imovine su navele da nemaju veze sa bilo kakvim obavještajnim službama.

Švedska kompanija Kripto internešenel (Crypto Intenational), jedna od tih kompanija, ocijenila je da je istraga vrlo alarmantna navodeći da nema nikakvu vezu sa američkom CIA ili njemačkim BND.

(Beta)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ja sta ste mislili

12.02.2020 10:44

Sve se spijunira i od svakoga,od kako postoji svijet, samo drugacije metode.

ODGOVORITE
Name

novost

12.02.2020 18:06

To je oduvek bilo.

ODGOVORITE