Каква је улога БиХ у великој војној вјежби НАТО-а

У наредним мјесецима НАТО одржава велику војну вјежбу “Одбрана Европе”, тако да на руску границу стиже 20.000 америчких војника. Каква је улога ОБА-е и шта значи Додиково пристајање на Програм реформи који је отворио пут БиХ у НАТО?

Босна и Херцеговина 11.02.2020 | 18:18
Каква је улога БиХ у великој војној вјежби НАТО-а

Од краја јануара проводи се велика америчка војна вјежба, под покровитељсвом НАТО-а и називом “Одбрана Европе 20”.

Војна вјежба неће бити провођена у БиХ гдје НАТО рачуна на пуну подршку ОБА-е и осталих служби када је ријеч о сузбијању руског утицаја.

Десетине хиљада војника, тенкова и друге опреме ће током идућих мјесеци бити транспортирани кроз Европу до Пољске и балтичких држава. У Француску, Белгију, Низоземску и Њемачку ће бродовима и авионима стићи 20.000 америчких војника и 13.000 комада опреме.

Одатле ће конвоји преко 12 рута прећи око 4.000 километара. У вјежби учествује укупно 37.000 војника из 19 земаља и око 20.000 комада опреме. Вјежба ће трајати пет мјесеци, пише Деутсцхе Wелле.

У Босни и Херцеговини неће бити војне вјежбе у оквиру вјежбе “Одбрана Европе 20”, али то не значи да БиХ и даље остаје један од важних партнера НАТО-а у овом дијелу Европе – посебно када је ријеч о сузбијању продирања Русије на ове просторе.

Дефинитивно најважнији партнери и ослонци НАТО-а у БиХ јесу Оружане снаге БиХ и Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ.

У наредном периоду Оружане снаге БиХ требале би бити модернизоване, а комплетан одбрамбено-безбједносни сектор реформисан у складу с Програмом реформи који је Предсједништво БиХ доставило НАТО-у, каже се у саопштењу Америчког универзитета у Босни и Херцеговини, гдје су војни представници НАТО-а имали састанак са директором ОБА-е Османом Мехмедагићем.

Западни Балкан изнимно је важан НАТО-у у одбрани од руског утицаја, а који је раније испливао на површину у Црној Гори и Македонији. БиХ, прије свега захваљујући активностима ОБА-е, у протеклом периоду успјела је спријечити руско продирање у БиХ, а ОБА се показала и као поуздан партнер НАТО-а у Црној Гори и Македонији, каже се у коминикеу са овог састанка.

Представник Сјеверноатлантског савеза за Русију и Западни Балкан Роберт Псзцзел прошле године је изјавио како сматра да није довољно само вербално одговорити на “руски утиецај” у регији.

ПРОГРАМ РЕФОРМИ И ПРОВЈЕРА СЕКТОРА БЕЗБЈЕДНОСТИ

Реформисање сектора безбједности који се проводи према Програму реформи (чији је додатак Милорад Додик обмањујући посланике НСРС  назвао “неким табелама”, а у ствари се ради о акционом плану који предвиђа тачне мјере и рокове за провођење активности!!!) подразумијева, између осталог, додатну кадровску провјеру цијелог безбједносног сектора, како је то већ комисија НАТО урадила у Македонији.

Иста та комисија ће ових дана кренути у БиХ са тим активностима, при чему треба имати у виду да подобност цијеле структуре безбједности по стандардима НАТО није прошао значај број службеника у Македнији. Лустрацију по мјери НАТО треба да прође и цијело правосуђе.

Дакле, задатак комисије НАТО је да све безбједносне агенције, а прије свих ОСА, буду кадровски прилагођене захтјевима НАТО. Иста та “чистка” ће се провести и у Оружаним снагама БиХ, али ће обухватити цијели сектор државне службе у БиХ.

(Исток) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ракеташ

11.02.2020 17:48

Видите ли ви како Осмица доведе Американце до Руса. Да је а као што није завршио факултет и дипломирао не би он Амере ни погледао, овдје би данас били марсовци у његовом загрљају и да изговори ријечи добродошлице на њиховом језику. Да да друже мој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово највазније

11.02.2020 18:20

Лустрацију по мјери НАТО треба да прође и цијело правосуђе. Правосудје је рак рана сваке коруптивне дрзаве . Ако успију да промјене на боље правосудје онда МД треба дати јос један мандат. Без њега ово не би било могуце . Опозиција само кука И не смије ниста да уради јер се боје реакције народа. Понекад треба народу “клепит самар“ ако не зна ста је добро за њих.. Неке мјере И одлуке нису популарне код народа-бирача али су добре на дуже стазе. Опозиција гледа само краткорочно . И боје се промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ово је најважније

11.02.2020 22:10

Ви и немате ништа конкретније од шамарања. Сад је то најпопуларније у скупштини РС. Ту се најбоље пред камерама покаже сила и моћ па након тога убједиш гледаоце да то није био шамар већ самоодбрана од човјека који стоји испред.

Name

Рв

11.02.2020 18:56

Хахаха. Бићемо на челу колоне. Руси чувајте се, могао би вас Додик окупирати и освојити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роцкy

11.02.2020 19:44

Улога БиХ у нату је да им чисте ципеле после вежбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А СТА САД?

11.02.2020 21:00

Роцкy мозак ти је на резерви, Нисте ни свјесни снаге Америке и ЕУ нека нас негдје ту, Боље је најацем доносити цигаре него јаду и бједи бити брат,

Name

ТЕШКО НАМАУ

11.02.2020 19:56

Улога БиХ је прејака!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без грама мозга

11.02.2020 20:11

БиХ оце да јој Руси заврну гас па це да пуси оно сто нетреба. Које будале. Умјесто да бјезе од сукоба великих они се трпају дје могу бити само топовско месо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.02.2020 22:20

Ја би се сложио са констатацијом али како нама одговара Руско продирање ако уопште знаш шта то значи. То је коме у преводу пуњење Руског плина у нашу кућу с тим да је упаљаћ код Руса. Запалити га неће само ако Запад пристане да Украјину остави Руском утицају. Ако Запад не прихвати овдје је ватра што че речи Руси тргују преко наших живота. Е то ти је куме

Name

Рр

11.02.2020 22:49

Боље бити са НАТОм за столом него на столу