Kakva je uloga BiH u velikoj vojnoj vježbi NATO-a

U narednim mjesecima NATO održava veliku vojnu vježbu “Odbrana Evrope”, tako da na rusku granicu stiže 20.000 američkih vojnika. Kakva je uloga OBA-e i šta znači Dodikovo pristajanje na Program reformi koji je otvorio put BiH u NATO?

Bosna i Hercegovina 11.02.2020 | 18:18
Kakva je uloga BiH u velikoj vojnoj vježbi NATO-a

Od kraja januara provodi se velika američka vojna vježba, pod pokroviteljsvom NATO-a i nazivom “Odbrana Evrope 20”.

Vojna vježba neće biti provođena u BiH gdje NATO računa na punu podršku OBA-e i ostalih službi kada je riječ o suzbijanju ruskog uticaja.

Desetine hiljada vojnika, tenkova i druge opreme će tokom idućih mjeseci biti transportirani kroz Evropu do Poljske i baltičkih država. U Francusku, Belgiju, Nizozemsku i Njemačku će brodovima i avionima stići 20.000 američkih vojnika i 13.000 komada opreme.

Odatle će konvoji preko 12 ruta preći oko 4.000 kilometara. U vježbi učestvuje ukupno 37.000 vojnika iz 19 zemalja i oko 20.000 komada opreme. Vježba će trajati pet mjeseci, piše Deutsche Welle.

U Bosni i Hercegovini neće biti vojne vježbe u okviru vježbe “Odbrana Evrope 20”, ali to ne znači da BiH i dalje ostaje jedan od važnih partnera NATO-a u ovom dijelu Evrope – posebno kada je riječ o suzbijanju prodiranja Rusije na ove prostore.

Definitivno najvažniji partneri i oslonci NATO-a u BiH jesu Oružane snage BiH i Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH.

U narednom periodu Oružane snage BiH trebale bi biti modernizovane, a kompletan odbrambeno-bezbjednosni sektor reformisan u skladu s Programom reformi koji je Predsjedništvo BiH dostavilo NATO-u, kaže se u saopštenju Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, gdje su vojni predstavnici NATO-a imali sastanak sa direktorom OBA-e Osmanom Mehmedagićem.

Zapadni Balkan iznimno je važan NATO-u u odbrani od ruskog uticaja, a koji je ranije isplivao na površinu u Crnoj Gori i Makedoniji. BiH, prije svega zahvaljujući aktivnostima OBA-e, u proteklom periodu uspjela je spriječiti rusko prodiranje u BiH, a OBA se pokazala i kao pouzdan partner NATO-a u Crnoj Gori i Makedoniji, kaže se u kominikeu sa ovog sastanka.

Predstavnik Sjevernoatlantskog saveza za Rusiju i Zapadni Balkan Robert Pszczel prošle godine je izjavio kako smatra da nije dovoljno samo verbalno odgovoriti na “ruski utiecaj” u regiji.

PROGRAM REFORMI I PROVJERA SEKTORA BEZBJEDNOSTI

Reformisanje sektora bezbjednosti koji se provodi prema Programu reformi (čiji je dodatak Milorad Dodik obmanjujući poslanike NSRS  nazvao “nekim tabelama”, a u stvari se radi o akcionom planu koji predviđa tačne mjere i rokove za provođenje aktivnosti!!!) podrazumijeva, između ostalog, dodatnu kadrovsku provjeru cijelog bezbjednosnog sektora, kako je to već komisija NATO uradila u Makedoniji.

Ista ta komisija će ovih dana krenuti u BiH sa tim aktivnostima, pri čemu treba imati u vidu da podobnost cijele strukture bezbjednosti po standardima NATO nije prošao značaj broj službenika u Makedniji. Lustraciju po mjeri NATO treba da prođe i cijelo pravosuđe.

Dakle, zadatak komisije NATO je da sve bezbjednosne agencije, a prije svih OSA, budu kadrovski prilagođene zahtjevima NATO. Ista ta “čistka” će se provesti i u Oružanim snagama BiH, ali će obuhvatiti cijeli sektor državne službe u BiH.

(Istok) 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Raketaš

11.02.2020 17:48

Vidite li vi kako Osmica dovede Amerikance do Rusa. Da je a kao što nije završio fakultet i diplomirao ne bi on Amere ni pogledao, ovdje bi danas bili marsovci u njegovom zagrljaju i da izgovori riječi dobrodošlice na njihovom jeziku. Da da druže moj.

ODGOVORITE
Name

Ovo najvaznije

11.02.2020 18:20

Lustraciju po mjeri NATO treba da prođe i cijelo pravosuđe. Pravosudje je rak rana svake koruptivne drzave . Ako uspiju da promjene na bolje pravosudje onda MD treba dati jos jedan mandat. Bez njega ovo ne bi bilo moguce . Opozicija samo kuka I ne smije nista da uradi jer se boje reakcije naroda. Ponekad treba narodu “klepit samar“ ako ne zna sta je dobro za njih.. Neke mjere I odluke nisu popularne kod naroda-birača ali su dobre na duže staze. Opozicija gleda samo kratkoročno . I boje se promjena.

ODGOVORITE
Name

Re ovo je najvažnije

11.02.2020 22:10

Vi i nemate ništa konkretnije od šamaranja. Sad je to najpopularnije u skupštini RS. Tu se najbolje pred kamerama pokaže sila i moć pa nakon toga ubjediš gledaoce da to nije bio šamar već samoodbrana od čovjeka koji stoji ispred.

Name

Рв

11.02.2020 18:56

Хахаха. Бићемо на челу колоне. Руси чувајте се, могао би вас Додик окупирати и освојити.

ODGOVORITE
Name

Rocky

11.02.2020 19:44

Uloga BiH u natu je da im čiste cipele posle vežbe.

ODGOVORITE
Name

A STA SAD?

11.02.2020 21:00

Rocky mozak ti je na rezervi, Niste ni svjesni snage Amerike i EU neka nas negdje tu, Bolje je najacem donositi cigare nego jadu i bjedi biti brat,

Name

TEŠKO NAMAU

11.02.2020 19:56

Uloga BiH je prejaka!

ODGOVORITE
Name

Bez grama mozga

11.02.2020 20:11

BiH oce da joj Rusi zavrnu gas pa ce da pusi ono sto netreba. Koje budale. Umjesto da bjeze od sukoba velikih oni se trpaju dje mogu biti samo topovsko meso.

ODGOVORITE
Name

Re

11.02.2020 22:20

Ja bi se složio sa konstatacijom ali kako nama odgovara Rusko prodiranje ako uopšte znaš šta to znači. To je kome u prevodu punjenje Ruskog plina u našu kuću s tim da je upaljać kod Rusa. Zapaliti ga neće samo ako Zapad pristane da Ukrajinu ostavi Ruskom uticaju. Ako Zapad ne prihvati ovdje je vatra što če reči Rusi trguju preko naših života. E to ti je kume

Name

Rr

11.02.2020 22:49

Bolje biti sa NATOm za stolom nego na stolu