Савјет министара тражи хитну измјену Закона о ОБА

Савјет министара Босне и Херцеговине упутио је Парламентарној скупштини БиХ захтјев за разматрање Приједлога закона о измјени Закона о Обавјештајно-безбједносна агенцији (ОБА) БиХ по хитном поступку.

Босна и Херцеговина 11.02.2020 | 07:07
Савјет министара тражи хитну измјену Закона о ОБА

Овај захтјев стигао је 4. маја 2019. године. БиХ је предложила је да се посланици изјасне о измјенама закона по хитном поступку. Разматрање измјена закона наћи ће се пред делегатима Дома народа Парламентарне скупштине БиХ на сједници заказаној за 14. фебруар 2020. године.

Ријеч је о измјенама којим се прецизније дефинише спровођење посебних истражних радњи. Просто речено, усвајањем ових измјена биће онемогућено било какво прислушкивање или праћење особа без одобрења или знања суда.

Приједлог закона о измјени Закона о ОБА и утврдио је Савјет министгара Дениса Звиздића и то 3. маја 2018. године, али је он тек сада стављен на дневни ред. Овим приједлогом мијења се члан 78. којим је дефинисан садржај налога за спровођење посебних истражних радњи.

У Закон о ОСА-и требао би бити додан став који каже да налог може бити одобрен за период од 60 дана, а у случају потребе за продужењем мјера, на писани образложени приједлог генералног директора ОБА-е, судија може продужити важност налога на додатне периоде од по 30 дана с тим да одобрене мјере могу трајати укупно најдуже 48 мјесеци.

Такође додаје се и став који каже да ће судија образложени захтјев генералног директора за продужења мјера цијенити у сваком конкретном случају у односу на легитимне циљеве агенције прописане законом.

Уколико се утврди да пријетња проистекла из активности праћене особе није отклоњена, а да се нису стекли услови за прекид операције ни након 48 мјесеци генерални директор ће писаним образложеним приједлогом тражити одобрење новог циклуса примјене мјера на периоду од по 30 дана у укупно трајању, најдуже од додатних 48 мјесеци.

Употребу мјера моћи ће одобрити генерални директор, уколико би одгађање проузроковало непоправљиву штету по безбједност БиХ, али ће морати одмах након што одобри употребу мјера, а најкасније у року од 24 сата доставити образложени писани захтјев судији који у року од 48 сати мора донијети писану одлуку којом би потврдио одобрење или обуставио прикупљање информација у складу са законом.

Измјене Закона о ОБА услиједиле су након што је Уставни суд БиХ по апелацији замјенице предсједавајућег Представничког дома ПСБиХ Борјане Кришто прогласио неуставним одређене одредбе Закона о ОБА.

Приједлог закона о измјени Закона о ОБА највјероватније ће бити разматран по скраћеној процедури.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

А шта ради

11.02.2020 06:46

А шта ради МУП Републике Српске? Не брините се неће Лукач предложити такве измјене Народној скупштини. А зна се да имају своје људе у МУП у који раде такве ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојка

11.02.2020 11:06

Само по хитном поступку: просле су вец године?

Name

099

11.02.2020 08:04

несто смета теретлији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је овдје луд

14.02.2020 06:10

Додик је рекао да нема рада и одлучивања у Сарајеву а Шпирић јуче одма све демантује , а тек Тегелтија он по Бањалуци прича да није њега и Снсд не би ни постојао да он све финанцира и да се он све пита то јест да је он главни Баја а пустио Додика да глуматара, Тегелтија прича да у све институције поставља своје кадрове и да је питање момента кад ће Додик насјести на руду ,

ОДГОВОРИТЕ