Корупција и непотизам су велико зло које разара Српску

„Овдје не постоји јасна свијест о томе какво зло чини политичка корупција, неморал, разврат, бахатост, одсуство било каквих принципа, начелности, надмоћ силе која се опет темељи у једном насилном, некритичком и недемократском понашању, која сузбија чак и могућност јавне осуде.“, поручује Вуковић.

Република Српска 10.02.2020 | 19:36
Корупција и непотизам су велико зло које разара Српску

Парламент Француске недавно је усвојио закон о моралности политичког живота којим се политичарима забрањује да запошљавају чланове својих породица. Истражили смо да ли је такав сценарио могућ код нас.

Закон о моралности политичког живота забрањује француским министрима, посланицима и осталим државним функционерима да запошљавају своје супружнике, дјецу, родитеље или друге чланове породице. Уколико то ураде пријети им затворска казна у трајању од три године и новчана казна од 45 хиљада евра.

Закон, између осталог, забрањује посланицима да обављају савјетодавне послове како не би дошли у сукоб интереса. Закон предвиђа и нови систем контроле трошкова које имају посланици, а које ће надзирати Министарство економије Француске, да би се тиме избјегле све врсте малверзација или утаја пореза.

Да ли су политичари у Републици Српској уопште спремни предложити неки сличан закон?

„Ма нема теорије. Нажалост нема теорије. Због чега? Знате ви то као и ја. Зато што ми са демократијом немамо апсолутно ништа. Имамо на папиру. Све остало је ништа.

- Вјероватно да је могућ такав закон, али сад није нико компетентан да каже за тај закон. Такав закон би могли предложити народни посланици?

- Да ли мислите да су они спремни да предложе тако нешто? Један предлаже ово, други оно, па се не могу сложити. Па је то статус кво, као на ваги, или тамо или овамо.

- Ма не може овдје ниједан закон док год је Додик на власти. Ниједан. То је његова приватна држава.

- Требао би да буде, али чисто сумњам. Због чега? Због многих ствари, што немамо морала ни воље за тако нешто“, кажу анкетирани грађани Бањалуке.

Усвајање овог закона у Француској доказ је да се и друге земље боре са сличним проблемима. Међутим, за разлику од једне Француске тешко је помислити да су политичари код нас спремни за такву жртву.

Професор ФПН-а Ђорђе Вуковић сматра да је непотизам наша свакодневица и нешто што стоји у личној карти бх. друштва, чија је суштинска карактеристика одсуство стида.

„Овдје не постоји јасна свијест о томе какво зло чини политичка корупција, неморал, разврат, бахатост, одсуство било каквих принципа, начелности, надмоћ силе која се опет темељи у једном насилном, некритичком и недемократском понашању, која сузбија чак и могућност јавне осуде.“, поручује Вуковић.

Ништа боље мишљење нема ни аналитичар Велизар Антић. Он сматра да политичари не би били спремни испоштовати један овакав закон.

„Уколико би дошло до увођења једног таквог закона у БиХ, мислим да би барем 80% или 90% данашњих политичара престало да се бави политиком. Јер једноставно они схватају политику као један начин да дођу до одређене моћи, да би дошли до одређеног плијена. Мислим да, уколико би се један такав закон усвојио у нашој земљи, наши политичари би то јако добро знали да ескивирају, да се не придржавају слова закона“, каже Антић.

Непотизам је заступљен на свим нивоима у Српској али и БиХ.

Политичари, бизнисмени, привредници, или једном ријечју тзв. државна елита, бар за сада не пропуштају прилику да запосле своје најближе, чим се домогну неких значајнијих функција.

У БиХ је одавно познато да успјешно функционише систем „ја теби-ти мени“, којим се једни другима одужују на различите начине и који нажалост, неће ускоро постати ружна прошлост.

БН ТВ 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Џо

10.02.2020 19:08

Ма, нису чини вам се....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.02.2020 19:19

Измисљате, гледај те РТРС па ћете видјети како добро живимо. Пензије повећање, плата повећана, нема незапослени, БД отисо у тацку, стално се отварају фабрике, аутопутеви, кружни токови. Ево јуче предсједница пресјекла врпци на два нова еколошка (Од стари дасака) WЦ у Бања Луци. Ако овако наставимо још мало па ће Нијемци на привремени рад у РС.

Name

Баји

10.02.2020 19:56

Све сте то својим рукама зарадили Бит ће јос горе

Name

Бесрамно

10.02.2020 20:48

Бесрамно униставање Републике Српске. Ово је јос невидјено.Па боља је одлука уставног суда да се земља одузме из власниства него да је Додик укњизи на себе. Какав обер лопов.

Name

ИВО АНДРИЦ

10.02.2020 20:59

НА БАЛКАНУ НИКАДА НЕЦЕ БИТИ : КУЛТУРЕ , ПРАВДЕ , ДЕМОКРАТИЈЕ .

Name

Сократ

10.02.2020 21:10

РС цека слицан сценарио као у ЦГ само много насилнији!

Name

Последња шанса

10.02.2020 21:55

Република Српска је Готхам Цитy и само нас Јоцкер може спасити

Name

Ухх

10.02.2020 19:22

Код нас доктор дјокиц јавно на тв.се хвали да је многе запослио. Да му је син био добар активиста и да је лепио плакате. Зато му је дао директорско мјесто. Када је то он онакав то урадио. Ста су онда ови други урадили. Понасају се као да им је цаца све ово оставио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

10.02.2020 19:23

Није могуће да тога има код нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митра

10.02.2020 19:28

Република Српска БиХ друштво из пакла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања Марић

10.02.2020 20:18

Ама каква Француска, какво поређење, земља која је испред нас три вијека, оно од кад нису пристали да "једу колаче, ако немају хљеба"...Тамо гдје су постављени темељи "Универзалној декларацији о људским правима" у пол. филозофији највећих мислилаца..., тамо гдје се сви солидаришу око заједничког интереса, а не сви против свих... Могу замислити да је код нас нешто попут Лувра, ја шта би остало од свега???

ОДГОВОРИТЕ
Name

xXx

10.02.2020 20:28

Како се зове овај наш што га хоће у неко тијело за борбу против корупције, а зли Американци не дају јер је код њих на црној листи. То није демократски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропада Ганда

10.02.2020 20:39

Далеко од доброг, није тако страсно, бице јос горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

10.02.2020 21:42

Ово више није корупција и непотизам, тај период је прошао. Ови немају стида у корупцији и непотизаму, и то се зове КРИМИНАЛ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добар идеја само што...

11.02.2020 03:58

Добра идеја само што има једну ману: није ово проблем једне владајуће странке него РС у цјелини и ту прво треба да дође до измјена и допуна самог устава. Увести систем контроле квалитета рада свих државних и приватних предузећа и спроводити казнене мјере без иједног изузетка а тај орган да је у самом врху изнад власти и потпуно нестраначки и транспарентан - састављен од најеминентнијих стручњака које народ изгласа и који одговарају закону и највишем суду који надгледа тај орган а који опет има моћ на надгледа и суд!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

11.02.2020 06:51

Страсно, докле смо досли.

ОДГОВОРИТЕ