Korupcija i nepotizam su veliko zlo koje razara Srpsku

„Ovdje ne postoji jasna svijest o tome kakvo zlo čini politička korupcija, nemoral, razvrat, bahatost, odsustvo bilo kakvih principa, načelnosti, nadmoć sile koja se opet temelji u jednom nasilnom, nekritičkom i nedemokratskom ponašanju, koja suzbija čak i mogućnost javne osude.“, poručuje Vuković.

Republika Srpska 10.02.2020 | 19:36
Korupcija i nepotizam su veliko zlo koje razara Srpsku

Parlament Francuske nedavno je usvojio zakon o moralnosti političkog života kojim se političarima zabranjuje da zapošljavaju članove svojih porodica. Istražili smo da li je takav scenario moguć kod nas.

Zakon o moralnosti političkog života zabranjuje francuskim ministrima, poslanicima i ostalim državnim funkcionerima da zapošljavaju svoje supružnike, djecu, roditelje ili druge članove porodice. Ukoliko to urade prijeti im zatvorska kazna u trajanju od tri godine i novčana kazna od 45 hiljada evra.

Zakon, između ostalog, zabranjuje poslanicima da obavljaju savjetodavne poslove kako ne bi došli u sukob interesa. Zakon predviđa i novi sistem kontrole troškova koje imaju poslanici, a koje će nadzirati Ministarstvo ekonomije Francuske, da bi se time izbjegle sve vrste malverzacija ili utaja poreza.

Da li su političari u Republici Srpskoj uopšte spremni predložiti neki sličan zakon?

„Ma nema teorije. Nažalost nema teorije. Zbog čega? Znate vi to kao i ja. Zato što mi sa demokratijom nemamo apsolutno ništa. Imamo na papiru. Sve ostalo je ništa.

- Vjerovatno da je moguć takav zakon, ali sad nije niko kompetentan da kaže za taj zakon. Takav zakon bi mogli predložiti narodni poslanici?

- Da li mislite da su oni spremni da predlože tako nešto? Jedan predlaže ovo, drugi ono, pa se ne mogu složiti. Pa je to status kvo, kao na vagi, ili tamo ili ovamo.

- Ma ne može ovdje nijedan zakon dok god je Dodik na vlasti. Nijedan. To je njegova privatna država.

- Trebao bi da bude, ali čisto sumnjam. Zbog čega? Zbog mnogih stvari, što nemamo morala ni volje za tako nešto“, kažu anketirani građani Banjaluke.

Usvajanje ovog zakona u Francuskoj dokaz je da se i druge zemlje bore sa sličnim problemima. Međutim, za razliku od jedne Francuske teško je pomisliti da su političari kod nas spremni za takvu žrtvu.

Profesor FPN-a Đorđe Vuković smatra da je nepotizam naša svakodnevica i nešto što stoji u ličnoj karti bh. društva, čija je suštinska karakteristika odsustvo stida.

„Ovdje ne postoji jasna svijest o tome kakvo zlo čini politička korupcija, nemoral, razvrat, bahatost, odsustvo bilo kakvih principa, načelnosti, nadmoć sile koja se opet temelji u jednom nasilnom, nekritičkom i nedemokratskom ponašanju, koja suzbija čak i mogućnost javne osude.“, poručuje Vuković.

Ništa bolje mišljenje nema ni analitičar Velizar Antić. On smatra da političari ne bi bili spremni ispoštovati jedan ovakav zakon.

„Ukoliko bi došlo do uvođenja jednog takvog zakona u BiH, mislim da bi barem 80% ili 90% današnjih političara prestalo da se bavi politikom. Jer jednostavno oni shvataju politiku kao jedan način da dođu do određene moći, da bi došli do određenog plijena. Mislim da, ukoliko bi se jedan takav zakon usvojio u našoj zemlji, naši političari bi to jako dobro znali da eskiviraju, da se ne pridržavaju slova zakona“, kaže Antić.

Nepotizam je zastupljen na svim nivoima u Srpskoj ali i BiH.

Političari, biznismeni, privrednici, ili jednom riječju tzv. državna elita, bar za sada ne propuštaju priliku da zaposle svoje najbliže, čim se domognu nekih značajnijih funkcija.

U BiH je odavno poznato da uspješno funkcioniše sistem „ja tebi-ti meni“, kojim se jedni drugima odužuju na različite načine i koji nažalost, neće uskoro postati ružna prošlost.

BN TV 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Džo

10.02.2020 20:08

Ma, nisu čini vam se....

ODGOVORITE
Name

Re

10.02.2020 20:19

Izmisljate, gledaj te RTRS pa ćete vidjeti kako dobro živimo. Penzije povećanje, plata povećana, nema nezaposleni, BD otiso u tacku, stalno se otvaraju fabrike, autoputevi, kružni tokovi. Evo juče predsjednica presjekla vrpci na dva nova ekološka (Od stari dasaka) WC u Banja Luci. Ako ovako nastavimo još malo pa će Nijemci na privremeni rad u RS.

Name

Baji

10.02.2020 20:56

Sve ste to svojim rukama zaradili Bit će jos gore

Name

Besramno

10.02.2020 21:48

Besramno unistavanje Republike Srpske. Ovo je jos nevidjeno.Pa bolja je odluka ustavnog suda da se zemlja oduzme iz vlasnistva nego da je Dodik uknjizi na sebe. Kakav ober lopov.

Name

IVO ANDRIC

10.02.2020 21:59

NA BALKANU NIKADA NECE BITI : KULTURE , PRAVDE , DEMOKRATIJE .

Name

Sokrat

10.02.2020 22:10

RS ceka slican scenario kao u CG samo mnogo nasilniji!

Name

Poslednja šansa

10.02.2020 22:55

Republika Srpska je Gotham City i samo nas Jocker može spasiti

Name

Uhh

10.02.2020 20:22

Kod nas doktor djokic javno na tv.se hvali da je mnoge zaposlio. Da mu je sin bio dobar aktivista i da je lepio plakate. Zato mu je dao direktorsko mjesto. Kada je to on onakav to uradio. Sta su onda ovi drugi uradili. Ponasaju se kao da im je caca sve ovo ostavio.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

10.02.2020 20:23

Nije moguće da toga ima kod nas!

ODGOVORITE
Name

Mitra

10.02.2020 20:28

Republika Srpska BiH društvo iz pakla.

ODGOVORITE
Name

Sanja Marić

10.02.2020 21:18

Ama kakva Francuska, kakvo poređenje, zemlja koja je ispred nas tri vijeka, ono od kad nisu pristali da "jedu kolače, ako nemaju hljeba"...Tamo gdje su postavljeni temelji "Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima" u pol. filozofiji najvećih mislilaca..., tamo gdje se svi solidarišu oko zajedničkog interesa, a ne svi protiv svih... Mogu zamisliti da je kod nas nešto poput Luvra, ja šta bi ostalo od svega???

ODGOVORITE
Name

xXx

10.02.2020 21:28

Kako se zove ovaj naš što ga hoće u neko tijelo za borbu protiv korupcije, a zli Amerikanci ne daju jer je kod njih na crnoj listi. To nije demokratski.

ODGOVORITE
Name

Propada Ganda

10.02.2020 21:39

Daleko od dobrog, nije tako strasno, bice jos gore.

ODGOVORITE
Name

Đorđe

10.02.2020 22:42

Ovo više nije korupcija i nepotizam, taj period je prošao. Ovi nemaju stida u korupciji i nepotizamu, i to se zove KRIMINAL .

ODGOVORITE
Name

Добар идеја само што...

11.02.2020 04:58

Добра идеја само што има једну ману: није ово проблем једне владајуће странке него РС у цјелини и ту прво треба да дође до измјена и допуна самог устава. Увести систем контроле квалитета рада свих државних и приватних предузећа и спроводити казнене мјере без иједног изузетка а тај орган да је у самом врху изнад власти и потпуно нестраначки и транспарентан - састављен од најеминентнијих стручњака које народ изгласа и који одговарају закону и највишем суду који надгледа тај орган а који опет има моћ на надгледа и суд!

ODGOVORITE
Name

Strasno

11.02.2020 07:51

Strasno, dokle smo dosli.

ODGOVORITE