Прошле године УИО БиХ одузела робу вриједну 19 мил. КМ

Управа за индиректно опорезивање БиХ (УИОБиХ) током прошле године одузела је робу у вриједности од 19.214.197 КМ. Према подацима које смо добили из УИОБиХ, највећа запљена се односила на одузимање златног и сребреног накита.

Босна и Херцеговина 10.02.2020 | 14:13
Прошле године УИО БиХ одузела робу вриједну 19 мил. КМ

- Поред тога, највише је одузето наркотичких средстава - сканка, духана и духанских прерађевина, разних текстилних производа и обуће, путничких моторних возила, разне техничке робе и дијелова за аутомобиле, мобилних телефона и дијелова за њих, разне козметике и парфема, разних кућних потрепштина и робе широке потрошње – казао је Ратко Ковачевић, потпарол УИОБиХ.

Према његовим ријечима, роба се одузимала због непостојања документације о њеном поријеклу, што значи да није на законит начин била увезена у БиХ, већ је раније прокријумчарена и онда се родавала на црном тржишту у нашој земљи.

- Најчешћа одузимања била су на пијацама широм БиХ, а Аризона је пијаца гдје су се најчешће проводиле акције службеника УИОБиХ. Поред тога, акције су провођене на пијацама широм БиХ, али и у званичним продајним објектима, разним складишним просторима, кућама... Наиме, на основу одређених обавјештајних информација о могућности незаконите продаје робе службеници УИОБиХ су вршили активности на терену и одузимали робу без документације и поријекла – објаснио је.

Ковачевић је додао да се ради углавном о роби која је предмет царинских прекршаја, а коју службеници УИОБиХ одузимају приликом обављања својих редовних активности и то од физичких и правних особа.

- Ова роба има карактер привремено одузете робе, те у том смислу УИОБиХ не може са њом слободно располагати. О коначној судбини привремено одузете робе одлучују надлежни судови по основу поднесених захтјева за покретање прекршајног поступка, а одлука суда је у том погледу коначна и обавезујућа за УИОБиХ – нагласио је.

Ковачевић је истакнуо и то да за правоснажно одузету робу, надлежни суд обично у пресуди каже шта ће се с предметном робом даље дешавати, хоће ли се и шта уништити, продати или нешто треће, а све у овисности од врсте робе.

Приоритет у раду група за спречавање кријумчарења и прекршаја у 2019. години био је усмјерен на откривању и спречавања илегалног прекограничног промета разних врста роба, нарочито оних које се односе на увоз роба који је забрањен или је ограничен, као и оних које су повезане са робом којом се угрожава заштита и сигурност друштва и тржишта.

- Приоритет је било и сузбијање нелегалног промета роба без поријекла на цијелом подручју БиХ, у оквиру чега је дат акценат на сузбијању недозвољеног промета роба којима се причињавају већи износи штете по буџет, те акцизних производа, а посебно духана и духанских прерађевина – рекао је Ковачевић.

Проводећи наведене мјере и радње, овлаштена службена лица УИОБиХ су у извјештајном периоду надлежним судовима поднијели 387 захтјева за покретање прекршајног поступка и привремено одузели робу којом је почињен прекршај у процијењеној вриједности од 13.827.808,13КМ. Издато је 417 прекршајних налога којима је изречена укупна новчана казна у износу од 178.600 КМ.

- Поред наведене вриједности привремено одузете робе, групе за спречавање кријумчарења су у више наврата учествовале у проналажењу робе и уступању на даљње поступање робе којом су почињене незаконитости из надлежности других агенција, напримјер наркотичка средства, или других организационих јединица УИОБиХ, попут интелектуалне својине, у вриједности од 5.386.388,55 КМ.

У оквиру тога посебно се издвајају заједничке активности проведене са Државном агенцијом за истраге и заштиту БиХ на ЦР/ГП Босанска Градишка, РЦ Бања Лука, којом приликом је откривено 666 кг дроге сканк, вриједне око 4.500.000 КМ, те на Царинској испостави Требиње, РЦ Мостар, којом приликом је откривено 100 кг канабиса, вриједности око 600.000 КМ – нагласио је.

УИОБиХ позива све грађане да на њихову отворену линију 080 02 06 07 пријаве сваки облик утаје царине или ПДВ-а.

- Такође, позивамо све грађане, као и све порезне обвезнике који су имали било какве непријатности са царинским службеницима или порезним инспекторима УИОБиХ, да то пријаве на отворену линију. Сви позиви су бесплатни и потпуно анонимни - додао је Ковачевић.

(Фактор)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

357

12.02.2020 12:24

па гдје сте устекали робу?

ОДГОВОРИТЕ