У петак коначна одлука о повећању плата војницима?

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ у петак, 14. фебруара, требало би да донесе коначну одлуку о Приједлогу закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим се предвиђа повећање плата за војнике и подофицире у Оружаним снагама БиХ.

Босна и Херцеговина 10.02.2020 | 13:42
У петак коначна одлука о повећању плата војницима?

Овај законски приједлог, који се налази у другом читању у Дому народа, у прошлом сазиву парламента БиХ у процедуру је упутила Борјана Кришто.

У образложењу предложених рјешења, Кришто наводи да се на овај начин жели побољшати статус запосленим војним лицима која имају најнижи коефицијент за обрачун плате, а која у укупној војној структури запослених војних лица у Оружаним снагама БиХ чине 80 одсто људства, те зауставити негативан тренд напуштања ове службе.

У вријеме усвајања овог законског приједлога у Представничком дому процјене су биле да је за његову реализацију потребно 9,3 милиона КМ.

Делегати би требало да се изјасне о захтјеву Савјета министара за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјени Закона о Обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ, који је утврђен у марту 2018. године.

Предложеним законом спроводи се Одлука Уставног суда БиХ и прописује садржај писаног захтјева у вези са тајним прикупљањем података за које је потребно судско овлаштење, те уводи ограничење укупног трајања ове мјере.

На дневном реду је, у другом читању, Приједлог закона о осигурању депозита у банкама, такође из 2018. године, који је на приједлог Управног одбора Агенције за осигурање депозита утврдио Савјет министара.

Новим законом боље се штите депоненти приликом трансформације банака у БиХ, те уводи могућност реструктурисања банака.

Прописано је да банке које добију дозволу за рад од ентитетских агенција за банкарство аутоматски улазе у процес осигурања депозита.

Делегати би требало да размотре и приједлоге измјена и допуна Закона о управним споровима БиХ, Закона о патенту, те Закона о Судској полицији БиХ, као и већи број извјештаја.

Почетак сједнице Дома народа заказан је за 10.00 часова.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Рамбо

10.02.2020 12:49

Какво повецање плата,и ово сто примају им је пуно,јер углавном ниста нераде!Посто цемо врло брзо у Нато,војску углавном распустити и оставити несто професионалаца за мисије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

10.02.2020 13:26

Распустити, укинути , орузје распродати до последњег метка, бит цемо сигурнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Војник

10.02.2020 15:34

Нема Рамбо свака ти је Његосева, гдје си само тако покупио памет? Војска кад ради тада не ради ниста а мисеви као ти бјезе преко бијела свијета, зато цути боље ти је, не призивај дјавола ваља ти паковати кофере!

Name

Ацо

10.02.2020 18:33

Ее мој Војнице...па ста то војник ради сем стразе...а реци ми молим те колико има слободних дана после стразе...а кад цујем да подофицир са свим примањима који из Сар...ради у Бл и обрнуто има 1800 км а мозе доци у уторак на посао или у вецини слуцајева нагуле цетвртком...петком ријетко да остану до 12 х и хоце јос повецање...ма дај о каквом повецању прицате...

Name

Кум

10.02.2020 13:50

Великог им повећања. Око 50 км. Па ови нису нормални. Већу плату има радница на трафици него војник. Што се тиче те институције, војници су свјетла тачка. Ал официри све сами шљам што је остао из рата и онда расписују конкурсе из цивилства да би се од тих истих ухљеба дјеца ухљебила а војници који имају искуство немогу да напредују од тих подобних. Већина војника је школованија од официра. Тражите нек обајве базу података о војним лицима јавно па ћете се увјерити да су војници школовањи. Неби могли вјеровти какве су школе завршили високи официри и они такви не дозвољавају војницима да напредују. О обољењима официра нећемо ни коментарисати, јер љекарске прегледе нису радили од служења у ЈНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какво повећање

11.02.2020 07:36

Па у моме граду ови војници, свакога дана, проведу своје вријеме у оближним кафићима. Дакле, нису зарадили ни постојеће плате. Је ли њихово повећање плата спада у реализацију Програма реформи, тј. усклађивање плата по налогу НАТО-а?

ОДГОВОРИТЕ