U petak konačna odluka o povećanju plata vojnicima?

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u petak, 14. februara, trebalo bi da donese konačnu odluku o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa povećanje plata za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH.

Bosna i Hercegovina 10.02.2020 | 13:42
U petak konačna odluka o povećanju plata vojnicima?

Ovaj zakonski prijedlog, koji se nalazi u drugom čitanju u Domu naroda, u prošlom sazivu parlamenta BiH u proceduru je uputila Borjana Krišto.

U obrazloženju predloženih rješenja, Krišto navodi da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koja imaju najniži koeficijent za obračun plate, a koja u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u Oružanim snagama BiH čine 80 odsto ljudstva, te zaustaviti negativan trend napuštanja ove službe.

U vrijeme usvajanja ovog zakonskog prijedloga u Predstavničkom domu procjene su bile da je za njegovu realizaciju potrebno 9,3 miliona KM.

Delegati bi trebalo da se izjasne o zahtjevu Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, koji je utvrđen u martu 2018. godine.

Predloženim zakonom sprovodi se Odluka Ustavnog suda BiH i propisuje sadržaj pisanog zahtjeva u vezi sa tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje, te uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Na dnevnom redu je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama, takođe iz 2018. godine, koji je na prijedlog Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita utvrdio Savjet ministara.

Novim zakonom bolje se štite deponenti prilikom transformacije banaka u BiH, te uvodi mogućnost restrukturisanja banaka.

Propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita.

Delegati bi trebalo da razmotre i prijedloge izmjena i dopuna Zakona o upravnim sporovima BiH, Zakona o patentu, te Zakona o Sudskoj policiji BiH, kao i veći broj izvještaja.

Početak sjednice Doma naroda zakazan je za 10.00 časova.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Rambo

10.02.2020 12:49

Kakvo povecanje plata,i ovo sto primaju im je puno,jer uglavnom nista nerade!Posto cemo vrlo brzo u Nato,vojsku uglavnom raspustiti i ostaviti nesto profesionalaca za misije!

ODGOVORITE
Name

Ratko

10.02.2020 13:26

Raspustiti, ukinuti , oruzje rasprodati do poslednjeg metka, bit cemo sigurniji.

ODGOVORITE
Name

Vojnik

10.02.2020 15:34

Nema Rambo svaka ti je Njegoseva, gdje si samo tako pokupio pamet? Vojska kad radi tada ne radi nista a misevi kao ti bjeze preko bijela svijeta, zato cuti bolje ti je, ne prizivaj djavola valja ti pakovati kofere!

Name

Aco

10.02.2020 18:33

Ee moj Vojnice...pa sta to vojnik radi sem straze...a reci mi molim te koliko ima slobodnih dana posle straze...a kad cujem da podoficir sa svim primanjima koji iz Sar...radi u Bl i obrnuto ima 1800 km a moze doci u utorak na posao ili u vecini slucajeva nagule cetvrtkom...petkom rijetko da ostanu do 12 h i hoce jos povecanje...ma daj o kakvom povecanju pricate...

Name

Kum

10.02.2020 13:50

Velikog im povećanja. Oko 50 km. Pa ovi nisu normalni. Veću platu ima radnica na trafici nego vojnik. Što se tiče te institucije, vojnici su svjetla tačka. Al oficiri sve sami šljam što je ostao iz rata i onda raspisuju konkurse iz civilstva da bi se od tih istih uhljeba djeca uhljebila a vojnici koji imaju iskustvo nemogu da napreduju od tih podobnih. Većina vojnika je školovanija od oficira. Tražite nek obajve bazu podataka o vojnim licima javno pa ćete se uvjeriti da su vojnici školovanji. Nebi mogli vjerovti kakve su škole završili visoki oficiri i oni takvi ne dozvoljavaju vojnicima da napreduju. O oboljenjima oficira nećemo ni komentarisati, jer ljekarske preglede nisu radili od služenja u JNA

ODGOVORITE
Name

Kakvo povećanje

11.02.2020 07:36

Pa u mome gradu ovi vojnici, svakoga dana, provedu svoje vrijeme u obližnim kafićima. Dakle, nisu zaradili ni postojeće plate. Je li njihovo povećanje plata spada u realizaciju Programa reformi, tj. usklađivanje plata po nalogu NATO-a?

ODGOVORITE