Никола Јокић одвео Денвер до историјског подвига

Оно што је Никола Јокић урадио ове сезоне за Денвер Нагетсе у потпуности оправдава прошлогодишње уврштавање у идеалну НБА петорку.

Кошарка 10.02.2020 | 09:52
Никола Јокић одвео Денвер до историјског подвига

Можда старт и није био идеалан, недуго након наступа за Србију на Мундобаскету а пре тога 94 одиграна меча за само 207 дана, али - како сезона одмиче, наш репрезентативни центар бриљира.

После најновије добре партије, у победи Нагетса на гостовању Фениксу, портпарол Денвера је саопштио да је учинак 17-10 на гостовањима најбољи такав старт сезоне у клупској историји.

А колико је Јокић томе допринео?

Изузетно.

Био је у тих 27 мечева на туђим теренима најбољи стрелац екипе (21 поен по наступу), најбољи скакач (9,9) и најбољи асистент (6,3).

Имајући у виду важност домаћег терена у прелазном року, посебно добија на значају податак да је против дивизијских ривала (против којих Денвер има савршених 9:0), Никола Јокић на гостовањима био нарочито импресиван - просеци су му били 21,8 поена - 13,3 скокова - 6 асистенција.

У последњих 10 мечева, Денвер је седам одиграо као гост, а Јокић је притом остваривао 25,4 поена по утакмици, уз 12,4 скока и 8,3 асистенције, а први пут је у једном таквом периоду имао и више од једне блокаде (1,1) и освојене лопте (1,7) по мечу. Уз то, из игре је шутирао са 51,4%, али му је далекометна прецизност опала са 32,5 овосезонских на 25%. Колико је провео на терену (а било је и пет наступа за седам дана), и не чуди.

Нарочито је био импресиван у три историјске утакмице када је имао просек од 30 поена, 10 скокова и 10 асистенција по наступу (против Детроита, Портланда и Јуте).

Тада се придружио легендарном Кариму Абдул-Џабару који је досад био једини у НБА историји са "30-20-10 трипл-даблом" пре 25. рођендана (који Јокићу следи 19. фебруара). Такав подвиг, који је српски центар остварио у мечу са Јутом, када га је чувао двоструки узастопни најбољи дефанзивац лиге, Руди Гобер, "чекао" се у НБА још од Џабаровог наступа као почетника у плеј-офу, тачније 13. априла 1970. године.

Јокић је пред почетак овог викенда постао тек десети играч откад НБА постоји који је остварио трипл-дабл у 30-20-10 ритму па и не чуди што амерички новинари, попут Криса Марлоуа, истичу да је он кандидат за играча недеље у НБА лиги, имајући у виду да је у три узастопне победе просечно давао 27,3 поена, имао 14,3 скока, 8,5 асистенција, а све то у 56,6% успешности шута из игре, две блокаде, једну и по "крађу" по утакмици, један трипл-дабл и један шут за тријумф.

Чак и његови нови саиграчи, попут Кеите Батес-Диопа, који је дебитовао претпрошле ноћи у Фениксу после доласка из Минесоте, не крију одушевљење српским асом:

Он, је тако забаван! Већ је сјајно радити с њим. Прва ствар коју су ми нови саиграчи рекли је да стално будем спреман за његова додавања. Чак и када не знам да ће ми додати, он зна", рекао је Кеита уз смех.

Додате на крају свему томе да је у НБА историји поредак најбољих играча по "плус/минус фактору" (колико, док је одређени играч на терену, његов тим постигне или прими више поена од ривала) тренутни изглед врха те листе овакав:

1. Леброн Џејмс (+9,1)

2. Мајкл Џордан (+8,1)

3. Никола Јокић (+7,8)

и постаје више него јасно како то да је Денвер направио најбољи старт у клупској историји када се о гостовањима ради. И зашто председник Нагетса тврди да је Никола Јокић вероватно најбољи кошаркаш на свету у овом тренутку.

Али, праве борбе - тек почињу. За Денвер, до Ол-стара, на коме ће Јокић наступити други узастопни пут, следе најпре меч са Сан Антонио Спарсима који у свом последњем наступу нису баш најбоље прошли у <а ид="81дц54цд-2абд-441ф-аб4д-143ба968910а" хреф="хттпс://спорт.блиц.рс/косарка/нба/немања-бјелица-тројка-богдан-богдановиц-бади-хилд-рекорд-хигхлигхтс/н0ррт34">историјској НБА ноћи у Сакраменту, а онда у Денвер стиже и једини тим који је боље пласиран од њега у Западној конференцији, Лос Анђелес Лејкерси предвођени Леброном Џејмсом (који је прексиноћ <а ид="фбб6де53-а74е-4362-8бд5-2109а38ф6ф51" хреф="хттпс://спорт.блиц.рс/косарка/нба/ален-смаилагиц-голден-стејт-леброн-јамес-закуцавање-кари-хигхлигхтс/0y9т81т">морао да се склања пред закуцавањем 19-годишњег Београђанина, Алена Смаилагића).

Да, праве борбе за Нагетсе тек почињу.

(Блиц) 

Коментари / 0

Оставите коментар