Nikola Jokić odveo Denver do istorijskog podviga

Ono što je Nikola Jokić uradio ove sezone za Denver Nagetse u potpunosti opravdava prošlogodišnje uvrštavanje u idealnu NBA petorku.

Košarka 10.02.2020 | 09:52
Nikola Jokić odveo Denver do istorijskog podviga

Možda start i nije bio idealan, nedugo nakon nastupa za Srbiju na Mundobasketu a pre toga 94 odigrana meča za samo 207 dana, ali - kako sezona odmiče, naš reprezentativni centar briljira.

Posle najnovije dobre partije, u pobedi Nagetsa na gostovanju Feniksu, portparol Denvera je saopštio da je učinak 17-10 na gostovanjima najbolji takav start sezone u klupskoj istoriji.

A koliko je Jokić tome doprineo?

Izuzetno.

Bio je u tih 27 mečeva na tuđim terenima najbolji strelac ekipe (21 poen po nastupu), najbolji skakač (9,9) i najbolji asistent (6,3).

Imajući u vidu važnost domaćeg terena u prelaznom roku, posebno dobija na značaju podatak da je protiv divizijskih rivala (protiv kojih Denver ima savršenih 9:0), Nikola Jokić na gostovanjima bio naročito impresivan - proseci su mu bili 21,8 poena - 13,3 skokova - 6 asistencija.

U poslednjih 10 mečeva, Denver je sedam odigrao kao gost, a Jokić je pritom ostvarivao 25,4 poena po utakmici, uz 12,4 skoka i 8,3 asistencije, a prvi put je u jednom takvom periodu imao i više od jedne blokade (1,1) i osvojene lopte (1,7) po meču. Uz to, iz igre je šutirao sa 51,4%, ali mu je dalekometna preciznost opala sa 32,5 ovosezonskih na 25%. Koliko je proveo na terenu (a bilo je i pet nastupa za sedam dana), i ne čudi.

Naročito je bio impresivan u tri istorijske utakmice kada je imao prosek od 30 poena, 10 skokova i 10 asistencija po nastupu (protiv Detroita, Portlanda i Jute).

Tada se pridružio legendarnom Karimu Abdul-Džabaru koji je dosad bio jedini u NBA istoriji sa "30-20-10 tripl-dablom" pre 25. rođendana (koji Jokiću sledi 19. februara). Takav podvig, koji je srpski centar ostvario u meču sa Jutom, kada ga je čuvao dvostruki uzastopni najbolji defanzivac lige, Rudi Gober, "čekao" se u NBA još od Džabarovog nastupa kao početnika u plej-ofu, tačnije 13. aprila 1970. godine.

Jokić je pred početak ovog vikenda postao tek deseti igrač otkad NBA postoji koji je ostvario tripl-dabl u 30-20-10 ritmu pa i ne čudi što američki novinari, poput Krisa Marloua, ističu da je on kandidat za igrača nedelje u NBA ligi, imajući u vidu da je u tri uzastopne pobede prosečno davao 27,3 poena, imao 14,3 skoka, 8,5 asistencija, a sve to u 56,6% uspešnosti šuta iz igre, dve blokade, jednu i po "krađu" po utakmici, jedan tripl-dabl i jedan šut za trijumf.

Čak i njegovi novi saigrači, poput Keite Bates-Diopa, koji je debitovao pretprošle noći u Feniksu posle dolaska iz Minesote, ne kriju oduševljenje srpskim asom:

On, je tako zabavan! Već je sjajno raditi s njim. Prva stvar koju su mi novi saigrači rekli je da stalno budem spreman za njegova dodavanja. Čak i kada ne znam da će mi dodati, on zna", rekao je Keita uz smeh.

Dodate na kraju svemu tome da je u NBA istoriji poredak najboljih igrača po "plus/minus faktoru" (koliko, dok je određeni igrač na terenu, njegov tim postigne ili primi više poena od rivala) trenutni izgled vrha te liste ovakav:

1. Lebron Džejms (+9,1)

2. Majkl Džordan (+8,1)

3. Nikola Jokić (+7,8)

i postaje više nego jasno kako to da je Denver napravio najbolji start u klupskoj istoriji kada se o gostovanjima radi. I zašto predsednik Nagetsa tvrdi da je Nikola Jokić verovatno najbolji košarkaš na svetu u ovom trenutku.

Ali, prave borbe - tek počinju. Za Denver, do Ol-stara, na kome će Jokić nastupiti drugi uzastopni put, slede najpre meč sa San Antonio Sparsima koji u svom poslednjem nastupu nisu baš najbolje prošli u istorijskoj NBA noći u Sakramentu, a onda u Denver stiže i jedini tim koji je bolje plasiran od njega u Zapadnoj konferenciji, Los Anđeles Lejkersi predvođeni Lebronom Džejmsom (koji je preksinoć morao da se sklanja pred zakucavanjem 19-godišnjeg Beograđanina, Alena Smailagića).

Da, prave borbe za Nagetse tek počinju.

(Blic) 

Komentari / 0

Ostavite komentar