Историјска додјела Оскара, "Паразит" исписао историју

Синоћ је у Лос Анђелесу Америчка филмска академија по 92. пут подијелила награде за најбоље филмове. Најбољи филм је јужнокорејски "Паразит", који је уједно однио и највећи број кипића Оскар.

Свијет 10.02.2020 | 07:25
Историјска додјела Оскара, "Паразит" исписао историју

"Паразит" је ушао у историју као први филм са нееглеског говорног подручја који је проглашен за најбоље свеукупно дјело. Наравно, "Паразит" је и најбољи страни филм, а за најбољег режисера проглашен је креатор филма Бонг Јун-хо. "Паразит" је почашћен и наградом за најбољи оригинални сценарио.

Хоакин Финикс је најбољи глумац због свог доприноса у хиту године "Џокер", а најбоја глумица је Рене Зелвегер која је одиграла улогу живота у филму "Џуди".

Филм о Првом свјетком рату такође је оставио трага. Награду за најбоље визуелне ефекте однијели су творци хита "1917" који је однио Оскара и за најбољу кинематографију и најбољи звук.

Златну награду за најбољу споредну глумицу однијела је Лаура Дерн која је засјала у филму "Марриаге Сторy", док је за најбољег споредног глумца проглашен Бред Пит за улогу у филму "Онце Упон а Тиме…ин Холлywоод". Филм Квентина Тарантина освојио је Оскара и за најбољу продукцију.

Почаст најбољег адаптираног сценарија носиће Таика Ваитити за дјело "Јојо Раббит". Најбољи кратки филм је "Тхе Неигхборс' Wиндоw", док је најбољи кратки анимирани филм "Хаир Лове".

Награда за најбољу оригиналну музику припала је филму Роцкетман, односно нумера "(И'м Гонна) Лове Ме Агаин". Такође, награду за најбољу оригиналну музику освојили су креатори филма "Џокер".

Жири Америчке филмске академије одлучио је да је "Форд в Феррари" најбоље монтиран филм протекле године.

Најбљи документарни филм је "Америцан Фацторy", а предводник кратких документарних филмова је Леарнинг то Скатебоард ин а Wарзоне (Иф Yоу'ре а Гирл).

Најбољу шминку имали су глумци дјела "Бомбсхелл", а награду за најбољу костимографију преузела је Жакелин Дуран за филм "Литтле Wомен".

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ре

10.02.2020 07:16

Ста је добио Лазар Ристовски са својим филмом о првом свјестком рату и небеским народом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

10.02.2020 11:32

Добио од Баје 200000, онако, да му се нађе.