Новинар извјештавао о вирусу корона, па нестао

ЦНН пише да је после случаја доктора Ли Венлијанга, који је упозоравао на појаву коронавируса, а затим умро од њега, нестао кинески новинар Чен Цхуши.

Свијет 09.02.2020 | 23:34
Новинар извјештавао о вирусу корона, па нестао

Цхуши који је извештавао о епидемији коронавируса у Вухану нестао је у четвртак, а његови пријатељи и породица страхују да је присилно одведен у карантин.

Америчка телевизија наводи да они од тог дана не могу да успоставе телефонски контакт са новинарем.

ЦНН подсећа и да је смрт доктора који је први упозоравао на ризик од вируса, изазвала узнемирење јавности у Кини где је досад већ преминуло више од 800 људи, а милиони су у карантину.

Како тврде, доктора Ли Венлијанга, који је покушао да упозори на вирус, казнила је полиција због ширења гласина, а касније је и сам умро од њега.

И нестанак новинара изазвао је пажњу јавности, а његов нестанак постао је тема на кинеској друштвеној мрежи Веибо, наводи ЦНН и ддоаје да многи "траже његово ослобађање".

Чен је стигао у Вухан 24. јануара, дан након што је цео град стављен у карантин. Посећивао је препуне болнице, импровизоване смештаје и објављивао снимке онога што је видео нудећи свету увид у често суморну стварност у средишту кризе, пише америчка телевизија.

Пријатељи кажу да су били у контакту са Ченом више пута дневно страхујући да би власти могле да га приведу због извештавања.

Када је престао да се јавља на телефон у четвртак увече, постали су забринути, наводи ЦНН.

У петак су Ченови пријатељи на Твитер поставили видео поруку његове мајке која тврди да јој је син нестао. Његови блиски пријатељи наводе да им је Чен оставио шифру за логовање на Твитер за случај да га власти одведу.

"Молим све онлајн, нарочито пријетеље у Вухану да помогну да се нађе Цхуши, да се открије шта се дешава са њим", рекла је мајка несталог новинара у свом апелу.

Касније те вечери у емисији уживо на Јутјубу, уметник Сју Сјаодонг, Ченов пријатељ објавио је поруку мајке која тврди да је он принудно стављен у карантин.

На упит ЦНН, полиција градова Вухан и Цхингдао кажу да немају информацију о Чену.

Тањуг је раније кинеској амбасади у Београду упутио молбу да прокоментарисе информације о смрти доктора који је упозорио на појаву коронавируса и оптужбе у страним медијима да је против њега била покренута истрага, као и да је политика однела превагу над здрављем становниства.

Амбасада у писаном одговору Тањугу питање није коментарисала, али је навела да су веома тужни због његове смрти.

"Захвални смо на његовом великом труду, посвећености и пожртвовности у борби против новог корона вируса", пише у одговору амбасаде.

Додају и да је тренутно из целе Кине укупно 11 921 медицински радник дошао у провинцију Хубеј да помогне својим колегама у тој борби.

"Такође гајимо велико поштовање према свим медицинским запосленима 

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар