Novinar izvještavao o virusu korona, pa nestao

CNN piše da je posle slučaja doktora Li Venlijanga, koji je upozoravao na pojavu koronavirusa, a zatim umro od njega, nestao kineski novinar Čen Chuši.

Svijet 09.02.2020 | 23:34
Novinar izvještavao o virusu korona, pa nestao

Chuši koji je izveštavao o epidemiji koronavirusa u Vuhanu nestao je u četvrtak, a njegovi prijatelji i porodica strahuju da je prisilno odveden u karantin.

Američka televizija navodi da oni od tog dana ne mogu da uspostave telefonski kontakt sa novinarem.

CNN podseća i da je smrt doktora koji je prvi upozoravao na rizik od virusa, izazvala uznemirenje javnosti u Kini gde je dosad već preminulo više od 800 ljudi, a milioni su u karantinu.

Kako tvrde, doktora Li Venlijanga, koji je pokušao da upozori na virus, kaznila je policija zbog širenja glasina, a kasnije je i sam umro od njega.

I nestanak novinara izazvao je pažnju javnosti, a njegov nestanak postao je tema na kineskoj društvenoj mreži Veibo, navodi CNN i ddoaje da mnogi "traže njegovo oslobađanje".

Čen je stigao u Vuhan 24. januara, dan nakon što je ceo grad stavljen u karantin. Posećivao je prepune bolnice, improvizovane smeštaje i objavljivao snimke onoga što je video nudeći svetu uvid u često sumornu stvarnost u središtu krize, piše američka televizija.

Prijatelji kažu da su bili u kontaktu sa Čenom više puta dnevno strahujući da bi vlasti mogle da ga privedu zbog izveštavanja.

Kada je prestao da se javlja na telefon u četvrtak uveče, postali su zabrinuti, navodi CNN.

U petak su Čenovi prijatelji na Tviter postavili video poruku njegove majke koja tvrdi da joj je sin nestao. Njegovi bliski prijatelji navode da im je Čen ostavio šifru za logovanje na Tviter za slučaj da ga vlasti odvedu.

"Molim sve onlajn, naročito prijetelje u Vuhanu da pomognu da se nađe Chuši, da se otkrije šta se dešava sa njim", rekla je majka nestalog novinara u svom apelu.

Kasnije te večeri u emisiji uživo na Jutjubu, umetnik Sju Sjaodong, Čenov prijatelj objavio je poruku majke koja tvrdi da je on prinudno stavljen u karantin.

Na upit CNN, policija gradova Vuhan i Chingdao kažu da nemaju informaciju o Čenu.

Tanjug je ranije kineskoj ambasadi u Beogradu uputio molbu da prokomentarise informacije o smrti doktora koji je upozorio na pojavu koronavirusa i optužbe u stranim medijima da je protiv njega bila pokrenuta istraga, kao i da je politika odnela prevagu nad zdravljem stanovnistva.

Ambasada u pisanom odgovoru Tanjugu pitanje nije komentarisala, ali je navela da su veoma tužni zbog njegove smrti.

"Zahvalni smo na njegovom velikom trudu, posvećenosti i požrtvovnosti u borbi protiv novog korona virusa", piše u odgovoru ambasade.

Dodaju i da je trenutno iz cele Kine ukupno 11 921 medicinski radnik došao u provinciju Hubej da pomogne svojim kolegama u toj borbi.

"Takođe gajimo veliko poštovanje prema svim medicinskim zaposlenima 

(Tanjug)

Komentari / 0

Ostavite komentar