Помен пуковнику Милану Јовићу у Доњој Трнови

У Доњој Трнови код Угљевика данас је одржан помен хероју одбрамбено-отаџбинског рата пуковнику Милану Јовићу, комаданту Прве мајевичке бригаде ВРС, који је, на данашњи дан 1993. године, погинуо у Билалићима, надомак Теочака.

Република Српска 09.02.2020 | 13:52
Помен пуковнику Милану Јовићу у Доњој Трнови

Најприје је одржан помен погинулим борцима Војске Републике Српске испред спомен-обиљежја у Доњој Трнови, а потом су Јовићева родбина, пријатељи, саборци, положили цвијеће и вијенце на спомен обележје на гробљу Гај, у његовом родном селу.

“Они који су живот дали за слободу српског народа и стварање РС, никада не смеју бити заборављени”, рекао је овом приликом начелник општине Угљевик, Василије Перић.

“Познавали смо се и могу рећи да у то вријеме, када се пуковник Јовић вратио у овај крај да помогне свом народу, у одбрани наше нејачи и цјелокупног овог простора, заиста смо осјетили огромну сигурност. Пуковник Јовић је дао свој живот за слободу и слободно га можемо сврстати у ред највећих јунака, ако не и највећег, протеклог вијека, овдје под нашом Мајевицом. Зато је наша обавеза да га се присјећамо и изразимо поштовање и према његовој породици, његовој супрузи и синовима”, додао је Перић.

Када су многи бјежали одавде, пуковник Јовић се вратио да помогне своме народу, наглашено је током помена. Његов лик и дело, храброст, честитост, Угљевичани, Мајевичани и Семберци никада неће заборавити, рекао је и председник Борачке организације општине Угљевик, Јован Маринковић.

“Када помислим на пуковника Јовића, одмах се сјетим и свих Косовских јунака. Када се командовало, он је увијек командовао-За мном! А не-Напријед. Сјећајући се данас пуковника Милана Јовића, и обиљежавајући манифестацију “Јовићеви дани”, ми се присјећамо и свих погинулих бораца и свих оних који су дали животе за Републику Сарпску”, истакао је Маринковић.

Враћајући се из Хрватске и Словеније, у Србији је био постављен за команданта Касарне у Лозници. Ту је смјестио породицу и са тог сигурног мјеста враћа се да помогне свом народу, подсјећа његов сестрић.

“Када је, након Хрватске, почео рат у Босни, његова Трнова близу, он притиче да помогне. Као искусан ратник, постаје командант Прве мајевичке бригаде, помаже свом народу, али и војсци, доводи ствари у ред, и што се тиче технике, али и савјетима као искусан војник. Као велики јунак гине на данашњи дан прије 27 година. Одлази у легенду и стаје уз српске јунаке, почевши од Милоша Обилића, до Милана Тепића”, наглашава Владо Глигоревић секретар МЗ Доња Трнова и сестрић пуковника Јовића.

Општина и Борачка организација Угљевик организују и традиционалну манифестацију „Јовићеви дани“ која ће се, свечаном академијом и додјелом награда учесницима литерарног и ликовног конкурса, завршити 23. фебруара.

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Маx

09.02.2020 13:55

Нека му је вјецна слава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стеван Симић

09.02.2020 14:08

Вјечна слава и хвала Хероју!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само сјећање

09.02.2020 15:44

Жали Боже свих жртава, честитих и моралних родољуба, који су дали животе за овакву РС. Од ове "слободе" народ убрзано бјежи, а породице погинулих и РВИ, те свих демобилисаних бораца, једва преживљавају. Слава Јунаку Јовићу, вјечни спокој његовој души.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

09.02.2020 18:36

У потпуности потврдјујем.

Name

Борац

09.02.2020 17:28

Слава Комаданту Јовицу....Зали Бозе зивота...нема ниста од ове Републике ко је води....све го лопов до лопова у политици и у Борацким организацијама...Ови нацелници и пр.Борацких сто година на власти како их није срамота....ко води рацуна о Борцима нико....

ОДГОВОРИТЕ