Pomen pukovniku Milanu Joviću u Donjoj Trnovi

U Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je održan pomen heroju odbrambeno-otadžbinskog rata pukovniku Milanu Joviću, komadantu Prve majevičke brigade VRS, koji je, na današnji dan 1993. godine, poginuo u Bilalićima, nadomak Teočaka.

Republika Srpska 09.02.2020 | 13:52
Pomen pukovniku Milanu Joviću u Donjoj Trnovi

Najprije je održan pomen poginulim borcima Vojske Republike Srpske ispred spomen-obilježja u Donjoj Trnovi, a potom su Jovićeva rodbina, prijatelji, saborci, položili cvijeće i vijence na spomen obeležje na groblju Gaj, u njegovom rodnom selu.

“Oni koji su život dali za slobodu srpskog naroda i stvaranje RS, nikada ne smeju biti zaboravljeni”, rekao je ovom prilikom načelnik opštine Ugljevik, Vasilije Perić.

“Poznavali smo se i mogu reći da u to vrijeme, kada se pukovnik Jović vratio u ovaj kraj da pomogne svom narodu, u odbrani naše nejači i cjelokupnog ovog prostora, zaista smo osjetili ogromnu sigurnost. Pukovnik Jović je dao svoj život za slobodu i slobodno ga možemo svrstati u red najvećih junaka, ako ne i najvećeg, proteklog vijeka, ovdje pod našom Majevicom. Zato je naša obaveza da ga se prisjećamo i izrazimo poštovanje i prema njegovoj porodici, njegovoj supruzi i sinovima”, dodao je Perić.

Kada su mnogi bježali odavde, pukovnik Jović se vratio da pomogne svome narodu, naglašeno je tokom pomena. Njegov lik i delo, hrabrost, čestitost, Ugljevičani, Majevičani i Semberci nikada neće zaboraviti, rekao je i predsednik Boračke organizacije opštine Ugljevik, Jovan Marinković.

“Kada pomislim na pukovnika Jovića, odmah se sjetim i svih Kosovskih junaka. Kada se komandovalo, on je uvijek komandovao-Za mnom! A ne-Naprijed. Sjećajući se danas pukovnika Milana Jovića, i obilježavajući manifestaciju “Jovićevi dani”, mi se prisjećamo i svih poginulih boraca i svih onih koji su dali živote za Republiku Sarpsku”, istakao je Marinković.

Vraćajući se iz Hrvatske i Slovenije, u Srbiji je bio postavljen za komandanta Kasarne u Loznici. Tu je smjestio porodicu i sa tog sigurnog mjesta vraća se da pomogne svom narodu, podsjeća njegov sestrić.

“Kada je, nakon Hrvatske, počeo rat u Bosni, njegova Trnova blizu, on pritiče da pomogne. Kao iskusan ratnik, postaje komandant Prve majevičke brigade, pomaže svom narodu, ali i vojsci, dovodi stvari u red, i što se tiče tehnike, ali i savjetima kao iskusan vojnik. Kao veliki junak gine na današnji dan prije 27 godina. Odlazi u legendu i staje uz srpske junake, počevši od Miloša Obilića, do Milana Tepića”, naglašava Vlado Gligorević sekretar MZ Donja Trnova i sestrić pukovnika Jovića.

Opština i Boračka organizacija Ugljevik organizuju i tradicionalnu manifestaciju „Jovićevi dani“ koja će se, svečanom akademijom i dodjelom nagrada učesnicima literarnog i likovnog konkursa, završiti 23. februara.

(BN TV)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Max

09.02.2020 13:55

Neka mu je vjecna slava.

ODGOVORITE
Name

Stevan Simić

09.02.2020 14:08

Vječna slava i hvala Heroju!

ODGOVORITE
Name

Samo sjećanje

09.02.2020 15:44

Žali Bože svih žrtava, čestitih i moralnih rodoljuba, koji su dali živote za ovakvu RS. Od ove "slobode" narod ubrzano bježi, a porodice poginulih i RVI, te svih demobilisanih boraca, jedva preživljavaju. Slava Junaku Joviću, vječni spokoj njegovoj duši.

ODGOVORITE
Name

Virus

09.02.2020 18:36

U potpunosti potvrdjujem.

Name

Borac

09.02.2020 17:28

Slava Komadantu Jovicu....Zali Boze zivota...nema nista od ove Republike ko je vodi....sve go lopov do lopova u politici i u Borackim organizacijama...Ovi nacelnici i pr.Borackih sto godina na vlasti kako ih nije sramota....ko vodi racuna o Borcima niko....

ODGOVORITE