Срећно другари! Том и Џери славе 80. рођендан

Вечито ривалство између мачка и миша обележило је детинство многих, а управо данас Том и Џери славе свој 80. рођендан.

Свијет 09.02.2020 | 12:25
Срећно другари! Том и Џери славе 80. рођендан

Вероватно не постоји ниједан љубитељ цртаћа на свету који није чуо за Тома и Џерија!

Славни мачак и миш су и дан-данас остали право оличење односа 'мачке и миша', а њихове лудорије су обележиле многа детињства.

Том и Џери су анимирани ликови из истоимених кратких цртаних филмова Том и Џери. Том је плави мачак, а Џери смеђи миш, ходају на две ноге и красе их људске карактеристике.

Вилијем Хана и Јосеф Барбера били су први сценаристи и директори овог анимираног филма чија се прва серија емитовала у периоду од 1940-1952. године, а овај популарни цртаћ се и данас приказује.

Анимирани цртани филм Том и Џери награђен је чак са седам Оскара, а магазин Тајм уврстио га је међу најбоље телевизијске емисије свих времена.

Током година аутори цртаног филма су се мењали, као и телевизијске мреже које су их емитовале. Џон Кноксвил  је изјавио једном приликом како су многе ситуације из 'Јацкасса' инспирисане управо славним мачком и мишом.

Ауторима овог цртаног филма су често знали замерити ''политичку некоректност и агресивност ликова'', али ове оптужбе никад нису биле преозбиљно схваћене.

Мада, неке сцене из цртаног су се избацивале, те се у Великој Британији пре неколико година расправљало о томе у којој мери су Том и Џери примерени за млађе гледаоце.

Али како год сигурно су примеренији од већине цртаћа који се данас приказују, тако да многи од нас још увек радо гледају авантуре омиљеног мачка и миша.

(Телеграф.рс)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Цртани

09.02.2020 12:18

Који је обелезио моје детињство,као и детињство моје деце.Ови данасњи цртаци су да само добро испрепадају децу.Ликови су буди Бог са нама.Том и Дзери непревазидјени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

09.02.2020 13:54

А зашто тако мислиш? Постоје и данас цртани филмови који су лијепи, умјерени и поучни, све је ствар који цртани родитељи дају дјеци да гледају. И прије је било агресивних и другачијих цртаних филмова, све је ствар одабира и укуса.

Name

ре

09.02.2020 14:32

Ремек дјело свих времена.

Name

Маx

09.02.2020 12:38

Срецан родјендан!Један од најбољих цртаних филмова свих времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чова

09.02.2020 14:05

Имам шездесет три године и гледам их по хиљадити пут као да је први. Бољи цртаћ се још није "родио".

ОДГОВОРИТЕ