Srećno drugari! Tom i Džeri slave 80. rođendan

Večito rivalstvo između mačka i miša obeležilo je detinstvo mnogih, a upravo danas Tom i Džeri slave svoj 80. rođendan.

Svijet 09.02.2020 | 12:25
Srećno drugari! Tom i Džeri slave 80. rođendan

Verovatno ne postoji nijedan ljubitelj crtaća na svetu koji nije čuo za Toma i Džerija!

Slavni mačak i miš su i dan-danas ostali pravo oličenje odnosa 'mačke i miša', a njihove ludorije su obeležile mnoga detinjstva.

Tom i Džeri su animirani likovi iz istoimenih kratkih crtanih filmova Tom i Džeri. Tom je plavi mačak, a Džeri smeđi miš, hodaju na dve noge i krase ih ljudske karakteristike.

Vilijem Hana i Josef Barbera bili su prvi scenaristi i direktori ovog animiranog filma čija se prva serija emitovala u periodu od 1940-1952. godine, a ovaj popularni crtać se i danas prikazuje.

Animirani crtani film Tom i Džeri nagrađen je čak sa sedam Oskara, a magazin Tajm uvrstio ga je među najbolje televizijske emisije svih vremena.

Tokom godina autori crtanog filma su se menjali, kao i televizijske mreže koje su ih emitovale. Džon Knoksvil  je izjavio jednom prilikom kako su mnoge situacije iz 'Jackassa' inspirisane upravo slavnim mačkom i mišom.

Autorima ovog crtanog filma su često znali zameriti ''političku nekorektnost i agresivnost likova'', ali ove optužbe nikad nisu bile preozbiljno shvaćene.

Mada, neke scene iz crtanog su se izbacivale, te se u Velikoj Britaniji pre nekoliko godina raspravljalo o tome u kojoj meri su Tom i Džeri primereni za mlađe gledaoce.

Ali kako god sigurno su primereniji od većine crtaća koji se danas prikazuju, tako da mnogi od nas još uvek rado gledaju avanture omiljenog mačka i miša.

(Telegraf.rs)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Crtani

09.02.2020 12:18

Koji je obelezio moje detinjstvo,kao i detinjstvo moje dece.Ovi danasnji crtaci su da samo dobro isprepadaju decu.Likovi su budi Bog sa nama.Tom i Dzeri neprevazidjeni.

ODGOVORITE
Name

Bob

09.02.2020 13:54

A zašto tako misliš? Postoje i danas crtani filmovi koji su lijepi, umjereni i poučni, sve je stvar koji crtani roditelji daju djeci da gledaju. I prije je bilo agresivnih i drugačijih crtanih filmova, sve je stvar odabira i ukusa.

Name

re

09.02.2020 14:32

Remek djelo svih vremena.

Name

Max

09.02.2020 12:38

Srecan rodjendan!Jedan od najboljih crtanih filmova svih vremena.

ODGOVORITE
Name

Čova

09.02.2020 14:05

Imam šezdeset tri godine i gledam ih po hiljaditi put kao da je prvi. Bolji crtać se još nije "rodio".

ODGOVORITE