У Хрватској неће бити више квота за запошљавање

Влада Хрватске више неће утврђивати годишњу квоту дозвола за запошљавање странаца већ ће се послодавци сами обраћати Хрватском заводу за запошљавање (ХЗЗ) који ће им издати мишљење након што спроведе тест тржишта рада.

Регион 08.02.2020 | 17:36
У Хрватској неће бити више квота за запошљавање

То је суштина новог Закона о странцима који је Влада упутила у Хрватски сабор, пише Новац.хр.

– Ако се утврди да нема незапослених особа у Хрватској које испуњавају захтјеве послодаваца, ХЗЗ ће издати позитивно мишљење за запошљавање странаца. Тек након тога послодавци могу поднијети захтјев за издавањем дозвола за боравак и рад у полицијским управама односно станицама – поручио је министар унутрашњих послова Давор Божиновић.

Законом је прописано и да тај поступак пред надлежним тијелима до издавања дозволе за боравак и рад може трајати највише 45 дана, а прописани су и изузеци од спровођења теста тржишта рада у вези са дефицитарним занимањима – када је тај рок 15 дана, а у случају сезонског рада од 90 дана – рок је 10 дана.

Законом се уводи и институт дуготрајне визе, у случају да је држављанину треће земље одобрен привремени боравак у једну од сврха прописаних законом (рад, спајање породице, студирање, истраживање, средњошколско образовање), односно ако му је издата дозвола за боравак и рад, а за улазак у Хрватску му је потребна виза.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Србин

08.02.2020 17:38

Сад је вријеме да културно населите Хр њеним становништвом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хр избјеглица

08.02.2020 20:28

Будала тко оде тамо да ради

ОДГОВОРИТЕ