U Hrvatskoj neće biti više kvota za zapošljavanje

Vlada Hrvatske više neće utvrđivati godišnju kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca već će se poslodavci sami obraćati Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) koji će im izdati mišljenje nakon što sprovede test tržišta rada.

Region 08.02.2020 | 17:36
U Hrvatskoj neće biti više kvota za zapošljavanje

To je suština novog Zakona o strancima koji je Vlada uputila u Hrvatski sabor, piše Novac.hr.

– Ako se utvrdi da nema nezaposlenih osoba u Hrvatskoj koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, HZZ će izdati pozitivno mišljenje za zapošljavanje stranaca. Tek nakon toga poslodavci mogu podnijeti zahtjev za izdavanjem dozvola za boravak i rad u policijskim upravama odnosno stanicama – poručio je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Zakonom je propisano i da taj postupak pred nadležnim tijelima do izdavanja dozvole za boravak i rad može trajati najviše 45 dana, a propisani su i izuzeci od sprovođenja testa tržišta rada u vezi sa deficitarnim zanimanjima – kada je taj rok 15 dana, a u slučaju sezonskog rada od 90 dana – rok je 10 dana.

Zakonom se uvodi i institut dugotrajne vize, u slučaju da je državljaninu treće zemlje odobren privremeni boravak u jednu od svrha propisanih zakonom (rad, spajanje porodice, studiranje, istraživanje, srednjoškolsko obrazovanje), odnosno ako mu je izdata dozvola za boravak i rad, a za ulazak u Hrvatsku mu je potrebna viza.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Srbin

08.02.2020 18:38

Sad je vrijeme da kulturno naselite Hr njenim stanovništvom.

ODGOVORITE
Name

Hr izbjeglica

08.02.2020 21:28

Budala tko ode tamo da radi

ODGOVORITE