Лажна вијест новинске агенције СРНА изазвала бројне реакције

Глас Америке раскринкао је лажну вијест о наводном преседану америчког Врховног суда који би водио ка нарушавању улоге и рада Уреда високог представника у Босни и Херцеговини. Главни актери ове приче су Зоран Жужа, шеф одсјека за информисање Парламента БиХ и аутор чланка Зоран Крешић, новинар Вечерњег листа и члан Управног одбора БХРТ.

Република Српска 08.02.2020 | 09:06
Лажна вијест новинске агенције СРНА изазвала бројне реакције

На дан када је предсједавајући Врховног суда САД Јохн Робертс прочитао пресуду којом је од кривице и опозива ослобођен амерички предсједник, Врховни суд САД-а био је вијест и у далекој Босни и Херцеговини - али из другог разлога.

Вечерњи лист, у штампаном издању за БиХ од 05.02.2020., објавио је чланак у којем се тврди да би Врховни суд САД могао, због кршења људских права, умањити надлежности и поништити раније одлуке Уреда високог представника у БиХ, укључујући смјену Зорана Жуже, бившег шефа кабинета Предсједника Скупштине Републике Српске.

Чланак су истог дана пренијели медији и јавни сервиси блиски политичкој Бања Луци али и више медија из Сарајева и Мостара, по свему судећи, не провјеравајући написано.

Чланак је 06.02.2020. демантовао и ОХР али деманти није објављен на свим порталима који су пренијели вијест.

Након провјере чињеница из чланка, у САД и БиХ, новинари Гласа Америке доказали су да се ради о лажној вијести. Судски документи показују да је Врховни суд САД-а одбацио Жужину тужбу против ОХР-а још 2018.

Анатомија лажи

Чланак је 05.02.2020. објављен у штампаном издању новине Вечерњи лист за БиХ и нема га на њиховој интернет страници. Да продре у онлине сферу побринула се новинска агенција СРНА која је онлине објавом лажне вијести постала "извор" за касније објаве других медија.

Убрзо по Срниној објави, вијест је раширио и руски портал Спутник, који из Београда покрива подручје БиХ.

У чланку се тврди да је амерички Врховни суд прихватио да разматра случај Зоран Жужа против ОХР-а у којем се Жужа жали да су му повријеђена људска права јер га је Високи представник Педи Еждаун 2004. године смијенио са мјеста шефа Кабинета предсједника Скупштине РС.

У писму које је Жужа у то вријеме добио од Еждауна стоји "... ваш неуспјех да професионално или политички допринесете превазилажењу културе порицања, преваре, криминала и некажњивости који преовладавају у Републици Српској задњих девет година, онемогућавање хватања осумњичених ратних злочинаца, према мојој процјени сврстава вас међу елементе опструкције".

Глас Америке у посједу је судских докумената у којима стоји да је Жужа у својој тужби тврдио да је његова смјена усмјерена "на српску националну мањину у БиХ", упоредио ју је са "злочином против човјечности" те тражио одштету од 20 милиона долара.​

ЧИЊЕНИЦА: Врховни суд САД-а је још прије двије године Жужину тужбу против ОХР-а одбио као неосновану. Ни један од 11 судија апелационог суда није сматрао да случај има основе. Од тада је овај случај, адвокатским жаргоном речено, "мртав". О томе свједочи документ и потврда које је Глас Америке добио из Врховног суда САД.

Непостојећи адвокат?

Чланак се позива на америчког адвоката Јохна Wинтхорпа којем се приписује неколико цитата. Цитати наликују већ ранијим више пута понављаним порукама политичке Бања Луке о томе да "ОХР нема и није имао право да намеће законе и смјењује званичнике" те да је Вијеће за имплементацију мира (ПИЦ) - "измишљена неуставна институција".

ЧИЊЕНИЦА: Глас Америке није могао лоцирати ниједну особу под именом Јохн Wинтхорп која се бави међународним правом.

Занимљиво је да наводни адвокат носи исто име као и један од првих колонизатора Америке Јохн Wинтхорп, британски пуританац који је живио прије 500 година и био - адвокат.

У одговору од америчког суда Глас Америке добио је информацију да је Жужа у предмету започетом 2014. а завршеном 2018. - заступао сам себе а име адвоката не спомиње се ни у једном документу тог процеса.

Ни учесници у поступку нису се могли сјетити да су срели или упознали адвоката Зорана Жуже.

Адвокат који је заступао ОХР, Рицхард Баинтер, којег је Глас Америке пронашао у Сан Диегу, Цалифорниа, о Жужином адвокату написао је:

"Једини Јохн Wинтхорп за којег ја знам је америчка историјска личност из 17 вијека. Господин Жужа је тврдио да на суду заступа сам себе. На основу коментара наводног Јохна Wинтхорпа из медија, сумњам да је то псеудоним за неког ко се претвара да је правни експерт. Коментари демонстрирају недостатак разумијевања имунитета и коначне одлуке у Жужином случају"

Глас Америке контактирао је и аутора чланка, Зорана Крешића, новинара Вечерњег листа.

Пошто у чланку стоји да је адвокат Wинтхорп о суђењу говорио директно за ову новину Глас Америке је желио добити његов контакт.

Крешић је у разговору за Глас Америке рекао да је став Жужиног адвоката Јохна Wинтхорпа добио емаилом, те да је све "ишло преко Жуже".

На суочавање са чињеницом да је потписан као аутор нетачне вијести, која се темељи на непознатом извору, Крешић је оптужио Глас Америке да манипулише, те прекинуо везу.

(Глас Америке) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Драган

08.02.2020 08:41

Јос један Додиков експерт који узима милионе и мазе оци глупом народу а себи трпа у дзеп паре...мозда це се и Вајат Ерп појавити до краја прице као свиједок...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има

08.02.2020 10:32

Ли ико паметан да му се одузме новац и он стави у затвор за свој рад тј нерад лоповлук разних бојаа!!!

Name

Еxперт

08.02.2020 12:44

Е брацо моја на шта спадоше Срби, да се јавно објављују лажне и непровјерене вијести и онда се чудимо што цитирају Добрицу Ћосића који каже: Ми лажемо да бисмо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно. Лаж је српски државни интерес. Лаж је у самом бићу сваког Србина. У овој земљи свака лаж на крају постаје истина. Србе је толико пута у историји спашавала лаж.

Name

РЕ еxперт

08.02.2020 16:50

Немогу да вјерујем да је то изјавио отац нације, Академик Добрица Чосић. Чуј Србима је у крви да лажу.

Name

Ис

08.02.2020 10:11

Овај не узима милионе, нема ни једног зуба у глави, нема марке у дзепу, облеце око Косарца да му извуце који динар и главни је за пласирање лазних вијести о СДС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

08.02.2020 10:34

Баш ме чуди Срна, Спутњик то су двије изузетно квалитетне и искрене новинске агенције,,,,,,,не би оне лагале?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

08.02.2020 10:46

У лажи су кратке ноге.када се докаже тко је у праву,друга страна треба да се стиди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додиковић

08.02.2020 11:33

додикова мафија и криминалци харају до судњега дана. Свима је позната стара изрека,ничија никада није свјетлила до зоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

08.02.2020 11:50

Њима је довољно сијало, да узму милијарде ....

Name

Браца по бабине линије

08.02.2020 12:02

У БиХ се утркују ко це висе лагати. Незнасе ко је гори. Назалост ни БН није далеко од осталих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста

08.02.2020 12:12

је овде цудно па код нас се све заснива на лазима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Пантић

08.02.2020 13:58

Лажна митологија , лажни хероји ....

ОДГОВОРИТЕ