"У политици да има идеологија не би било прелетача"

На политичком небу Босне и Херцеговине нема више идеологије, да има не би било прелетача, не би било папака. Управо због тога што је код већине политичких странака идеологија стављена по страни и да је већином у питању интерес, политика је постала бизнис, а не начин да се изгради боље друштво, истакао је у емисији "Изазови" политички аналитичар Вехид Шехић.

Република Српска 07.02.2020 | 23:00
"У политици да има идеологија не би било прелетача"

У Босни и Херцеговини већина политичара се воде паролом - а гдје сам ту ја. Голи интерес, а идеологија је све мање.

"Код многих нема идеологије, да има не би било прелетача и папака. Управо због чињеница да је код многих политичких партија идеологија стављена по страни и да је већином у питању интерес, многи људи и опредјељује  се да формирају политичке странке, јер сад се странке могу финансирати и из буџета", каже Шехић.

Ипак не треба генерално све политичаре ставити у исти кош, јер баш због те етикете да су корумпирани, што није у потпуности тачно, појединци, који би могли много шта поправити у овом друштву, и не желе да уђу у политику, указује Шехић. Али честе прекомпозије у политичким редовима, још више подривају то неповјерење што се види и у највишим политичким круговима, каже Шехић.

"Искреност је ишчезла из комуникације дијалога. Ви данас не можете да вјерујете јер знамо да су у много чему неискрени. То неповјерење које влада, нарочито горе у врху, то је очито и то се види, и због неповјерења, ми и имамо трговину с мјестима. Нико неће да се мијеша у посао оног другог - ти именуј кога ти хоћеш, а ја ћу именовати кога ја хоћу. Тако држава не може функционисати", сматра Шехић.



Тако и ових дана полиотичку сцену потреса питање - какви су договори пали на релацији високи функционер СДС-а Мићо Мићић и лидер СНСД-а Милорад Додик и да ли ће бити заједничко дјеловање на изборима.  Посланик СДС-а Томица Стојановић тврди да је Мићић искључиво кандидат за градоначелника Бијељине испред СДС, али и додао:

"И у званичним и незваничним разговорима, теме су широке и могуће да се помену и избори, али без неких детаља. Имао сам прилику и да разговарам и са представницима СНСД-а у неколико наврата, на неколико састанака гдје смо уопштено причали о неким стварима. То није значило да ће се десити ово или оно".

Стојановић каже да може да потврди да посланици СДС-а снажно стоје на одбрани принципа и ставова Српске демократске странке.

"Додик стално баца неке бомбе и прича како ће неко прећи код њега. Ја знајући ову групу људи, могу потврдити да међу нама неће бити такви. За себе могу да кажем да нећу бити прелетач, нећу бити папак", тврди Стојановић.

На питање да ли је Додик бацио бомбу у однос СДС и ПДП, посланик ПДП-а у НС РС Игор Црнадак каже:

"Мислим да зато треба ствари разјаснити што је прије могуће. Не желим да будем савјетник или адвокат СДС-у, али мислим да је за њих најбоље да се та ствар што прије разјасни".

То треба што прије ријешити, јер овако штети сарадњи ПДП-а и СДС који су до сада, тврди Црнадак, много тога доброг учинили заједно.

 

БН ТВ 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Аполо 11

08.02.2020 04:32

Мислим да је решење за ово прелетање посланика и функционера из странке у странку утврдити прелазни рок подалеко од избора као у фудбалу. Па да није утврђен прелазни рок у фудбалу могло би се десити да на полувремену играч промјену дрес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цекај

08.02.2020 05:26

Каква бре идеологија о цему ви интерсна сфера јуцерасњи комуниста а данас велико националиста наравно све лазно.Али ето такав нам је народ па јос прице о неком србском патриотизму зивот да ти се згади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

08.02.2020 05:29

Какав је бескицмењак овај Томица,као он је сдс није папак а његов председник странке разговара на оциглед свих са Додиком и они цуте.Разговара и руси сдс и сви у Бијељини цуте.Да ли је то вјерност или несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рв

08.02.2020 08:01

Нема више да за идеале гину будале. Прво гдје сам ја ту па онда идемо даље. Друго, ово што Црнадак трабуња за СДС ја сам другачијег мишљења и убјеђен сам да је СДС-у више нанио штете ПДП него Додик и његов СНСД. Једноставно како су се удружили ПДП купи сав кајмак а СДС изгледа као привјесак истом. Ја не могу да вјерујем да је СДС спао на овако ниске гране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мааа

08.02.2020 08:27

Закон за све једнак све распустити па по реду по законууууу!!!политицко тајкунска криминална хоботница хара од рата до данас!само пресвлаце хаљине и боје мијењају а интересбисти !лицни на све могуце и немогуце нацине!!изнад закона сакривени партијама и лазним изб ирима!народ у расулу и нестајању а њихови рацуни мјере се милионимааа милијардамаааааа покраденим!!!! Зло горе и од рата

Name

Рале

08.02.2020 08:31

Ста си урадио да не буде тако, не криви пдп сто се бори за себе, вец криви мицу сто се бори против својих бираца, и СДСа

Name

Магистра витае

09.02.2020 10:07

Колико једна партија може да издржи новопримљених папака..?? А да не прсне, не спадне са баглама, не почне прокишњавати, да јој обручови не препукну од унутрашњег притиска. Јер, папци су папци, они су као ђаволи, сотоне, никад и нигдје они не мирују. Гризу и разваљују, газе и не гледају гдје стају, образа немају, грћу и згрћу, само у своје бисаге трпају. Нико иоле поштен са њима се усрећио није. И која је та мјера која се може поднијети без ломова. Ето питања за кладионице и кладионичаре, али и за доконе аналитичаре било којег усмјерења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демагог

09.02.2020 19:23

Њихова идеологија се своди на то како висе наклепати себи у дзеп.

ОДГОВОРИТЕ