"U politici da ima ideologija ne bi bilo preletača"

Na političkom nebu Bosne i Hercegovine nema više ideologije, da ima ne bi bilo preletača, ne bi bilo papaka. Upravo zbog toga što je kod većine političkih stranaka ideologija stavljena po strani i da je većinom u pitanju interes, politika je postala biznis, a ne način da se izgradi bolje društvo, istakao je u emisiji "Izazovi" politički analitičar Vehid Šehić.

Republika Srpska 07.02.2020 | 23:00
"U politici da ima ideologija ne bi bilo preletača"

U Bosni i Hercegovini većina političara se vode parolom - a gdje sam tu ja. Goli interes, a ideologija je sve manje.

"Kod mnogih nema ideologije, da ima ne bi bilo preletača i papaka. Upravo zbog činjenica da je kod mnogih političkih partija ideologija stavljena po strani i da je većinom u pitanju interes, mnogi ljudi i opredjeljuje  se da formiraju političke stranke, jer sad se stranke mogu finansirati i iz budžeta", kaže Šehić.

Ipak ne treba generalno sve političare staviti u isti koš, jer baš zbog te etikete da su korumpirani, što nije u potpunosti tačno, pojedinci, koji bi mogli mnogo šta popraviti u ovom društvu, i ne žele da uđu u politiku, ukazuje Šehić. Ali česte prekompozije u političkim redovima, još više podrivaju to nepovjerenje što se vidi i u najvišim političkim krugovima, kaže Šehić.

"Iskrenost je iščezla iz komunikacije dijaloga. Vi danas ne možete da vjerujete jer znamo da su u mnogo čemu neiskreni. To nepovjerenje koje vlada, naročito gore u vrhu, to je očito i to se vidi, i zbog nepovjerenja, mi i imamo trgovinu s mjestima. Niko neće da se miješa u posao onog drugog - ti imenuj koga ti hoćeš, a ja ću imenovati koga ja hoću. Tako država ne može funkcionisati", smatra Šehić.



Tako i ovih dana poliotičku scenu potresa pitanje - kakvi su dogovori pali na relaciji visoki funkcioner SDS-a Mićo Mićić i lider SNSD-a Milorad Dodik i da li će biti zajedničko djelovanje na izborima.  Poslanik SDS-a Tomica Stojanović tvrdi da je Mićić isključivo kandidat za gradonačelnika Bijeljine ispred SDS, ali i dodao:

"I u zvaničnim i nezvaničnim razgovorima, teme su široke i moguće da se pomenu i izbori, ali bez nekih detalja. Imao sam priliku i da razgovaram i sa predstavnicima SNSD-a u nekoliko navrata, na nekoliko sastanaka gdje smo uopšteno pričali o nekim stvarima. To nije značilo da će se desiti ovo ili ono".

Stojanović kaže da može da potvrdi da poslanici SDS-a snažno stoje na odbrani principa i stavova Srpske demokratske stranke.

"Dodik stalno baca neke bombe i priča kako će neko preći kod njega. Ja znajući ovu grupu ljudi, mogu potvrditi da među nama neće biti takvi. Za sebe mogu da kažem da neću biti preletač, neću biti papak", tvrdi Stojanović.

Na pitanje da li je Dodik bacio bombu u odnos SDS i PDP, poslanik PDP-a u NS RS Igor Crnadak kaže:

"Mislim da zato treba stvari razjasniti što je prije moguće. Ne želim da budem savjetnik ili advokat SDS-u, ali mislim da je za njih najbolje da se ta stvar što prije razjasni".

To treba što prije riješiti, jer ovako šteti saradnji PDP-a i SDS koji su do sada, tvrdi Crnadak, mnogo toga dobrog učinili zajedno.

 

BN TV 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Аполо 11

08.02.2020 04:32

Мислим да је решење за ово прелетање посланика и функционера из странке у странку утврдити прелазни рок подалеко од избора као у фудбалу. Па да није утврђен прелазни рок у фудбалу могло би се десити да на полувремену играч промјену дрес.

ODGOVORITE
Name

cekaj

08.02.2020 05:26

Kakva bre ideologija o cemu vi intersna sfera jucerasnji komunista a danas veliko nacionalista naravno sve lazno.Ali eto takav nam je narod pa jos price o nekom srbskom patriotizmu zivot da ti se zgadi.

ODGOVORITE
Name

Sale

08.02.2020 05:29

Kakav je beskicmenjak ovaj Tomica,kao on je sds nije papak a njegov predsednik stranke razgovara na ocigled svih sa Dodikom i oni cute.Razgovara i rusi sds i svi u Bijeljini cute.Da li je to vjernost ili nesto drugo.

ODGOVORITE
Name

Рв

08.02.2020 08:01

Нема више да за идеале гину будале. Прво гдје сам ја ту па онда идемо даље. Друго, ово што Црнадак трабуња за СДС ја сам другачијег мишљења и убјеђен сам да је СДС-у више нанио штете ПДП него Додик и његов СНСД. Једноставно како су се удружили ПДП купи сав кајмак а СДС изгледа као привјесак истом. Ја не могу да вјерујем да је СДС спао на овако ниске гране.

ODGOVORITE
Name

Maaa

08.02.2020 08:27

Zakon za sve jednak sve raspustiti pa po redu po zakonuuuuu!!!politicko tajkunska kriminalna hobotnica hara od rata do danas!samo presvlace haljine i boje mijenjaju a interesbisti !licni na sve moguce i nemoguce nacine!!iznad zakona sakriveni partijama i laznim izb irima!narod u rasulu i nestajanju a njihovi racuni mjere se milionimaaa milijardamaaaaaa pokradenim!!!! Zlo gore i od rata

Name

Rale

08.02.2020 08:31

Sta si uradio da ne bude tako, ne krivi pdp sto se bori za sebe, vec krivi micu sto se bori protiv svojih biraca, i SDSa

Name

Magistra vitae

09.02.2020 10:07

Koliko jedna partija može da izdrži novoprimljenih papaka..?? A da ne prsne, ne spadne sa baglama, ne počne prokišnjavati, da joj obručovi ne prepuknu od unutrašnjeg pritiska. Jer, papci su papci, oni su kao đavoli, sotone, nikad i nigdje oni ne miruju. Grizu i razvaljuju, gaze i ne gledaju gdje staju, obraza nemaju, grću i zgrću, samo u svoje bisage trpaju. Niko iole pošten sa njima se usrećio nije. I koja je ta mjera koja se može podnijeti bez lomova. Eto pitanja za kladionice i kladioničare, ali i za dokone analitičare bilo kojeg usmjerenja.

ODGOVORITE
Name

Demagog

09.02.2020 19:23

Njihova ideologija se svodi na to kako vise naklepati sebi u dzep.

ODGOVORITE