Протест дуванара у Семберији због додатног ПДВ-а

Произвођачи и организатори производње дувана у БиХ организовали су протесте у Семберији и Посавини због додатног ПДВ-а који дуванарима на основу претпостављене производње наплаћује Управа за индиректно опорезивање. Поручили су да се оваквим драконским мјерама гуши домаћа производња.

Република Српска 07.02.2020 | 17:19
Протест дуванара у Семберији због додатног ПДВ-а

У колони са 50 трактора семберски произвођачи дувана изразили су незадовољство због намета Управе за индиректно опорезивање за које тврде да гуши домаћег сељака. Ако се додатни обрачун ПДВ-а не укине, тврде да организоване производње дувана више неће бити.  

“Обрачунавање додатних дажбина по основу измишљених стандарда као што су сјеменке, па на основу сјеменке ви обрачунате ПДВ као да је већ осушен дуван који и није произведен, а рачунате да је предат и да на ту робу треба платити ПДВ, а тог дувана уопште нема, јер поизводња дувана је циклус који траје од шест до осам мјесеци у години”, рекао је Чедо Готовчевић,  в.д. предузећа "Дуван", Бијељина. 

„Основ тих мјера је према њиховој утопијској анализи да смо ми и пољопривредни произвођачи, како они кажу, удружени криминални покрет, да би један дио производње дувана пласирали на црно тржиште. Зато ћемо их тужити.

Никаквих аргумената немају, нити је то нама циљ“, каже Светозар Михајловић испред Управног одбора предузећа „Дуван“, Бијељина.

Пустите нас да радимо на нашој земљи, поручили су огорчени дуванари одговорнима у Управи за индиректно опорезивање.

Протестна вожња дуванара организовна је и у Посавини, са окупљањем у Обудовцу. 

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сипу Га Лома

07.02.2020 17:28

Дуван је нај обицнија беспослица, ницему не слузи, осим за тровање наивних будала, јос им то дебело наплатис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андроид

07.02.2020 19:51

Производите нешто шта нешкоди здрављу и екологији заштитите дјецу и све остале грађане а немислит само на свој новчаник !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

08.02.2020 05:39

Ова два паметњаковица која коментарису мислим да толико немају мозга дсу једва саставили и ових пар ријеци.Препоруцујем њима двојици да угасе дуванску индустрију вец кадсу тако паметни.Дали ови наси производаци производили духан или не другицега производити и долазице готове цигарете.Овдје је проблем акосам добро разумио да наоснову сјемана обрацунају принос и наплате ПДв. унапред а мозесе десити поплава суса лоса година и да буду врло мали приноси.Ти Индиректни порези су стварно цобани покуповали дипломе такозване ђубокс ( горе убацис новац доле изаде диплома)

Name

Еколог

08.02.2020 01:47

Удружени криминални покрет. Стоп тровању плућа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно,

08.02.2020 07:21

Само тузити, то је дискриминаторски Закон,када би тако гледали, гдје би нам био крај?! У самом Закону се лијепо тумаци какав је то порез и како се обрацунава, знаци да би настала обавеза мора бити основица, а она се добија обрацуном продајне цијене и уплацује тек по реализацији продаје, никако прије. Замисли да Бинго или Тропик плати пдв на залиху,нпр? А опет то је роба коју има, а код вас планирани принос...

ОДГОВОРИТЕ