Protest duvanara u Semberiji zbog dodatnog PDV-a

Proizvođači i organizatori proizvodnje duvana u BiH organizovali su proteste u Semberiji i Posavini zbog dodatnog PDV-a koji duvanarima na osnovu pretpostavljene proizvodnje naplaćuje Uprava za indirektno oporezivanje. Poručili su da se ovakvim drakonskim mjerama guši domaća proizvodnja.

Republika Srpska 07.02.2020 | 17:19
Protest duvanara u Semberiji zbog dodatnog PDV-a

U koloni sa 50 traktora semberski proizvođači duvana izrazili su nezadovoljstvo zbog nameta Uprave za indirektno oporezivanje za koje tvrde da guši domaćeg seljaka. Ako se dodatni obračun PDV-a ne ukine, tvrde da organizovane proizvodnje duvana više neće biti.  

“Obračunavanje dodatnih dažbina po osnovu izmišljenih standarda kao što su sjemenke, pa na osnovu sjemenke vi obračunate PDV kao da je već osušen duvan koji i nije proizveden, a računate da je predat i da na tu robu treba platiti PDV, a tog duvana uopšte nema, jer poizvodnja duvana je ciklus koji traje od šest do osam mjeseci u godini”, rekao je Čedo Gotovčević,  v.d. preduzeća "Duvan", Bijeljina. 

„Osnov tih mjera je prema njihovoj utopijskoj analizi da smo mi i poljoprivredni proizvođači, kako oni kažu, udruženi kriminalni pokret, da bi jedan dio proizvodnje duvana plasirali na crno tržište. Zato ćemo ih tužiti.

Nikakvih argumenata nemaju, niti je to nama cilj“, kaže Svetozar Mihajlović ispred Upravnog odbora preduzeća „Duvan“, Bijeljina.

Pustite nas da radimo na našoj zemlji, poručili su ogorčeni duvanari odgovornima u Upravi za indirektno oporezivanje.

Protestna vožnja duvanara organizovna je i u Posavini, sa okupljanjem u Obudovcu. 

BN TV

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Sipu Ga Loma

07.02.2020 17:28

Duvan je naj obicnija besposlica, nicemu ne sluzi, osim za trovanje naivnih budala, jos im to debelo naplatis.

ODGOVORITE
Name

Android

07.02.2020 19:51

Proizvodite nešto šta neškodi zdravlju i ekologiji zaštitite djecu i sve ostale građane a nemislit samo na svoj novčanik !!!!!

ODGOVORITE
Name

Mile

08.02.2020 05:39

Ova dva pametnjakovica koja komentarisu mislim da toliko nemaju mozga dsu jedva sastavili i ovih par rijeci.Preporucujem njima dvojici da ugase duvansku industriju vec kadsu tako pametni.Dali ovi nasi proizvodaci proizvodili duhan ili ne drugicega proizvoditi i dolazice gotove cigarete.Ovdje je problem akosam dobro razumio da naosnovu sjemana obracunaju prinos i naplate PDv. unapred a mozese desiti poplava susa losa godina i da budu vrlo mali prinosi.Ti Indirektni porezi su stvarno cobani pokupovali diplome takozvane đuboks ( gore ubacis novac dole izade diploma)

Name

Ekolog

08.02.2020 01:47

Udruženi kriminalni pokret. Stop trovanju pluća!!!

ODGOVORITE
Name

Naravno,

08.02.2020 07:21

Samo tuziti, to je diskriminatorski Zakon,kada bi tako gledali, gdje bi nam bio kraj?! U samom Zakonu se lijepo tumaci kakav je to porez i kako se obracunava, znaci da bi nastala obaveza mora biti osnovica, a ona se dobija obracunom prodajne cijene i uplacuje tek po realizaciji prodaje, nikako prije. Zamisli da Bingo ili Tropik plati pdv na zalihu,npr? A opet to je roba koju ima, a kod vas planirani prinos...

ODGOVORITE