Гдје заврши дрога одузете у полицијским акцијама у БиХ

Полицијске агенције у Босни и Херцеговини готово свакодневно плијене различите врсте дрога на граничним пријелазима, аеродромима, и у истрагама. Пронађена и одузета дрога се периодично уништава. Протеклих година у полицијским акцијама на територији Босне и Херцеговине заплијењене су стотине килограма наркотика.

Босна и Херцеговина 07.02.2020 | 16:54
Гдје заврши дрога одузете у полицијским акцијама у БиХ

Све те веће заплијене показале су да марихуана у Босну и Херцеговину углавном долази из Албаније, преко Црне Горе и Србије, а хероин из Бугарске.

Начин чувања и уништавања свих тих одузетих наркотика у полицијским акцијама, прецизно је дефинисан Правилником.

– Закон о кривичном поступку БиХ, Закон о спречавању и сузбијању злоупотребе дрога БиХ, те Правилник о чувању и уништавању одузете дроге, психотропних супстанци, биљака из којих се може добити дрога и прекурсора, уређују питање поступка с одузетим дрогама, биљкама и прекурсорима.

Привремено одузети предмети и документација похрањују се у Суду или Суд на други начин осигурава њихово чување – појаснио је портпарол Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Лука Миладиновић.

Правилником је предвиђено да ће Суд одредити да се одузети наркотици похрањују и чувају у просторијама Криминалистичко техничког центра МУП РС, форензичких регионалних лабораторија ЦЈБ МУП РС, надлежног органа у Брчко Дистрикту БиХ и Центра за форензику и подршку Федералне управе полиције, те форензичких лабораторија за дроге кантоналних МУП.

Након тога, Тужилаштво преузима провођење вјештачења у циљу вођења истраге и даљњег подизања оптужнице.

– Такође, надлежни Суд у случају потребе, похрањивање и чување одузете дроге и других контролисаних супстанци, може осигурати и на други начин – додао је Миладиновић.

Уништавање наркотика врши се на основу наредбе надлежног Суда, пред Комисијом за уништавање одузетих опојних дрога, психотропних супстанци, биљака из којих се могу добити дроге и прекурсори. Комисија се састоји од пет чланова коју, у складу с Законом, именује Савјет министара Босне и Херцеговине.

Полицијска агенција на мјесту уништавања дрога проводи мјере сигурности. Присуство медија на мјесту уништења се најављује полицијској агенцији најкасније 10 дана прије датума уништавања и допушта се уз процјену те агенције.

Једну од већих заплијена наркотика у 2018. години извели су припадници СИПА у акцији “24”, када су била ухапшена петорица држављана Црне Горе и заплијењено рекордних 900 килограма сканка. Дрога је била откривена у камиону с приколицом у мјесту Крупац у Источном Сарајеву. Цијена заплијењеног сканка на наркотржишту у БиХ достиже цијену од више од два милиона КМ, док је њена цијена на тржишту у земљама Европске уније вишеструко већа.

У јулу 2018. године у Неуму у акцији “Петрол лине” откривено је 665 килограма сканка. Дрогу је у 89 врећа превозила цистерна. За воланом је био Марио Вулетић. Дрога је била намијењена за тржиште земаља Западне Европе.

У Пелагићеву је у октобру 2017. године заплијењено 739 килограма марихуане, од чега је 41 килограм већ био спреман за продају.

Ни након двије и по године није познато шта се догађа с истрагом о проналаску скоро 82 килограма хероина у Зеници. Дрога је откривена 19. јула 2017. године, а тржишна вриједност процјењује се на више од 12 милиона марака. Дрога је пронађена у камиону у кругу једне зеничке фирме, а пошиљка је у БиХ стигла из Бугарске.

(Клиx)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ста згањате паники,

07.02.2020 16:06

То су ти високо квалитетне сyостанце које се упортебљавају , у здравству,! Немојте се правити блесави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.02.2020 16:12

Заврси код оних сто су их одузели па онда на улици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

07.02.2020 16:33

Тако је! Врати се на улицу. Сви знају јо су дилери у њиховим местима, само то, као, полиција не зна. А и што полиција приведе, тужилаштва и судови брзо врате на улицу.

Name

Боки

07.02.2020 16:44

Браво Драгане , тако мисли цела Босна

Name

Логицно

07.02.2020 16:34

У оваквој дрзави гдје влада безакоње,гдје је све умрезено криминалом и корупцијом, јасно је ко се окористи.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.02.2020 16:45

Па то се зна, од другог отму а у своје дзепове ставе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето тако

07.02.2020 16:58

На улици и у кафанама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха

07.02.2020 18:19

па код Лукаца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

08.02.2020 07:19

Нигдје нису објавили да су унистили дрогу. Јели има неки јавни снимак да је то све легално унистено. Датум и актуелно ко је када и колико дроге унистио у Босни имали снимак ???? Не мојте само рекла казсла ! Докази господо ! Лоповлук влада !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петyр Баелисх

08.02.2020 17:28

На улици. Гдје би друго завршило?

ОДГОВОРИТЕ