Gdje završi droga oduzete u policijskim akcijama u BiH

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini gotovo svakodnevno plijene različite vrste droga na graničnim prijelazima, aerodromima, i u istragama. Pronađena i oduzeta droga se periodično uništava. Proteklih godina u policijskim akcijama na teritoriji Bosne i Hercegovine zaplijenjene su stotine kilograma narkotika.

Bosna i Hercegovina 07.02.2020 | 16:54
Gdje završi droga oduzete u policijskim akcijama u BiH

Sve te veće zaplijene pokazale su da marihuana u Bosnu i Hercegovinu uglavnom dolazi iz Albanije, preko Crne Gore i Srbije, a heroin iz Bugarske.

Način čuvanja i uništavanja svih tih oduzetih narkotika u policijskim akcijama, precizno je definisan Pravilnikom.

– Zakon o krivičnom postupku BiH, Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe droga BiH, te Pravilnik o čuvanju i uništavanju oduzete droge, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se može dobiti droga i prekursora, uređuju pitanje postupka s oduzetim drogama, biljkama i prekursorima.

Privremeno oduzeti predmeti i dokumentacija pohranjuju se u Sudu ili Sud na drugi način osigurava njihovo čuvanje – pojasnio je portparol Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Luka Miladinović.

Pravilnikom je predviđeno da će Sud odrediti da se oduzeti narkotici pohranjuju i čuvaju u prostorijama Kriminalističko tehničkog centra MUP RS, forenzičkih regionalnih laboratorija CJB MUP RS, nadležnog organa u Brčko Distriktu BiH i Centra za forenziku i podršku Federalne uprave policije, te forenzičkih laboratorija za droge kantonalnih MUP.

Nakon toga, Tužilaštvo preuzima provođenje vještačenja u cilju vođenja istrage i daljnjeg podizanja optužnice.

– Takođe, nadležni Sud u slučaju potrebe, pohranjivanje i čuvanje oduzete droge i drugih kontrolisanih supstanci, može osigurati i na drugi način – dodao je Miladinović.

Uništavanje narkotika vrši se na osnovu naredbe nadležnog Suda, pred Komisijom za uništavanje oduzetih opojnih droga, psihotropnih supstanci, biljaka iz kojih se mogu dobiti droge i prekursori. Komisija se sastoji od pet članova koju, u skladu s Zakonom, imenuje Savjet ministara Bosne i Hercegovine.

Policijska agencija na mjestu uništavanja droga provodi mjere sigurnosti. Prisustvo medija na mjestu uništenja se najavljuje policijskoj agenciji najkasnije 10 dana prije datuma uništavanja i dopušta se uz procjenu te agencije.

Jednu od većih zaplijena narkotika u 2018. godini izveli su pripadnici SIPA u akciji “24”, kada su bila uhapšena petorica državljana Crne Gore i zaplijenjeno rekordnih 900 kilograma skanka. Droga je bila otkrivena u kamionu s prikolicom u mjestu Krupac u Istočnom Sarajevu. Cijena zaplijenjenog skanka na narkotržištu u BiH dostiže cijenu od više od dva miliona KM, dok je njena cijena na tržištu u zemljama Evropske unije višestruko veća.

U julu 2018. godine u Neumu u akciji “Petrol line” otkriveno je 665 kilograma skanka. Drogu je u 89 vreća prevozila cisterna. Za volanom je bio Mario Vuletić. Droga je bila namijenjena za tržište zemalja Zapadne Evrope.

U Pelagićevu je u oktobru 2017. godine zaplijenjeno 739 kilograma marihuane, od čega je 41 kilogram već bio spreman za prodaju.

Ni nakon dvije i po godine nije poznato šta se događa s istragom o pronalasku skoro 82 kilograma heroina u Zenici. Droga je otkrivena 19. jula 2017. godine, a tržišna vrijednost procjenjuje se na više od 12 miliona maraka. Droga je pronađena u kamionu u krugu jedne zeničke firme, a pošiljka je u BiH stigla iz Bugarske.

(Klix)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Sta zganjate paniki,

07.02.2020 17:06

To su ti visoko kvalitetne syostance koje se uportebljavaju , u zdravstvu,! Nemojte se praviti blesavi.

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.02.2020 17:12

Zavrsi kod onih sto su ih oduzeli pa onda na ulici

ODGOVORITE
Name

Sa strane

07.02.2020 17:33

Tako je! Vrati se na ulicu. Svi znaju jo su dileri u njihovim mestima, samo to, kao, policija ne zna. A i što policija privede, tužilaštva i sudovi brzo vrate na ulicu.

Name

Boki

07.02.2020 17:44

Bravo Dragane , tako misli cela Bosna

Name

Logicno

07.02.2020 17:34

U ovakvoj drzavi gdje vlada bezakonje,gdje je sve umrezeno kriminalom i korupcijom, jasno je ko se okoristi.....

ODGOVORITE
Name

Boki

07.02.2020 17:45

Pa to se zna, od drugog otmu a u svoje dzepove stave.

ODGOVORITE
Name

Eto tako

07.02.2020 17:58

Na ulici i u kafanama...

ODGOVORITE
Name

ha

07.02.2020 19:19

pa kod Lukaca...

ODGOVORITE
Name

Pa

08.02.2020 08:19

Nigdje nisu objavili da su unistili drogu. Jeli ima neki javni snimak da je to sve legalno unisteno. Datum i aktuelno ko je kada i koliko droge unistio u Bosni imali snimak ???? Ne mojte samo rekla kazsla ! Dokazi gospodo ! Lopovluk vlada !

ODGOVORITE
Name

Petyr Baelish

08.02.2020 18:28

Na ulici. Gdje bi drugo završilo?

ODGOVORITE