Фонд солидарности РС пред затварањем, данас одобрено 2 мил. КМ

На сједници Управног одбора Фонда солидарности за обнову Републике Српске одобрено је 2 милиона марака за разне пројекте. Разговарано је и о његовом будућем фукционисању те најављено највјероватније гашење Фонда.

Република Српска 07.02.2020 | 15:13
Фонд солидарности РС пред затварањем, данас одобрено 2 мил. КМ

Од одобрених 2 милиона марака, Воде Српске добиле су 820 000 марака за пројекат санације клизишта код Зеленог моста у Бањалуци које је настало приликом градње новог моста.

За Билећу је одобрено 400 000, општини Брод 100 000 марака, општине Берковићи и Костајница добиле су по 50 000 марака за штете које су претрпјели у прошлогодишњим поплавама.Општини Љубиње одобрено је 300 000 марака за нове пумпне станице, док је Град Добој добио такође 300 000 марака за два пројекта. 

„Пројекат отклањања старог жељезног моста који је био у ријеци босни и који је правио брану и друго је спрудишта која су у ријеци босни исто тако отежавала проток и сад кад су отклоњена убрзан је ток ријеке Босне.

Оно што сам сигуран да ћемо заједнички ријештии уређење корита Босне и самим тим заштити добој који је имао штету од 292 милиона кад узмемо колико је фонд спријечио штете сигурно да има оправданост да постоји у  наредном периоду“,каже Борис Јеринић, градоначелник Добоја. 

Премијер Српске Радован Вишковић најавио је и гашење Фонда солидарности јер је истекао рок постојања и заустављено пуњење рачуна. Ипак, уколико буде постојала воља и жеља општина и градова да се законски регулише постојање Фонда солидарности, то ће бити урађено у наредном периоду. Фонд ће постојати док има новца на рачуну, а тренутно је остало око 2 милиона марака.

„Тих 2 милиона је остало за евентуално неке недаће које нас могу задестии у сваком моменут и нисмо хтјели да то данас потрошимо и да кажемо нема више новца и уреду је, не него тај новац ће стајати на рачуну и да буде оперативан у случају неких непредвиђених околности“, истиче Радован Вишковић, премијер РС.

Фонд солидарности основан је након катастрофалних поплава из маја 2014. године, а од 1.јануара 2019. кроз 37 пројеката одборено је укупно око 7,8 милиона марака.

 

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Xx

07.02.2020 14:44

Распоп Јериниц само брине за лицни интерес. Фујјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Солидарност

07.02.2020 15:18

Цуј. Солидарност. Како то гордо звуци.

Name

Прдинтер

07.02.2020 17:15

Можемо ми неки софтвер да израдимо за та два милијуна

Name

Ре Сол...

07.02.2020 20:30

Чуј солидарност, како то у овдје прљаво, мутно и лоповски звучи.

Name

Са Лсуса

08.02.2020 16:06

Јели овог добојског распопа право Кацавенда

Name

БањаЛука

07.02.2020 14:49

Јој ових папцина...до јуце пљуво истог ток висковица а сад му лизе дупе... А зар тај фонд јос постоји...ено на аквани се гради нека канцеларија за фонд бебе..тако некако...хехех

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

07.02.2020 15:58

Који црни фонд , покрадоште и ноге испод себе , а да нећете лову из фонда , ко вам више шта вјерује , маните се ћорава посла .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Задесиле су нас недаце

07.02.2020 16:50

Од како је криминална секта на власти, тако да нам немозе помоци ни 102милијарде.....све је раскуцено од-до, задузено висе будуцих генерација, преполовљен број становника,хоботница коју сацињавате незасита,вазда гладна,проздрљива.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муцка

08.02.2020 08:03

Који црни фонд???? Раднике нико није ни питао,само су нан поцели одбијати од зарадјене цркавице! Прво су за поплаве одбијали 5год па наставили са фондом! И ниста не би било спорно да се новац тросио за оно за ста је било прице да је намјењен! Из слуцајних разговора са родитељима болесне дјеце,сазнао сам да нису добили пимоц фонда,разлог је крајње бизаран- требали су од одредјених др са УКЦ доставити налаз и мисљење,да се малом пацијенту препоруцује лијецење у вецем центру ,које никако нису могли добити јер су поменути др презапослени,на путу,у сали или нису располозени бас тај дан кад их конацно ухвате на радном мјесту! Тузно је то да нико неце одговарати за патњу и бол тих недузних бица који су на залост,у раљама разних болести! Тузно је да родитељи те дјецице,уз сву муку и патњу која је сама по себи превелика,боре се и са свом бирократијом насег система! Стално нам пуне главу да смо напредни,да имамо савремене мезоде лијецења,....па како онда нису у стању повезати Болнице са фондом,па да мали болесници буду у систему,да они у фонду једним кликом виде о цему се ради и пребацују новац аутоматски у одерјену установу а да родитељи са дјецом,тамо одлазе само са упутницом или пропратном документацијом! Тузно је сто це сада те насе паре заврсити купивином виле или хеликоптера некоме од глава који се до сада нису намирили! Нико од градјана се није бунио сто се од плаце одбија за фонд али се треба бунити јер та средства нису добила обицна дјеца,радника и сиромаха! А знамо да су симболицно давали оној дјеци која су се насла у медијима! Тузно да се краде и манипулисе са болесном дјецом! Тај новац треба хитно распоредити на легална удрузења болесне дјеце а не да новац остане заробљен на неком рацуну или да буде потросен у приватне сврхе!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ