Fond solidarnosti RS pred zatvaranjem, danas odobreno 2 mil. KM

Na sjednici Upravnog odbora Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske odobreno je 2 miliona maraka za razne projekte. Razgovarano je i o njegovom budućem fukcionisanju te najavljeno najvjerovatnije gašenje Fonda.

Republika Srpska 07.02.2020 | 15:13
Fond solidarnosti RS pred zatvaranjem, danas odobreno 2 mil. KM

Od odobrenih 2 miliona maraka, Vode Srpske dobile su 820 000 maraka za projekat sanacije klizišta kod Zelenog mosta u Banjaluci koje je nastalo prilikom gradnje novog mosta.

Za Bileću je odobreno 400 000, opštini Brod 100 000 maraka, opštine Berkovići i Kostajnica dobile su po 50 000 maraka za štete koje su pretrpjeli u prošlogodišnjim poplavama.Opštini Ljubinje odobreno je 300 000 maraka za nove pumpne stanice, dok je Grad Doboj dobio takođe 300 000 maraka za dva projekta. 

„Projekat otklanjanja starog željeznog mosta koji je bio u rijeci bosni i koji je pravio branu i drugo je sprudišta koja su u rijeci bosni isto tako otežavala protok i sad kad su otklonjena ubrzan je tok rijeke Bosne.

Ono što sam siguran da ćemo zajednički riještii uređenje korita Bosne i samim tim zaštiti doboj koji je imao štetu od 292 miliona kad uzmemo koliko je fond spriječio štete sigurno da ima opravdanost da postoji u  narednom periodu“,kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

Premijer Srpske Radovan Višković najavio je i gašenje Fonda solidarnosti jer je istekao rok postojanja i zaustavljeno punjenje računa. Ipak, ukoliko bude postojala volja i želja opština i gradova da se zakonski reguliše postojanje Fonda solidarnosti, to će biti urađeno u narednom periodu. Fond će postojati dok ima novca na računu, a trenutno je ostalo oko 2 miliona maraka.

„Tih 2 miliona je ostalo za eventualno neke nedaće koje nas mogu zadestii u svakom momenut i nismo htjeli da to danas potrošimo i da kažemo nema više novca i uredu je, ne nego taj novac će stajati na računu i da bude operativan u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti“, ističe Radovan Višković, premijer RS.

Fond solidarnosti osnovan je nakon katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine, a od 1.januara 2019. kroz 37 projekata odboreno je ukupno oko 7,8 miliona maraka.

 

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Xx

07.02.2020 14:44

Raspop Jerinic samo brine za licni interes. Fujjj

ODGOVORITE
Name

Solidarnost

07.02.2020 15:18

Cuj. Solidarnost. Kako to gordo zvuci.

Name

Prdinter

07.02.2020 17:15

Možemo mi neki softver da izradimo za ta dva milijuna

Name

Re Sol...

07.02.2020 20:30

Čuj solidarnost, kako to u ovdje prljavo, mutno i lopovski zvuči.

Name

Sa Lsusa

08.02.2020 16:06

Jeli ovog dobojskog raspopa pravo Kacavenda

Name

BanjaLuka

07.02.2020 14:49

Joj ovih papcina...do juce pljuvo istog tok viskovica a sad mu lize dupe... A zar taj fond jos postoji...eno na akvani se gradi neka kancelarija za fond bebe..tako nekako...heheh

ODGOVORITE
Name

Ma

07.02.2020 15:58

Koji crni fond , pokradošte i noge ispod sebe , a da nećete lovu iz fonda , ko vam više šta vjeruje , manite se ćorava posla .

ODGOVORITE
Name

Zadesile su nas nedace

07.02.2020 16:50

Od kako je kriminalna sekta na vlasti, tako da nam nemoze pomoci ni 102milijarde.....sve je raskuceno od-do, zaduzeno vise buducih generacija, prepolovljen broj stanovnika,hobotnica koju sacinjavate nezasita,vazda gladna,prozdrljiva.....

ODGOVORITE
Name

Mucka

08.02.2020 08:03

Koji crni fond???? Radnike niko nije ni pitao,samo su nan poceli odbijati od zaradjene crkavice! Prvo su za poplave odbijali 5god pa nastavili sa fondom! I nista ne bi bilo sporno da se novac trosio za ono za sta je bilo price da je namjenjen! Iz slucajnih razgovora sa roditeljima bolesne djece,saznao sam da nisu dobili pimoc fonda,razlog je krajnje bizaran- trebali su od odredjenih dr sa UKC dostaviti nalaz i misljenje,da se malom pacijentu preporucuje lijecenje u vecem centru ,koje nikako nisu mogli dobiti jer su pomenuti dr prezaposleni,na putu,u sali ili nisu raspolozeni bas taj dan kad ih konacno uhvate na radnom mjestu! Tuzno je to da niko nece odgovarati za patnju i bol tih neduznih bica koji su na zalost,u raljama raznih bolesti! Tuzno je da roditelji te djecice,uz svu muku i patnju koja je sama po sebi prevelika,bore se i sa svom birokratijom naseg sistema! Stalno nam pune glavu da smo napredni,da imamo savremene mezode lijecenja,....pa kako onda nisu u stanju povezati Bolnice sa fondom,pa da mali bolesnici budu u sistemu,da oni u fondu jednim klikom vide o cemu se radi i prebacuju novac automatski u oderjenu ustanovu a da roditelji sa djecom,tamo odlaze samo sa uputnicom ili propratnom dokumentacijom! Tuzno je sto ce sada te nase pare zavrsiti kupivinom vile ili helikoptera nekome od glava koji se do sada nisu namirili! Niko od gradjana se nije bunio sto se od place odbija za fond ali se treba buniti jer ta sredstva nisu dobila obicna djeca,radnika i siromaha! A znamo da su simbolicno davali onoj djeci koja su se nasla u medijima! Tuzno da se krade i manipulise sa bolesnom djecom! Taj novac treba hitno rasporediti na legalna udruzenja bolesne djece a ne da novac ostane zarobljen na nekom racunu ili da bude potrosen u privatne svrhe!!!!!!

ODGOVORITE