Шта ће показати Шаровићева рачуница у Бијељини?

- Шаровић је тренутно у рачунању да ли без Мићића може задржати Бијељину, колико ће га коштати уколико је изгуби, а колико добија уколико се ријеши Мићића, тврди магазин Фактор у тексту "Обреновање" у Бијељини.

Република Српска 06.02.2020 | 11:51
Шта ће показати Шаровићева рачуница у Бијељини?

- Иако је година тек започела, дубоко смо ушли у изборну кампању за локалне изборе, јер се већ почело преговарати - под окриљем ноћи, као у Лакташима гдје су се састали Мићо Мићић (СДС) и Милорад Додик (СНСД).

Био је то, тврди Мићић, разговор о инфраструктури.

- Да, али страначкој, појаснио је Додик невјешто Мићићево правдање", подсјећа магазин Фактор у тексту "Обреновање у Бијељини".

Наводи се да није није први пут да Мићу Мићића, као градоначелника Бијељине, повезују са Додиком, након чега услиједила озбиљна критика страначког шефа Мирка Шаровића, али и првог човјека ПДП у Бијељини и предсједника градске скупштине Славише Марковића, који је оптужио Мићића да се са Додиком састајао и прошле године, као и 2018. током кампање за опште изборе.

Док Марковић пита да ли су Шаровић и Мићић у истој странци, Шаровић тврди да о коалицијама може разговарати само он, те да ће 'номинацију за локалне изборе добити само одани СДС-овци'. 

Још пред крај прошле године Фактор је имао сазнање да ће доћи до конкретне сарадње (договора) између Мићића и Додика, само је чудно да је такво нешто промакло Шаровићу који се већ био сагласио да Мићић буде поново кандидат СДС за градоначелника.

Управо зато је, како се тврди у магазину, Шаровић сада на потезу да покаже кураж и рашчисти са Мићићем, и тиме пошаље поруку да потпуно контролише странку и да као истинска опозиција нема кокетирања са влашћу.

Тренутно је, како се тврди у тексту, Шаровић у рачунању да ли без Мићића може задржати Бијељину, колико ће га коштати уколико је изгуби, а колико добија уколико се ријеши Мићића.

- А није да неће добити, јер је овај за 15 година прокоцкао мноштво прилика да направи искорак (ипак је ријеч о другом граду у РС), а при том није дозволио да ико из СДС поред њега напредује", констатује се у тексту и додаје да СДС има константу у Семберији, најоданије бирачко тијело, без обзира ко је кандидат.

Шта би значило кандидовање Мићића?

Кандидовање Мићића, са било чије стране, СДС-а или Додика, човјека који, како се наводи, заиста нема шта више да каже у политици, нити има какве идеје ни енергију, говори да актуелне политике не желе нова лица, млађе, способније, жељне доказивања, него људе спремне на разне компромисе, дилове.

"За СНСД, ангажовање Мићића је и доказ немоћи да побиједи СДС у регији у којој та странка влада од почетка вишестраначја. Умјесто да покажу снагу, или покушају са нестраначким кандидатом бирање туђег потрошеног кандидата потез је који обично касније дође на наплату", тврди се у тексту магазина Фактор.

Даље се подсјећа на наводе да су из СНСД са Мићићем разговарали о могућем заједничком наступу на локалним изборима и да има разних приједлога, од тога да Мићић буде заједнички кандидат и да ће то са Мићићем, а не са Шаровићем.

- СНСД не крије да тражи начин да договоримо заједничко дјеловање у Бијељини – рекао је Додик, истакавши да му одговара нестабилан СДС.

Овим потезом је, како се наглашава, Додик не само убацио нервозу у СДС, који је доведен у ситуацију да стрепи да ли ће им бити ампутиран један од најбитнијих одбора, већ је унесен раздор између СДС и ПДП, чиме је нарушен наизглед успјешан коалициони однос, који се може искомпликовати.

"Мићић каже да је прије мјесец дана поручио да жели широку коалицију 'која ће заједнички радити оно што је најбоље за град'. Један од Мићићевих најближих савјетника, Драго Вуковић, крајем 2018. заговарао је коалицију двије највеће странке у Бијељини, 'јер би тако по страни остали мали политички субјекти који су се годинама користили уцјенама'. Овај пробни балон није наишао на јавну реакцију са друге стране, али је незванично било разговора о коалицији", стоји у тексту и додаје да је Мићић озбиљно суочен са незадовољством у властитим редовима, пошто је садашња већина скројена од разних странака и била је 'преплаћена', а да су у СДС пропорционално добили најмање.

Стога би коалиција са СНСД била исплативија, тврди се у тескту и додаје да је као гест добре воље Мићић СНСД понудио градски Водовод, који је годинама СДС- ова златна кока али са све мање пара.

Након смиривања прелетачког тржишта СДС има девет одборника, а СНСД седам, што је довољно за већину, у којој обје стране имају голд кард.

Наводно, Мићић и Додик су разрађивали неколико сценарија, од којих је један био да СНСД (поново) истури слабог кандидата.

Отуда је, како се тврди, занимљиво како је Војин Митровић 'склоњен' из Бијељине, иако је показао жељу да дође на чело Градског одбора СНСД у Бијељини (роварењем против Ћорића), што је био дио стратегије за градоначелничку кандидатуру.

"Ни то што је поднио тужбу против града Бањалуке, коју води страначки колега Радојичић, умјесто дисциплиновања добио је мјесто министра комуникација у Савјету министара. Чиме је елегантно удаљен да на изборима изађе на црту Мићићу. Приде, у његов пословни простор уселиле су се неке републичке институције, за које се кирија плаћа из буџета. А његов некадашњи излазак из скупштинског клуба СНСД био је мотивисан управо тиме што је исту услугу добио Мићић, а не он", наводи се и додаје:

"Није тајна да пословни простор који Мићић издаје Републичкој геодетској управи још од 2015. мјесечно остварују приход од 9.603,45 КМ, односно за четири године 460.965 марака, иако је Митровић имао повољнију понуду. Тако нешто Мићић не би добио без амина с одређеног мјеста. Е, сад, ред је да се услуга узврати. Да ли ће то бити кроз коалицију са СНСД, прелазак у ту странку, или останак у СДС, уз сталну дестабилизацију, јер то је стање, како је сам признао, оно које одговара Додику. Уколико наступи пеглање односа Мићића Шаровића, на сцени је трећа опција, закључује магазин Фактор.

(БН)

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

РЕЕ

06.02.2020 11:54

ДА ЈЕ САМО МИЦИЦ И БЈЕЉИНА ? КОЛИКО ЈЕ ТОГА ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бице

06.02.2020 12:52

Мицо заби сам себи ауто го,нити це га сдс подрзати а о подрсци нас из СНСД-а мозе сако сањати,ји за зиву главу.

Name

Рацуница и ре рацуница

06.02.2020 13:59

БРАВО ЗА КОМЕНТАР !

Name

Легалитy

06.02.2020 14:24

Саровицу, гдје је запело? На ста се цека толико дуго без икакве акције?

Name

Михајло

06.02.2020 16:05

Али питам ја све нормалне људе, ко мозе са бурлом договарати и за њим ици, ко ста му се мозе вјеровати???

Name

Семберко

06.02.2020 17:22

Мићо Мићић никада ништа у животу није поштено радио. Почетком рата је прво побјегао као зец. Затим га је његов зет преко везе убацио у Другу Семберску бригаду, за команданта Другог батаљона. Одатле почиње мућка. Његово командовање се сводило на картање са покојним Ненадом Радуловићем и осталим члановима команде. Пред крај рата је схватио да изван да се изван војске може боље зарадити и напуста јединицу. Након Дејтона почиње пустошење Семберије. Грабило се и куповало за фиктивну стару девизну штедњу. Роман би се могао написати о Мићиној лоповији. Из СДС-а је отјерао све паметне и који нешто вриједе а оставио само фукару око себе.

Name

доктор

07.02.2020 19:03

Овај баја као нека неизлецива болест растури ово друство

Name

Рачуница

06.02.2020 12:03

Шаровић рачуна колико ће са Ћомијем зарадити на згради од 3000 м2 коју њих двојица заједно граде на Сењаку у БГД ... па ви рачунајте и даље ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре рацуница

06.02.2020 12:07

Сјајан коментар. Тацно ми зао ових сто коментарису, бране једне, а нападају друге, а не виде да је то све исто.

Name

Какве

06.02.2020 12:34

Манупулације.Само се насмијати.

Name

Источно Сарајево

06.02.2020 16:23

Па шта ако граде.Граде у Београду.Ако може Додик нашим парама да изгради вилу у Београду што то било који грађанин РС не може исто али са својим парама.

Name

Ре Источно Сарајево

07.02.2020 05:39

Нико ко поштено ради нема пара. Треба руку завући у туђи џеп и државну касу, а на образу сједити и биће лове. А тек када се потпише изјава о лојалности БиХ када се борави у затвору.

Name

Ухх

06.02.2020 12:31

Ко нормалан мозе сада гласати за мицу? Ухвацен папак у покусају. А то су сигурно знали томица и митриц. А јовиц је са њим исао у хотел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

06.02.2020 16:53

По чему су Томица и Митрић бољи од сефа им Миће???Па они и јесу до Миће зато што користе његове методе за мегаломанско пљачкање народа? Знате ли ви људи колико се овај Митрић накрао?! Цовјек и стамбену зграду направио, а у Водоводу гдје је један од директора, могу катанац ставити...Јадни смо ти ми са оваквим олошем...

Name

Рачуница

06.02.2020 16:53

У праву сте, када може Додик нашим парама, могу и ова двојица ... исто нашим парама?

Name

Ре

06.02.2020 12:46

На основу Србовања сви “заститници” Срба су постали тајкуни а ови сто су партијски дузобризници су мишеви без пребијеног цента у џепу . На основу постојања РС и њеног опстанка ће се још висе обогатит а народ ће да плати све то у сваком смислу . Економски , политички , душевно ...ће пропасти и пропада .Еј народе глупи гдје остави памет?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

06.02.2020 12:53

Сад ће Мићо обећат Саровићу да ће га подржат 2022 за једну од двије позиције кандидата Председника РС или Председавајућег зависно од ПРП амбиција.Мићо ће се обавезат да неће бит противкандидат СДС-а против Саровића а ПДП мора подржат СДС у Бијељини док ће у БЛ подржат Саровић ПДП-све виђено унапред и ови што очекују искључење Миће ће бити разочарани и ови што су од СНСД-а понижени натјеривањем од стране Додика на коалицију биће разочарани јер је Додик признао да СНСД нема кандидата у БН а Мићи се измакоше силни милиони од аутопута на које не може рачунат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

06.02.2020 13:02

Хоћу одмах промјене.Ако нема трећих,гласам за друге.Хоћу промјене одмах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Управо тако

06.02.2020 13:45

Логицно.

Name

Xx

06.02.2020 13:08

Ријесити се Мице под хитно. Доста висе и њега. Има младих људи, далеко квалитетнијих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зизи

06.02.2020 13:43

Додик це дати Мицицу паре да се бања Дворови погура и јос неке фирме као водовод.Дворови це за то гласати а и пола Бијељине. Саровицу готов си. Мицо је прејак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања Марић

06.02.2020 13:51

"Трули компромиси"су само декор, суштина проблема остаје иста, "нека кадра до сљедећег прелијетања", ха, чиме се проблем "ваља као грудва снијега" и постаје све већи...Ствари се морају реално сагледати, без обзира на посљедице, јер је то једини начин да се одреди адекватан правац дјеловања, "са онима који нису ни тамо ни овамо, или који јесу и тамо и овамо", вјешто све то уклапајући у "општи интерес", хм...Овако, конфузији никад краја...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ад

06.02.2020 14:09

Дјевојка и момак оснују брак, добију дјецу и зиве сретно годинама. Али нигдје не писе да морају бити у заједници цијели зивот. Свему има крај па и Мици и СДС,у

Name

Миодраг Мијатовић

06.02.2020 13:52

Мићко је могао ући у легенду и бити опјеван као јунак из насих народних епских пјесама али дјаво не да мира ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиша Милић

06.02.2020 13:52

Поставити младог човјека а Мићи је вријеме давно било да иде у пензију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данко Ћетојевић

06.02.2020 13:53

Да ли ће унучад имати за деду издајника,папка па их прозивати у школи,Мићо додји себи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојша Дангубић

06.02.2020 13:54

Мићо више не представља никакво повјерење за искреног гласача СДС у Бијељини.Треба му се захвалити па кренути од нуле, без обзира на изборни резултат.Мићо ће се свакако продати, само питање стоји, прије или послије избора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран Караћ

06.02.2020 13:55

Откачи дјубре нек иде куд жели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.02.2020 15:04

Доста је висе ти стари лесинара питам се ста раде млади људи??Изгледа ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

06.02.2020 15:13

мицко пакуј кофере и путуј игумане небрини за манастир

ОДГОВОРИТЕ
Name

Највеци

06.02.2020 16:58

губитак и стета је ако овако остане! Рјесење моментална смјена и поставити кандидата којег народ подрзава и то је то без много мудровања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

06.02.2020 17:03

Мрзим ове прелетаче, што из једне прелећу у другу странку рад сопственог интереса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

06.02.2020 19:57

Само смјена мице,томице,јовица а поготов митрица