Šta će pokazati Šarovićeva računica u Bijeljini?

- Šarović je trenutno u računanju da li bez Mićića može zadržati Bijeljinu, koliko će ga koštati ukoliko je izgubi, a koliko dobija ukoliko se riješi Mićića, tvrdi magazin Faktor u tekstu "Obrenovanje" u Bijeljini.

Republika Srpska 06.02.2020 | 11:51
Šta će pokazati Šarovićeva računica u Bijeljini?

- Iako je godina tek započela, duboko smo ušli u izbornu kampanju za lokalne izbore, jer se već počelo pregovarati - pod okriljem noći, kao u Laktašima gdje su se sastali Mićo Mićić (SDS) i Milorad Dodik (SNSD).

Bio je to, tvrdi Mićić, razgovor o infrastrukturi.

- Da, ali stranačkoj, pojasnio je Dodik nevješto Mićićevo pravdanje", podsjeća magazin Faktor u tekstu "Obrenovanje u Bijeljini".

Navodi se da nije nije prvi put da Miću Mićića, kao gradonačelnika Bijeljine, povezuju sa Dodikom, nakon čega uslijedila ozbiljna kritika stranačkog šefa Mirka Šarovića, ali i prvog čovjeka PDP u Bijeljini i predsjednika gradske skupštine Slaviše Markovića, koji je optužio Mićića da se sa Dodikom sastajao i prošle godine, kao i 2018. tokom kampanje za opšte izbore.

Dok Marković pita da li su Šarović i Mićić u istoj stranci, Šarović tvrdi da o koalicijama može razgovarati samo on, te da će 'nominaciju za lokalne izbore dobiti samo odani SDS-ovci'. 

Još pred kraj prošle godine Faktor je imao saznanje da će doći do konkretne saradnje (dogovora) između Mićića i Dodika, samo je čudno da je takvo nešto promaklo Šaroviću koji se već bio saglasio da Mićić bude ponovo kandidat SDS za gradonačelnika.

Upravo zato je, kako se tvrdi u magazinu, Šarović sada na potezu da pokaže kuraž i raščisti sa Mićićem, i time pošalje poruku da potpuno kontroliše stranku i da kao istinska opozicija nema koketiranja sa vlašću.

Trenutno je, kako se tvrdi u tekstu, Šarović u računanju da li bez Mićića može zadržati Bijeljinu, koliko će ga koštati ukoliko je izgubi, a koliko dobija ukoliko se riješi Mićića.

- A nije da neće dobiti, jer je ovaj za 15 godina prokockao mnoštvo prilika da napravi iskorak (ipak je riječ o drugom gradu u RS), a pri tom nije dozvolio da iko iz SDS pored njega napreduje", konstatuje se u tekstu i dodaje da SDS ima konstantu u Semberiji, najodanije biračko tijelo, bez obzira ko je kandidat.

Šta bi značilo kandidovanje Mićića?

Kandidovanje Mićića, sa bilo čije strane, SDS-a ili Dodika, čovjeka koji, kako se navodi, zaista nema šta više da kaže u politici, niti ima kakve ideje ni energiju, govori da aktuelne politike ne žele nova lica, mlađe, sposobnije, željne dokazivanja, nego ljude spremne na razne kompromise, dilove.

"Za SNSD, angažovanje Mićića je i dokaz nemoći da pobijedi SDS u regiji u kojoj ta stranka vlada od početka višestranačja. Umjesto da pokažu snagu, ili pokušaju sa nestranačkim kandidatom biranje tuđeg potrošenog kandidata potez je koji obično kasnije dođe na naplatu", tvrdi se u tekstu magazina Faktor.

Dalje se podsjeća na navode da su iz SNSD sa Mićićem razgovarali o mogućem zajedničkom nastupu na lokalnim izborima i da ima raznih prijedloga, od toga da Mićić bude zajednički kandidat i da će to sa Mićićem, a ne sa Šarovićem.

- SNSD ne krije da traži način da dogovorimo zajedničko djelovanje u Bijeljini – rekao je Dodik, istakavši da mu odgovara nestabilan SDS.

Ovim potezom je, kako se naglašava, Dodik ne samo ubacio nervozu u SDS, koji je doveden u situaciju da strepi da li će im biti amputiran jedan od najbitnijih odbora, već je unesen razdor između SDS i PDP, čime je narušen naizgled uspješan koalicioni odnos, koji se može iskomplikovati.

"Mićić kaže da je prije mjesec dana poručio da želi široku koaliciju 'koja će zajednički raditi ono što je najbolje za grad'. Jedan od Mićićevih najbližih savjetnika, Drago Vuković, krajem 2018. zagovarao je koaliciju dvije najveće stranke u Bijeljini, 'jer bi tako po strani ostali mali politički subjekti koji su se godinama koristili ucjenama'. Ovaj probni balon nije naišao na javnu reakciju sa druge strane, ali je nezvanično bilo razgovora o koaliciji", stoji u tekstu i dodaje da je Mićić ozbiljno suočen sa nezadovoljstvom u vlastitim redovima, pošto je sadašnja većina skrojena od raznih stranaka i bila je 'preplaćena', a da su u SDS proporcionalno dobili najmanje.

Stoga bi koalicija sa SNSD bila isplativija, tvrdi se u tesktu i dodaje da je kao gest dobre volje Mićić SNSD ponudio gradski Vodovod, koji je godinama SDS- ova zlatna koka ali sa sve manje para.

Nakon smirivanja preletačkog tržišta SDS ima devet odbornika, a SNSD sedam, što je dovoljno za većinu, u kojoj obje strane imaju gold kard.

Navodno, Mićić i Dodik su razrađivali nekoliko scenarija, od kojih je jedan bio da SNSD (ponovo) isturi slabog kandidata.

Otuda je, kako se tvrdi, zanimljivo kako je Vojin Mitrović 'sklonjen' iz Bijeljine, iako je pokazao želju da dođe na čelo Gradskog odbora SNSD u Bijeljini (rovarenjem protiv Ćorića), što je bio dio strategije za gradonačelničku kandidaturu.

"Ni to što je podnio tužbu protiv grada Banjaluke, koju vodi stranački kolega Radojičić, umjesto disciplinovanja dobio je mjesto ministra komunikacija u Savjetu ministara. Čime je elegantno udaljen da na izborima izađe na crtu Mićiću. Pride, u njegov poslovni prostor uselile su se neke republičke institucije, za koje se kirija plaća iz budžeta. A njegov nekadašnji izlazak iz skupštinskog kluba SNSD bio je motivisan upravo time što je istu uslugu dobio Mićić, a ne on", navodi se i dodaje:

"Nije tajna da poslovni prostor koji Mićić izdaje Republičkoj geodetskoj upravi još od 2015. mjesečno ostvaruju prihod od 9.603,45 KM, odnosno za četiri godine 460.965 maraka, iako je Mitrović imao povoljniju ponudu. Tako nešto Mićić ne bi dobio bez amina s određenog mjesta. E, sad, red je da se usluga uzvrati. Da li će to biti kroz koaliciju sa SNSD, prelazak u tu stranku, ili ostanak u SDS, uz stalnu destabilizaciju, jer to je stanje, kako je sam priznao, ono koje odgovara Dodiku. Ukoliko nastupi peglanje odnosa Mićića Šarovića, na sceni je treća opcija, zaključuje magazin Faktor.

(BN)

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

REE

06.02.2020 11:54

DA JE SAMO MICIC I BJELJINA ? KOLIKO JE TOGA ...

ODGOVORITE
Name

Bice

06.02.2020 12:52

Mico zabi sam sebi auto go,niti ce ga sds podrzati a o podrsci nas iz SNSD-a moze sako sanjati,ji za zivu glavu.

Name

Racunica i re racunica

06.02.2020 13:59

BRAVO ZA KOMENTAR !

Name

Legality

06.02.2020 14:24

Sarovicu, gdje je zapelo? Na sta se ceka toliko dugo bez ikakve akcije?

Name

Mihajlo

06.02.2020 16:05

Ali pitam ja sve normalne ljude, ko moze sa burlom dogovarati i za njim ici, ko sta mu se moze vjerovati???

Name

Semberko

06.02.2020 17:22

Mićo Mićić nikada ništa u životu nije pošteno radio. Početkom rata je prvo pobjegao kao zec. Zatim ga je njegov zet preko veze ubacio u Drugu Sembersku brigadu, za komandanta Drugog bataljona. Odatle počinje mućka. Njegovo komandovanje se svodilo na kartanje sa pokojnim Nenadom Radulovićem i ostalim članovima komande. Pred kraj rata je shvatio da izvan da se izvan vojske može bolje zaraditi i napusta jedinicu. Nakon Dejtona počinje pustošenje Semberije. Grabilo se i kupovalo za fiktivnu staru deviznu štednju. Roman bi se mogao napisati o Mićinoj lopoviji. Iz SDS-a je otjerao sve pametne i koji nešto vrijede a ostavio samo fukaru oko sebe.

Name

doktor

07.02.2020 19:03

Ovaj baja kao neka neizleciva bolest rasturi ovo drustvo

Name

Računica

06.02.2020 12:03

Šarović računa koliko će sa Ćomijem zaraditi na zgradi od 3000 m2 koju njih dvojica zajedno grade na Senjaku u BGD ... pa vi računajte i dalje ...

ODGOVORITE
Name

Re racunica

06.02.2020 12:07

Sjajan komentar. Tacno mi zao ovih sto komentarisu, brane jedne, a napadaju druge, a ne vide da je to sve isto.

Name

Kakve

06.02.2020 12:34

Manupulacije.Samo se nasmijati.

Name

Istočno Sarajevo

06.02.2020 16:23

Pa šta ako grade.Grade u Beogradu.Ako može Dodik našim parama da izgradi vilu u Beogradu što to bilo koji građanin RS ne može isto ali sa svojim parama.

Name

Re Istočno Sarajevo

07.02.2020 05:39

Niko ko pošteno radi nema para. Treba ruku zavući u tuđi džep i državnu kasu, a na obrazu sjediti i biće love. A tek kada se potpiše izjava o lojalnosti BiH kada se boravi u zatvoru.

Name

Uhh

06.02.2020 12:31

Ko normalan moze sada glasati za micu? Uhvacen papak u pokusaju. A to su sigurno znali tomica i mitric. A jovic je sa njim isao u hotel.

ODGOVORITE
Name

Lola

06.02.2020 16:53

Po čemu su Tomica i Mitrić bolji od sefa im Miće???Pa oni i jesu do Miće zato što koriste njegove metode za megalomansko pljačkanje naroda? Znate li vi ljudi koliko se ovaj Mitrić nakrao?! Covjek i stambenu zgradu napravio, a u Vodovodu gdje je jedan od direktora, mogu katanac staviti...Jadni smo ti mi sa ovakvim ološem...

Name

Računica

06.02.2020 16:53

U pravu ste, kada može Dodik našim parama, mogu i ova dvojica ... isto našim parama?

Name

Re

06.02.2020 12:46

Na osnovu Srbovanja svi “zastitnici” Srba su postali tajkuni a ovi sto su partijski duzobriznici su miševi bez prebijenog centa u džepu . Na osnovu postojanja RS i njenog opstanka će se još vise obogatit a narod će da plati sve to u svakom smislu . Ekonomski , politički , duševno ...će propasti i propada .Ej narode glupi gdje ostavi pamet?

ODGOVORITE
Name

Stanko

06.02.2020 12:53

Sad će Mićo obećat Saroviću da će ga podržat 2022 za jednu od dvije pozicije kandidata Predsednika RS ili Predsedavajućeg zavisno od PRP ambicija.Mićo će se obavezat da neće bit protivkandidat SDS-a protiv Sarovića a PDP mora podržat SDS u Bijeljini dok će u BL podržat Sarović PDP-sve viđeno unapred i ovi što očekuju isključenje Miće će biti razočarani i ovi što su od SNSD-a poniženi natjerivanjem od strane Dodika na koaliciju biće razočarani jer je Dodik priznao da SNSD nema kandidata u BN a Mići se izmakoše silni milioni od autoputa na koje ne može računat.

ODGOVORITE
Name

Горан

06.02.2020 13:02

Хоћу одмах промјене.Ако нема трећих,гласам за друге.Хоћу промјене одмах.

ODGOVORITE
Name

Upravo tako

06.02.2020 13:45

Logicno.

Name

Xx

06.02.2020 13:08

Rijesiti se Mice pod hitno. Dosta vise i njega. Ima mladih ljudi, daleko kvalitetnijih.

ODGOVORITE
Name

Zizi

06.02.2020 13:43

Dodik ce dati Micicu pare da se banja Dvorovi pogura i jos neke firme kao vodovod.Dvorovi ce za to glasati a i pola Bijeljine. Sarovicu gotov si. Mico je prejak.

ODGOVORITE
Name

Sanja Marić

06.02.2020 13:51

"Truli kompromisi"su samo dekor, suština problema ostaje ista, "neka kadra do sljedećeg prelijetanja", ha, čime se problem "valja kao grudva snijega" i postaje sve veći...Stvari se moraju realno sagledati, bez obzira na posljedice, jer je to jedini način da se odredi adekvatan pravac djelovanja, "sa onima koji nisu ni tamo ni ovamo, ili koji jesu i tamo i ovamo", vješto sve to uklapajući u "opšti interes", hm...Ovako, konfuziji nikad kraja...

ODGOVORITE
Name

Ad

06.02.2020 14:09

Djevojka i momak osnuju brak, dobiju djecu i zive sretno godinama. Ali nigdje ne pise da moraju biti u zajednici cijeli zivot. Svemu ima kraj pa i Mici i SDS,u

Name

Miodrag Mijatović

06.02.2020 13:52

Mićko je mogao ući u legendu i biti opjevan kao junak iz nasih narodnih epskih pjesama ali djavo ne da mira ...

ODGOVORITE
Name

Siniša Milić

06.02.2020 13:52

Postaviti mladog čovjeka a Mići je vrijeme davno bilo da ide u penziju!

ODGOVORITE
Name

Danko Ćetojević

06.02.2020 13:53

Da li će unučad imati za dedu izdajnika,papka pa ih prozivati u školi,Mićo dodji sebi...

ODGOVORITE
Name

Nebojša Dangubić

06.02.2020 13:54

Mićo više ne predstavlja nikakvo povjerenje za iskrenog glasača SDS u Bijeljini.Treba mu se zahvaliti pa krenuti od nule, bez obzira na izborni rezultat.Mićo će se svakako prodati, samo pitanje stoji, prije ili poslije izbora.

ODGOVORITE
Name

Zoran Karać

06.02.2020 13:55

Otkači djubre nek ide kud želi!

ODGOVORITE
Name

borac

06.02.2020 15:04

Dosta je vise ti stari lesinara pitam se sta rade mladi ljudi??Izgleda nista.

ODGOVORITE
Name

bijeljina

06.02.2020 15:13

micko pakuj kofere i putuj igumane nebrini za manastir

ODGOVORITE
Name

Najveci

06.02.2020 16:58

gubitak i steta je ako ovako ostane! Rjesenje momentalna smjena i postaviti kandidata kojeg narod podrzava i to je to bez mnogo mudrovanja!

ODGOVORITE
Name

Nenad

06.02.2020 17:03

Mrzim ove preletače, što iz jedne preleću u drugu stranku rad sopstvenog interesa!

ODGOVORITE
Name

Borac

06.02.2020 19:57

Samo smjena mice,tomice,jovica a pogotov mitrica