Тужилаштво БиХ штити своју бруку, хоће да искључе јавност

Драган Мектић, посланик у Представничком дому ПС БиХ и бивши министар безбједности, коментарисао је одлуку Тужилаштва БиХ да не достави оптужницу "Транспаренси интернешнелу", која је подигнута против Мектића и још три особе. Суђење почиње у четвртак у Суду БиХ.

Босна и Херцеговина 05.02.2020 | 15:42
Тужилаштво БиХ штити своју бруку, хоће да искључе јавност

„Ријеч је о политички мотивисаној и монтираној оптужници. То је једна конфузна оптужница, коју не разумије ни само Тужилаштво. Проблем је у томе што су то схватили и други, неке невладине организације које врше мониторинг над владавином права.  Потпуно у складу са Законом о слободном приступу информацијама  ТИ БиХ затражио је да им се достави та оптужница, а Тужилаштво,  да би заштитило своју бруку, своју срамоту, да не би дозволило да се види да је то заиста монтирана ствар, прогласило је једну оптужницу тајном.

Једну оптужницу, за коју је суђење јавно, није искључена јавност. Том суђењу може присусвовати и обични грађанин и невладине организације. Која је оптужница била још тајна, ниједна“, рекао је Мектић. 

На питање новинара "Патрије" очекује ли да Суд БиХ донесе одлуку да јавност буде искључена, Мектић је рекао да не очекује:

„Нема због чега да буде искључена. Постоје посебно прописани случајеви због чега се искључује јавност, одати неку државну тајну, ако се ради о малољетницима, не можете одокативно говорити. Постоје таксативно набројане ситуације у којима се искључује јавност“.

Тужилаштво је Суду БиХ дало приједлог за одређивање и мјера забране.

„Ријеч је о мјерама забране састајања са свједоцима и њихов приступ на раздаљини од сто метара. Друга забрана је да иступам у јавности поводом овог предмета. Шта је спорно да се прича о томе. Што се мене тиче, нека прича ко год има интерес да прича", каже Мектић.

"Нећемо ми овдје проводити тајна суђења. Што се тиче приступа свједоцима, тамо је набројан 31 свједок. Од тридесет једног, непознато ми 28, ја не знам могу ли се срести на сто метара негдје. То је једна фингирана ситуација, али да би они спријечили да јавност сазна сву конфузност и глупост те оптужнице, покушавају да искључе јавност из поступка“, закључио је Мектић. 

(Патриа)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Павао Зољ

05.02.2020 15:38

Ово је игра Тегy-ја и Далиде, ха, ха.. немамо ми никакво тузиластво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

05.02.2020 16:05

Долазе избори морају те оцрнити посто пото, јер биједа све прихвата без обзира прав ти или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

05.02.2020 17:13

Знам брате шта је монтиран процес врло добро и шта све могу урадити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико никановиц

06.02.2020 08:56

Наравно да овдје нема јавног Инререса, није висе министер. Кроз то се покусава Мектица политицки дрзати презентног у јавности И давати могуцност пазње. Ако није ниста скривио неце ни бити осудјен. Новинари покусавају себи створити прицу, ако Буде ослободјен онда се мозе достаписати како је Мектиц побиједио покварени систем а ако Буде осудјен, е онда се тек мозе обрусити на тузиластво И судство, то би у Том смислу И било повољније за Тај јавни интерест.

ОДГОВОРИТЕ